UA-49499200-1

Ανακοινώθηκε το “top 10” των νέων ειδών για το 2014

23.5.2014_“top 10” των νέων ειδών για το 2014Κάθε μέρα ανακαλύπτονται κατά μέσο όρο 40 νέα είδη – και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση των Ειδών (IISE) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY) ανακοινώνουν τη λίστα με τα δέκα κορυφαία – για διάφορους λόγους – είδη που ανακαλύφθηκαν το προηγούμενο έτος, σε μια προσπάθεια να συστήσουν στον κόσμο άγνωστα πλάσματα και να τον αφυπνήσουν για τον κίνδυνο αφανισμού τους… πριν καλά καλά ανακαλυφθούν.

Στην κορυφή της λίστας για φέτος είναι το ολινγκουίτο, μακρινός συγγενής του ρακούν. Αν και ζει στις Άνδεις, ένα δείγμα του ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα αζήτητα ενός αμερικανικού μουσείου.

Το bassaricyon neblina, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι το πρώτο σαρκοφάγο θηλαστικό που ανακαλύπτεται και περιγράφεται στο δυτικό ημισφαίριο τα τελευταία 35 χρόνια, όμως απειλείται από την αποψίλωση.

Οι 10 οργανισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα επιλέχθηκαν από διεθνή ομάδα ταξινόμων, ανάμεσα σε περίπου 18.000 νέα είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται ένας εντυπωσιακός… μύκητας από την Τυνησία, μία γιγαντιαία αμοιβάδα μήκους 4-5 εκατοστών από τη Μεσόγειο, η πρώτη θαλάσσια ανεμώνη που ζει στους πάγους της Ανταρκτικής και ένα διαφανές, υπερβολικά αργό σαλιγκάρι, το οποίο ανακαλύφθηκε στις βαθιές σπηλιές της Κροατίας.

Στο Top 10 δεν περιλαμβάνονται μόνο μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί. Χαρακτηριστική εξαίρεση αποτελεί το – ύψους 12 μέτρων – δρακόδεντρο του Καβισάκ από την Ταϊλάνδη.

«Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το Top 10 των ειδών για το 2014 είναι ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ή καταγραφεί όλα τα “μεγάλα” είδη», σημείωσε ο επικεφαλής της επιτροπής επιλογής Αντόνιο Βαλδεκάθας.

Η λίστα ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το 2008, λίγο πριν ή ανήμερα της επετείου της γέννησης του Καρόλου Λινναίου, του Σουηδού βοτανολόγου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο σύστημα ταξινομίας, κατονομάζοντας και κατηγοριοποιώντας τα νέα είδη.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται σε είδη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και οργανισμούς που βρέθηκαν σε δυσπρόσιτους βιοτόπους. Επιπλέον, αναζητούν είδη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο και τα οποία διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στους ανθρώπινους βιοτόπους.

Πηγή : naftemporiki.gr

 

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων: Εξόρμηση στη Γκιώνα από 24-27/5

Μια ιδιαίτερη και μοναδική εξόρμηση στο υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τη Γκιώνα, πραγματοποιεί ο …

G-EZ117CQG76