UA-49499200-1

Αποκωδικοποιήθηκε η γλώσσα των γιγάντιων πάντα

11.11.2015_Αποκωδικοποιήθηκε η γλώσσα των γιγάντιων πάντα
Οι επιστήμονες αναγνώρισαν επίσης τρία διαφορετικά είδη φωνημάτων των νεαρών και νεογνών πάντα, για όταν είναι λυπημένα, πεινασμένα, και το φώνημα «κου-κου» που μεταφράζεται σε «ωραίο» ή «καλό» στην ανθρώπινη γλώσσα.

Κινέζοι επιστήμονες που μελέτησαν τη γλώσσα των γιγάντιων πάντα σε ένα καταφύγιο στην επαρχία Σετσουάν, κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν 13 διαφορετικά φωνήματα των διάσημων απειλουμένων θηλαστικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά πάντα παράγουν έναν ήχο παρόμοιο με το βέλασμα του προβάτου όταν επιδιώκουν να ζευγαρώσουν με ένα θηλυκό. Το θηλυκά πάντα με τη σειρά τους απαντούν με ήχους που ομοιάζουν κελάηδημα πτηνών όταν ενδιαφέρονται.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν επίσης τρία διαφορετικά είδη φωνημάτων των νεαρών και νεογνών πάντα, για όταν είναι λυπημένα, πεινασμένα, και το φώνημα «κου-κου» που μεταφράζεται σε «ωραίο» ή «καλό» στην ανθρώπινη γλώσσα.

Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τις φωνές των πάντα σε διάφορα σενάρια όπως το θηλασμό, τις αψιμαχίες και το φαγητό, προκειμένου να αναλύσουν τα αποτυπώματα φωνής σε μεγάλο εύρος περιστάσεων.

«Οι ερευνητές μας ήταν τόσο μπερδεμένοι, όταν ξεκινήσαμε το έργο, που αναρωτήθηκαν αν μελετούσαν πτηνά, σκυλιά ή πρόβατα, αντί για πάντα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και του Ερευνητικού Κέντρου για την Προστασία των Γιγάντιων Πάντα, Ζανγκ Χερμίν. Η ερευνητική ομάδα ασχολείται με την ανάλυση της γλώσσας των πάντα από το 2010.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ενήλικα πάντα είναι συνήθως αντικοινωνικά ζώα, καθιστώντας τις μητέρες τους ως το μοναδικό δάσκαλο γλώσσας. Όταν μια μητέρα παράγει συνεχώς ήχους που μοιάζουν με κελάηδημα πτηνών, υποδεικνύει ανησυχία για τα μικρά της. Όπως ένα σκυλί, η μητέρα γαβγίζει όταν ένας ξένος πλησιάζει τα μωρά της.

Η κατανόηση του πώς επικοινωνούν τα πάντα είναι πολύτιμη για την προστασία τους, ειδικά στο φυσικό βιότοπό τους στην άγρια ​​φύση. Το ερευνητικό κέντρο εξετάζει τώρα τη δημιουργία ενός «μεταφραστή πάντα» χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

Η απογραφή του WWF το 2014 έδειξε ότι υπάρχουν 1.864 γιγάντια πάντα στην άγρια φύση, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στις επαρχίες Σετσουάν και Σάαντσι στην Κίνα. Προς το τέλος του 2013, υπήρχαν άλλα 375 πάντα σε καταφύγια ή ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76