UA-49499200-1

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

19.12.2014_Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας ΑθηνώνΤα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της το απόγευμα της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, με θέμα: «H εξέλιξις της παροχής δικαστικής προστασίας από τα Διοικητικά Δικαστήρια». Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Βασίλειος Πετράκος, παρουσίασε την έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2014. Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και η συνεδρία έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων από τον γενικό γραμματέα.

Η αναλυτική λίστα βραβείων και επαίνων για το 2014

Τάξη των θετικών επιστημών

1. Αργυρό Μετάλλιο στον καθηγητή κ. Ευτύχιο Μ. Βορίδη σε αναγνώριση της εξέχουσας προσφοράς του στην ιατρική επιστήμη.

2. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, στην πρώτη αριστεύσασα  πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, κυρία Ευσταθία – Δανάη Μπικούλη.

3. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου, στον κ. Πέτρο-Δημήτριο Κουτσοβίτη για την εργασία του «Subduction-related rodingites from East Othris, Greece: Mineral reactions and physicochemical conditions of formation».

4. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Μαθηματικής Ανάλυσης, στον κ. Νικόλαο Στυλιανόπουλο για την εργασία του «Strong Asymptotics for Bergman Polynomials over Domains With Corners and Applications».

5. Βραβείο Επαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία σε τομείς της Άλγεβρας, στον κ. Αριστείδη Κοντογεώργη για την εργασία του «Constructing Class Invariants».

6. Δύο  βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου,  με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2012 – 2013 στους α) Στυλιανή Βερυκόκου, απόφοιτο του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου   και β) Ελπίδα Κατσιβέλη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

7. Βραβείο Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας,   στους κ.κ. Χριστόδουλο Δανέζη και Βασίλη Γκίκα για την εργασία τους «An iterative LiDAR  DEM-aided algorithm for GNSS positioning in obstructed/rapidly undulating environments».

8. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Χειρουργικής του καρκίνου, στον κ. Βασίλειο Γ. Γοργούλη για την εργασία του  «Functional interplay between the DNA – damage-  response kinase ATM and ARF tumour suppressor protein in human cancer».

9. Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στην μελέτη «Rationally designed inhibitor targeting antigen-trimming aminopeptidases enhances antigen presentation and cytotoxic T-cell responses»  που υποβλήθηκε από την κυρία  Ευθαλία Ζερβούδη και τους κ.κ. Δημήτριο Γεωργιάδη και Ευστράτιο Στρατίκο.

10. Βραβείο Θεόδωρου Αρεταίου, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, για εργασία στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών στην εργασία   «Dye solar cells combining a TiO2 surface blocking organic sensitizer and solvent-free ionic liquid-based redox electrolyte» που υποβλήθηκε από τους κ.κ. Πολύκαρπο Φαλάρα, Θωμά Στεργιόπουλο και την κυρία  Μαρία Κωνσταντάκου.

11. Βραβείο Θεοδώρου Αρεταίου, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, για εργασία στον κλάδο των Ιατροβιολογικών Επιστημών, στην μελέτη με τίτλο «Small heat-shock proteins protect from heat-stroke-associated neurodegeneration» που υποβλήθηκε από τους κ.κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και Νίκο Κούρτη και την κυρία Βασιλική Νικολετοπούλου.

12. Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία με θέμα από τη Συστηματική Ζωολογία, στον κ. Λεωνίδα-Ρωμανό Νταβράνογλου για την εργασία του «A new micropterous species οf Physoderes from the Fiji Islands (Hemiptera: Heteroptera: Reduviidae: Physoderinae)».

13. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Πειραματικής ή Θεωρητικής Φυσικής στην μελέτη με τίτλο «Density of states and extent of wave function: two crucial factors for small polaron hopping conductivity in 1D», που υποβλήθηκε από τον κ.  Κωνσταντίνο Σιμσερίδη, την κυρία Μαργαρίτα Δημακογιάννη και τον κ. Γεώργιο Τριμπέρη.

14. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για μελέτη που αφορά στο ναυτικό ή τη θάλασσα γενικότερα, στον κ. Αριστείδη Γ. Διαμαντή για το βιβλίο του «Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855 – 1935): μια ψυχογραφική προσέγγιση» (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Αθήνα 2013).

15. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη εργασία στην Οργανική Χημεία, στους κ.κ. Γεώργιο Βασιλικογιαννάκη και Δημήτριο Καλαϊτζάκη για την εργασία τους «A Versatile Synthesis of Meyers’ Bicyclic Lactams from Furans: Singlet-Oxygen-Initiated Reaction Cascade».

16. Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, εις μνήμην των γονέων της Ιωάννου και Ανδρομάχης Ι. Δεμερτζή,  για εργασία επί των Μαθηματικών των Αρχαίων Ελλήνων ή συναφούς εκδόσεως, στον κ.  Μιχαήλ Ρασσιά για την εργασία που υπέβαλε με τίτλο «Problem-solving and selected topics in number theory. In the spirit of the Mathematical Olympiads» (Springer,  2011).

17. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ,  στην κλινική μελέτη «Endothelial protein C receptor polymorphisms and risk of severe sepsis in critically-ill patiens» που υποβλήθηκε από τις κυρίες  Αλίκη Βασιλείου και Αναστασία Κοτανίδου και τον κ. Στυλιανό Ορφανό.

18. Έπαινος στους κ.κ. Γεώργιο Κωνσταντίνου και Ιωάννη Παναγίδη  για το βιβλίο τους με τίτλο «Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη – Περιβάλλον – Πολιτισμός» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου,Λευκωσία 2013).

Τάξη των γραμμάτων & των καλών τεχνών

1.  Χρυσό Μετάλλιο στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] (1959)  για την από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.

2. Χαλκό Μετάλλιο στον φιλόλογο Παναγιώτη Κουσαθανά για το αξιολογότατο ερευνητικό έργο του που αφορά στην καταγραφή και μελέτη της παράδοσης και της λαογραφίας της Μυκόνου.

3. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, στον κ. Γιάννη Δούκα για την ποιητική του συλλογή «Το σύνδρομο Σταντάλ» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013).

4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα,  στον κ. Γιάννη Γιαννόπουλο.

5. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα – Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδος, στον κ. Χρήστο Δ. Διονυσόπουλο για το βιβλίο του «Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση (Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2012).

6. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη,  αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από τη βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο στους κ.κ. Νικόλαο Γραίκο και Γεώργιο Φουστέρη για το βιβλίο τους «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική τέχνη της Κύμης» (Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, 2013).

7. Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον κ. Γιώργο Καραμπελιά για το βιβλίο του  «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή “Κόψε το ρόδο πριν μαραθεί’’» (Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2011).

8. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία και τον εν γένει πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στην κυρία Κωνσταντίνα Σ.  Παπασταϊκούδη για το βιβλίο της «Το Δημοτικό Τραγούδι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι» (Θεσσαλονίκη 2013)

9. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγου, οίκοθεν, στη διακεκριμένη μεσόφωνο κυρία Κική Μορφονιού – Κομισοπούλου.

10. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού – Αναγνωστοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη επί αρχαιολογικών θεμάτων, οίκοθεν, στον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ για την εξαίρετη μονογραφία του «Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις» (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2014).

11. Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997», με χρηματικό  έπαθλο 6.000  ευρώ, για μελέτη με θέμα από τη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη στη Θεσσαλονίκη, οίκοθεν,  στην εξαιρετική δημοσίευση «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος – 14ος αι.» (Εκδόσεις Καπόν, 2012) των κυριών Ευτυχίας Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου και Χρυσάνθης Μαυροπούλου – Τσιούμη   και του   κ. Χαράλαμπου Μπακιρτζή.

12. Βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στη ζωή και το έργο του Αχιλλέως Παράσχου, στην κυρία Μαργαρίτα Μανώλη για την ανέκδοτη εργασία της «Αχιλλεύς Παράσχος – Η ζωή και το έργο του».

13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο κ. Στέφανο Δασκαλάκη, για το σύνολο της ιδιοφυούς καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα σε αναγνώριση της προσφοράς της στην επιστημονική τεκμηρίωση και τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας σχετικά με την αμπελοοινική παράδοση κατά την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.

15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή κ. Ιωάννη Κολιόπουλο για τη σημαντική συμβολή του στην έρευνα και καλλιέργεια της ιστορικής επιστήμης των νεοτέρων χρόνων.

16. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Παύλο Κοντέλλη για τη δίγλωσση έκδοση «Εργαλεία της παράδοσης. Συλλογή Παύλου Κοντέλλη/Tools of tradition. The collection of Pavlos Condellis» (Εκδόσεις Καπόν, 2014).

17. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών (1970) για τη σημαντική επιστημονική και εκδοτική της δραστηριότητα και την προσφορά της στην καλλιέργεια και ανάδειξη του πολιτισμού της Λευκάδας.

Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Λαϊνά για το σύνολο του έργου της.

2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Γιώργο Χουλιάρα για το σύνολο του έργου του.

3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Δημήτρη Καλοκύρη, για το σύνολο του έργου του.

4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ,  στον κ. Μιχαήλ Πασχάλη για το βιβλίο του «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).

Ίδρυμα Πέτρου Χάρη

1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Γιώργο Βέη για το σύνολο του έργου του.

2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της «Με λυμένο χειρόφρενο» (Κέδρος, 2014).

3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη  για τη συλλογή της «Άτιτλο» (Εστία, 2013).

4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Σοφία Ντενίση  για το βιβλίο της «Ανιχνεύοντας την “αόρατη γραφή”. Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού» (Νεφέλη, 2014) .

Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών

1. Χρυσό Μετάλλιο στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για το εθνικής σημασίας έργο του στους  τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

2. Αργυρό Μετάλλιο στον έγκριτο νομικό κ. Ιωάννη Φωτόπουλο για τη συνολική προσφορά του στη Νομική Επιστήμη και ειδικότερα στον τομέα του Φορολογικού Δικαίου.

3. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το οποίο, με κύριο σκοπό την παροχή κοινωνικής φροντίδας, ιδίως σε παιδιά και εφήβους  θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή εγκατάλειψης  και σε θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, έχει αναπτύξει δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας που προάγει την κοινωνική πρόνοια στη χώρα μας.

4. Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ, στους εκπαιδευτικούς της  επταμελούς ομάδας του μειονοτικού σχολείου Κύμης Νομού Ροδόπης, που αποτελείται από τους κ.κ. Αζήζ Αρναούτ Γιουσούφ, Αντώνιο Λεπίδα, Ραήφ Ρεσήτ και Ιωάννη Σουλτανίδη και τις κυρίες Οζνούρ Μεμέτ, Σοφία Βουτσά και Αναστασία Θυμιοπούλου, για την με ζήλο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, εκτέλεση των καθηκόντων τους.

5. Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη δασκάλα ειδικής αγωγής του τμήματος ένταξης του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας Δωδεκανήσου κυρία Σοφία Θεοδωρίδου για  τη μεγάλη προσφορά της στη διδασκαλία και στήριξη των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες.

6. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμόμενο σε γυναικεία οργάνωση – σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, στο Πηνελόπειο Ίδρυμα (1957) για τη μακρά και αξιέπαινη προσφορά του στη στήριξη των παιδιών απόρων οικογενειών και ανέργων γονέων.

7. Βραβείο Σίμωνος Σίνα στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1843), η οποία, ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αι. χάρη στην ευεργεσία του Ιωάννη Βαρβάκη  και συνεχίζοντας να παρέχει υψηλής στάθμης διδασκαλία ως πρότυπος σχολή, έχει συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή της Παιδείας στην Ελλάδα.

8. Βραβείο της Ακαδημίας,  άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Κωνσταντίνο Αθανασάτο για το σύνολο του έργου του στον τομέα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

9. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Ανδρέα  Χατζηβασιλείου για το τετράτομο έργο του «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού» που αποτελεί τη Βίβλο του Αθλητισμού και αναδεικνύει τον ηθικό πολιτισμό της ακραίας ελληνικής Μεγαλονήσου (Εκδόσεις Αρμίδα, Λευκωσία).

10. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας για την έκδοση τόμων Πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων με τον τίτλο «Παύλεια», αφιερωμένα στη μελέτη της προσωπικότητας και της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου.

11. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» (1954) για τη σπάνια και ποικίλη δράση με την οποία καλλιεργεί και προβάλλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τον πλούτο του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής της Πιερίας.

12. Έπαινος στα ελληνικά τμήματα των Σωματείων α) Γιατροί του Κόσμου και β) Γιατροί χωρίς σύνορα για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής  περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με συνεχείς αποστολές βοήθειας, με εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές, με πολυϊατρεία και κινητές ιατρικές μονάδες.

13. Έπαινος στον κ. Γεώργιο Μήτση για την ιστορική σημασία των απεικονίσεων των μοναστηριών, των εκκλησιών και των προσκυνημάτων στην περιοχή άνω Δερόπολης της Βορείου Ηπείρου που είχαν καταστραφεί με τη δικτατορία του Χότζα και αναστηλώθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

14. Έπαινος, με χρηματική ενίσχυση 2.000 ευρώ, στον Λιθουανό μαθητή του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του  και έπαινος  στον διευθυντή του ιδίου Σχολείου κ. Πέτρο Δαμιανό για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.

15. Έπαινος, στην Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών (1933) για την πολύχρονη συμβολή της στη φυσιολατρία, την ανάπλαση και τη διαφύλαξη των δασών και του περιβάλλοντος.

16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76