UA-49499200-1

Αμφίπολη: Για τέταρτο θύρωμα, 96 εκατοστών, έκανε λόγο η κα Μενδώνη

26.9.2014_Αμφίπολη για τέταρτο θύρωμα, 96 εκατοστών, έκανε λόγο η κα ΜενδώνηΤην ύπαρξη μαρμάρινου περάσματος, το οποίο έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, ανέφερε η κα Λίνα Μενδώνη. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε πως είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής, ενώ αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για τον «ένοικο» του ταφικού μνημείου.

Άνοιγμα 96 εκατοστών
«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε η κα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.
Το ίδιο στοιχείο σημείωσε, στο naftemporiki.gr, και ο κ. Βασίλειος Νταβώνης (συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού), αναφέροντας πως σε μια φωτογραφία από την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου διακρίνεται μέλος της ανασκαφής, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας
«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα   π. Χ. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κα Μενδώνη.

Τέλος,  η κα Μενδώνη ανέφερε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, ή περισσότερες απόπειρες, στη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο κατάφεραν να διεισδύσουν οι τυμβωρύχοι, αυτό δεν το ξέρουμε».

Ενδεχόμενο ιδιωτικών χορηγιών
Για το θέμα των ιδιωτικών χορηγιών, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται το μνημείο.
Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς».

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76