UA-49499200-1

Έχετε καλή μνήμη; Τότε κινδυνεύετε περισσότερο από άνοια

15.12.2015_Έχετε καλή μνήμη;

Όσο πιο λεπτομερείς είναι οι μνήμες ενός ανθρώπου τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεαστούν σοβαρά όσο μεγαλώνει, εξηγούν οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι που θυμούνται τα πάντα με πολλές λεπτομέρειες έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα άνοιας αργότερα στη ζωή τους λένε οι επιστήμονες.
Νέα έρευνα από το Rotman Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά, μελέτησε τις μνήμες 66 νέων υγιών ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο περιγράφοντας πόσο καλά θυμούνταν αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες. Στη συνέχεια οι ειδικοί τους έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Η έρευνα εστίασε στη σύνδεση ανάμεσα,  στο ιππόκαμπο, που είναι η περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη, και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Όσοι θυμόντουσαν το παρελθόν τους με πολλές λεπτομέρειες εμφάνιζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με οπτικές λειτουργίες. Όσοι θυμόντουσαν το παρελθόν τους γενικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες παρουσίαζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λογική. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με το πώς το γήρας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς μεγαλώνουμε και κυρίως όταν επέρχεται η άνοια το πρώτο με το οποίο δυσκολευόμαστε είναι το να ανακαλούμε λεπτομέρειες. Έτσι, θεωρούν ότι όσοι έχουν συνηθίσει να έχουν μνήμες πλούσιες σε λεπτομέρειες θα επηρεαστούν περισσότερο από την εγκεφαλική έκπτωση που επέρχεται όσο θα γερνάνε. Όσοι όμως θυμούνται γενικά τα γεγονότα μπορεί να διατηρούν καλύτερη τη μνήμη τους και καθώς θα γερνάνε.

 

Πηγή: vita.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76