UA-49499200-1

Ας ενδυθούμε ξανά την πολιτική
Γράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

4.1.2015_Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας ΓρηγοράκοςΤο αποτέλεσμα των εκλογών είναι επώδυνο για το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, το κόμμα της Αλλαγής και του Εκσυγχρονισμού έγινε κομμάτια και θρύψαλα. Σπασμένη βιτρίνα. Μετατράπηκε σε σκιά του εαυτού του, αφού δε διαθέτει στοιχειώδη μηχανισμό, αποψιλώθηκε από στελέχη και έπαψε να έχει ακροατήριο.

Το επιχείρημα ότι το ΚΙΔΗΣΟ μάς στέρησε την τρίτη θέση, αποδεικνύει πως δεν κατανοούμε τη ζοφερή πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι συμμετείχαμε στις εκλογές χωρίς καθαρή στρατηγική. Ο πολιτικός μας λόγος σε σχέση με την ιδεολογία μας ήταν ανύπαρκτος. Η εκπροσώπησή μας στα ΜΜΕ ήταν ανεπαρκής, δεν είχε αφήγημα ούτε ελπίδα.

Κατά τη γνώμη μου καίρια αιτία της συντριβής μας είναι ότι απεκδυθήκαμε της πολιτικής μας λόγω των μνημονίων, και αναλάβαμε δυσανάλογες ευθύνες σε σχέση με όσα μπορούσαμε να βγάλουμε πέρα.

Εδώ και καιρό είχαμε υποκαταστήσει την πολιτική με την συνδικαλιστική πρακτική. Δεν προσπαθήσαμε να θεμελιώσουμε στοιχειωδώς την πρότασή μας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο βρέθηκε η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Έτσι οδηγηθήκαμε στο κενό.

Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε ρηξικέλευθες αποφάσεις. Αν περιοριστούμε στη διαχείριση της πολιτικής μας μιζέριας, θα επιτείνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με τα απομεινάρια ενός Κόμματος ό,τι και να επιχειρήσουμε θα έχουμε μηδενικό άθροισμα. Και Συνέδριο να κάνουμε και σε αυτοκριτική να προχωρήσουμε και να αυτομαστιγωθούμε και νέο Πρόεδρο να εκλέξουμε, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγηθούμε στο τέλμα και στην αποσύνθεση. Η πορεία μας θα είναι προδιαγεγραμμένη.

Το Συνέδριο που προαναγγείλαμε μπορεί να είναι χρήσιμο, αν θέλουμε να αποτιμήσουμε τη διαδρομή μας, και πρωτίστως να επικυρώσουμε τους νέους πολιτικούς προσανατολισμούς που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Πεποίθησή μου είναι πως η μόνη χρησιμότητα που μπορούμε να έχουμε στη φάση αυτή είναι να ανταποκριθούμε στις παρακάτω κατευθύνσεις και προσανατολισμούς:

–    Να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

–    Να εναρμονιστούμε και να συναντηθούμε με τον κόσμο της προοδευτικής παράταξης, που μπορεί εκλογικά να κατέφυγε σε άλλα σχήματα, όμως αναζητά εναγωνίως νέα πολιτική έκφραση.

–   Να συνδιαλεγούμε, τέλος, με την Κοινωνία των Πολιτών και όχι με τους εναπομείναντες αξιωματούχους φθαρμένων και αποστεωμένων σχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ χρήσιμη τις επόμενες ημέρες τη συγκρότηση μιας τριμελούς Γραμματείας, από άξια στελέχη, η οποία θα συμπυκνώνει την ιστορικότητα και διαχρονικότητα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει από το μηδέν τη θεμελίωση μιας νέας πολιτικής προοδευτικής πρότασης. Έργο της θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Η  πορεία που καλούμαστε να χαράξουμε πρέπει να επιβεβαιώνει την απόφασή μας να προβούμε σε μια βαθιά τομή στη συνέχεια της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της συντήρησης, θα συμβάλλουμε στην αυτοκατάλυση του ΠΑΣΟΚ και όχι στην αναγέννηση, που πιστεύουμε ότι θα γίνει στις 15 Μαΐου 2015, δηλαδή  την ημέρα του Συνεδρίου μας.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

Check Also

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αυτοδυναμία και Πολυσυλλεκτικότητα

Η ελπίδα δεν κατοικεί πλέον στην τύχη όπως ξέραμε. Απαιτούνται θυσίες, έργα και πράξεις για …

G-EZ117CQG76