UA-49499200-1

Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο στον τέταρτο χώρο

10.10.2014_Αμφίπολη αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο στον τέταρτο χώρο
Μπροστά στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε άλλα δύο κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας.

Με τον τρίτο θάλαμο να είναι καλά υποστυλωμένος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες για την αποχωμάτωση, η  οποία και θα φέρει στο φως το σημείο εισόδου προς τον τέταρτο χώρο του ταφικού κτίσματος της Αμφίπολης.
Η αρχαιολογική ομάδα είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την απομάκρυνση του χώματος, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η χρήση του θαλάμου, ο οποίος έχει ιδιομορφίες σε σχέση με τους δύο πρώτους. Το ύψος του είναι κατά δύο μέτρα περίπου μεγαλύτερο και το δάπεδό του είναι κατηφορικό. Μέσα στις επόμενες μέρες, που υπολογίζεται πως  η αποχωμάτωση θα έχει  ολοκληρωθεί, ο χώρος θα ελευθερωθεί και οι αρχαιολόγοι θα καταφέρουν να μελετήσουν τον θάλαμο  και να δουν  αν η κατασκευή στο δάπεδο είναι σκάλα  ή ράμπα.

Η έκκεντρη θύρα, στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, κάνει τους μηχανικούς να πιστεύουν πως υπάρχει σκάλα (που δεν αποκλείεται να είναι στριφογυριστή), η οποία θα οδηγεί στον επόμενο θάλαμο. Μπροστά στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε άλλα δύο κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας. Έτσι, τα τμήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα έφτασαν τα πέντε και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους απομένουν άλλα δύο για να συμπληρωθεί το αριστερό φύλλο της πόρτας.

Η δίφυλλη θύρα, που είχε πάχος 14 εκατοστών και ήταν διακοσμημένη με εφηλίδες (διακοσμητικά στοιχεία που μιμούνται τις κεφαλές καρφιών) αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με έναν στροφέα (μεντεσέ) που τη συγκρατούσε, και όπως ανέφερε η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τάφο.

Οι εργασίες γίνονται με λίγα άτομα να βρίσκονται εντός του συγκεκριμένου χώρου, η ομάδα εργάζεται σε «συνθήκες σπηλαίου», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η κα Περιστέρη, και εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια των όσων δουλεύουν σ’ αυτό αλλά και η προστασία του μνημείου.

Γεωλόγοι, πιστεύουν πως – για λόγους στατικότητας – ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, η οποία ίσως έχει σχήμα καμάρας, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι  από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.

Η καθιερωμένη ενημέρωση από την κα Παναγιωταρέα δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχουν νέα ευρήματα, ενώ χθες την πορεία της ανασκαφής παρακολούθησε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76