UA-49499200-1

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: φόρος 13% για 2.700 πάρκα ισχύος έως 100 Κιλοβάτ

3.1.2015_Αγροτικά φωτοβολταϊκάΤο εισόδημα από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα λογίζεται ως αγροτικό και θα φορολογείται με συντελεστή 13%. Η ρύθμιση αφορά σε 2.700 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 100 Κιλοβάτ και σκοπό είχε οι αγρότες να μην απολέσουν την αγροτική τους ιδιότητα.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες αγρότες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζουν να διατηρούν την αγροτική τους ιδιότητα και μπορούν συμμετέχουν απρόσκοπτα στα προγράμματα επιδοτήσεων και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωργοπεριβαλλοντικά, σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, ποιοτικών τροφίμων κ.ά.), καθώς επίσης και να εισπράττουν στο ακέραιο τις δικαιούμενες ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, αποζημιώσεις ΠΣΕΑ κ.ά.).

Όπως μεταδίδει το energypress, η τροπολογία αυτή κατατέθηκε ώστε να αποφευχθεί η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ από κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, με άμεσο αντίκτυπο στις εισροές της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην αγορά και την εν γένει ελληνική οικονομία.

Η τροπολογία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου 4316/2014, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 270/24-12-2014.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη με την τροπολογία αυτή αφενός ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και όσων συμμετέχουν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα και αφετέρου παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες, που δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να διατηρήσουν την αγροτική τους ιδιότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται περικοπή εισοδήματος λόγω φορολογίας, απένταξη από αγροτικά προγράμματα και απώλεια ενισχύσεων και επιδοτήσεων για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία.

“Έτσι, διατηρείται ακέραιη μια δραστηριότητα, που αποτελεί μια από τις καλύτερες  εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους αγρότες και συνεχίζεται απρόσκοπτα η συμμετοχή του κόσμου της υπαίθρου στην παραγωγή «καθαρών» μορφών ενέργειας, ταυτόχρονα με την παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας αγροτικών προϊόντων”, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης.

 

Πηγή: econews.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76