UA-49499200-1

Αμφίπολη: Βρέθηκαν δύο ακόμα θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών

26.10.2014_Αμφίπολη βρέθηκαν δύο ακόμα θραύσματα από τα φτερά των ΣφιγγώνΈπειτα από την αποκάλυψη του μαρμάρινου κεφαλιού της ανατολικής Σφίγγας, το οποίο βρέθηκε 14 μέτρα μακριά από το σώμα του αγάλματος, δύο ακόμη θραύσματα από τα σπασμένα φτερά των Σφιγγών βρέθηκαν κοντά στην είσοδο του τρίτου  θαλάμου, στο εσωτερικό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη.
Τα νέα κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών, τα οποία ήρθαν στο φως, έρχονται να προστεθούν σε εκείνα τα οποία  βρέθηκαν σε προηγούμενα στάδια των ανασκαφικών εργασιών. Ακριβώς μπροστά στις Σφίγγες, στον πρώτο τοίχο σφράγισης, είχαν βρεθεί τα κυρίως τμήματα των φτερών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς.

Παράλληλα, οι εργασίες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συνεχίζονται με βάση τις συνθήκες τις οποίες δημιουργούν η βροχόπτωση και η κακοκαιρία. Υπάρχουν προβλήματα στο έργο της αποχωμάτωσης, με το χώμα να μετατρέπεται σε λάσπη μόλις βγαίνει από το ταφικό κτίσμα.

Θυμίζουμε, πως τα δύο μεγάλα μαρμάρινα τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο, καθώς και το κεφάλι της Σφίγγας μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αμφίπολης,  όπου θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν. Τα ογκώδη και βαριά τμήματα των μαρμαροθυροφύλλων μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή μέχρι την έξοδο του μνημείου, έτσι ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος και να συνεχιστεί η αφαίρεση των χωμάτων στον τρίτο θάλαμο.

Στο εσωτερικό του μνημείου όλα πλέον είναι σκεπασμένα και προφυλαγμένα. Με ειδικό αφρολέξ – για να μην περνάει ούτε σκόνη – είναι οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, καθώς επίσης και το ψηφιδωτό του τρίτου θαλάμου, για να προφυλαχθούν τα ευρήματα και να μπορέσει η ανασκαφική ομάδα να συνεχίσει τις εργασίες που θα την οδηγήσουν στον τέταρτο θάλαμο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76