UA-49499200-1

Αναγγελία ζημιάς από ΠΑΓΕΤΟ στο Δήμο Μονεμβασίας

8.1.2015_Αναγγελία ζημιάς από ΠΑΓΕΤΟ στο Δήμο ΜονεμβασίαςΈγινε προς τον Ε.Λ.Γ.Α. από τις  Δημοτικές Ενότητες  Μολάων, Ασωπού και Μονεμβασίας αναγγελία ζημιάς από ΠΑΓΕΤΟ της 7ης Ιανουαρίου 2015, που προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή των ελαιοδέντρων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών κλπ., στα όρια όλων των Κοινοτήτων των παραπάνω Δημοτικών ενοτήτων.

Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειες τους ζημιώθηκαν σε ποσοστό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ  ΤΟΥ  20%  της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  που περίμεναν να συγκομίσουν,  μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάςστους κατά τόπους ανταποκριτές Ε.Λ.Γ.Α. του Δήμου. Για τις Τ.Κ. Πακίων και Ελαίας οι δηλώσεις ζημιάς θα υποβληθούν στην κα Γεώργα Παναγιώτα (Δημαρχείο).

Οι δηλώσεις ζημιάς μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την:

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ!  Πρέπει να μένει ασυγκόμιστο ως ‘’μάρτυρας’’ 1 δέντρο ανά 20 σε κάθε αγροτεμάχιο υποχρεωτικά.

Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

1. Όσοι υπέστησαν ζημιά και από την ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ της 31/12/2014 και από τον ΠΑΓΕΤΟ της 7/1/2015, θα υποβάλλουν μία δήλωση, στον ΠΑΓΕΤΟ.

2. Σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης του Ε.Λ.Γ.Α (Κ.Υ.Α. 309891/2010) για την λήψη αποζημίωσης είναι υποχρεωτική η πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τον Ε.Λ.Γ.Α. για κάθε τμήμα που δηλώνεται.

3. Ο Ε.Λ.Γ.Α. καλύπτει και αποζημιώνει μόνο άμεσες ζημιές που μειώνουν την παραγωγή , δηλαδή ζημιές στους καρπούς . 

4. Με την Κ.Υ.Α. 80/14270/31-1-2014 τα τέλη εκτίμησης που ισχύουν από 31/1/2014 έχουν αναπροσαρμοσθεί ως εξής :

  • Καρποφόρα δέντρα:  0,10 € ανά δέντρο (μέχρι 100 δέντρα ανά στρ.)
  • Καρποφόρα δέντρα:  10 € ανά στρέμμα (για φύτευση άνω των 100 δέντρων ανά στρ.)
  • Αροτριαίες καλλιέργειες:  1 €  ανά στρέμμα.
  • Αμπέλια, κηπευτικά: 2 €  ανά στρέμμα.
  • Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: 10 € ανά στρέμμα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ζημιάς:

Α) Φωτοαντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2014,

Β)  Ταυτότητα,

Γ)  Α.Φ.Μ.  ( αριθμός φορολογικού μητρώου)  και

Δ) Αριθμός λογαριασμού τραπέζης ( ΙΒΑΝ ).

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, αναφορικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, έκανε σήμερα Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, την παρακάτω δήλωση:

« Τις τελευταίες ημέρες είχαμε ισχυρό παγετό στο Δήμο Μονεμβασίας. Η θερμοκρασία στον κάμπο του Ασωπού έφτασε εχθές το βράδυ στους -4 οC, σχεδόν δύο βαθμούς χαμηλότερα από προχθές, κάτι που διαπίστωσα ο ίδιος. Εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες κατεγράφησαν και στον κάμπο των Μολάων.

Οι ζημιές στον ελαιόκαρπο είναι μεγάλες και θα δείξουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζοντας καφέ χρωματισμό, κάτι που σημαίνει ότι έχουν «καεί» και μειώνεται  η ποσότητα και υποβαθμίζεται η ποιότητα του λαδιού.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιοχές των Δ.Ε. Μολάων και Ασωπού, η συγκομιδή της ελιάς είναι ουσιαστικά στην αρχή, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο τους παραγωγούς. Μεγάλες ζημιές φαίνεται ότι έχουν πάθει και τα εσπεριδοειδή τα οποία είναι εξ ολοκλήρου αδιάθετα.

Ο Δήμος Μονεμβασίας προέβη σε αναγγελία παγετού και οι παραγωγοί θα ενημερωθούν για την εξέλιξη της διαδικασίας (υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ κλπ)».

 

Check Also

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει …

G-EZ117CQG76