UA-49499200-1

Jacqueline Christien: Η ζωή και το έργο της γαλλίδας ιστορικού στον τόπο μας

25.8.2014_Jacqueline Christien_Η ζωή και το έργο της γαλλίδας ιστορικού στον τόπο μας_2

Την Παρασκευή 22 Αυγούστου ο Δήμος Μονεμβασίας σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα τίμησε τη γαλλίδα ιστορικό για την προσφορά της στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η κα   Jacqueline Christien είναι ομότιμη καθηγήτρια αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Nanterre Paris X με ειδίκευση όσον αφορά την έρευνα το αρχαίο κράτος των Λακεδαιμονίων. Tαξίδεψε από την Ισπανία μέχρι τη Γεωργία και την Τουρκία για να γνωρίσει το σύνολο του ελληνικού κόσμου, να συγκρίνει και να καταλάβει όπου περιλαμβάνεται η λακεδαιμονική εμπειρία στο σύνολό της.  Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε συνέδρια με θέμα την έρευνά της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελαία στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου Alas resort and spa, παρουσία του εφημέριου Ελαίας π. Βασιλείου Παπασωτηροπούλου, του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη του Αντιδημάρχου κ. Κώστα Μαυρομιχάλη, της Προέδρου του Νομικού Προσώπου του Δήμου κας Παναγιώτας Αλειφέρη η οποία και προλόγισε την εκδήλωση, λοιπών δημοτικών αρχόντων, εκπαιδευτικών και πλήθος κόσμου.

Ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Μπιργάλιας  μίλησε για το επιστημονικό έργο της κας Christien και η κα Μαρία Μυλωνά παρουσίασε το βιογραφικό της, τις δημοσιεύσεις της καθώς και τον τρόπο έρευνας αυτά τα χρόνια που συνεργάζεται μαζί της. Στη συνέχεια η ίδια η επιστήμονας έδειξε τον τρόπο εργασίας της μέσα από φωτογραφικό υλικό  αναλύοντας τα ευρήματα και μοίρασε την εισήγησή της στο κοινό. Έγινε επίσης αναφορά στους συνεργάτες της επιστήμονες Μario della Santa και  Yoann Le Talec οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνά της. Η βραδιά έκλεισε με απονομή τιμητικής πλακέτας από  το κ. Δήμαρχο στην κα Christien, δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς της στον πολιτισμό.

25.8.2014_Jacqueline Christien_Η ζωή και το έργο της γαλλίδας ιστορικού στον τόπο μας_1

Το staging.www.staging.monemvasianews.gr μίλησε με την κα Jacqueline Christien σε μια προσπάθεια να αντλήσει το απόσταγμα της μακρόχρονης ενασχόλησης της με τον τόπο μας και την ιστορία του.

Ερώτηση: Κα  Christien πως επιλέξατε να ασχοληθείτε με το αρχαίο κράτος των Λακεδαιμονίων;

Ξεκίνησα την έρευνά μου στις Συρακούσες για 4 καλοκαίρια και γρήγορα κατάλαβα ότι η ιστορία της πόλης αυτής είναι στενά δεμένη με την ιστορία της Σπάρτης, άρα αυτό που έπρεπε να μελετήσω ήταν η ιστορία του κράτους των Λακεδαιμονίων. Άλλωστε το κράτος αυτό ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση από όλα τα άλλα κράτη της εποχής του και με σημαντικό πολιτικό ρόλο. Δεδομένου όμως ότι οι Λακεδαιμόνιοι δεν έγραψαν οι ίδιοι την ιστορία τους αλλά ξέρουμε για την ιστορία τους μέσα από τη ματιά των ξένων, θέλησα να ερευνήσω η ίδια τα στοιχεία εκείνα που θα με βοηθούσαν να καταλάβω το πώς λειτουργούσε αυτό το κράτος και πώς ήταν διαρθρωμένη η κοινωνία της Σπάρτης την εποχή εκείνη και για ποιο λόγο.

Ερώτηση: Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία από το τοπίο που σας βοήθησαν στην έρευνά σας;

Ως ιστορικός ενδιαφέρομαι πάντα για την ιστοριογεωγραφία της περιοχής γιατί  τα απομεινάρια του ανθρώπου στο τοπίο με βοηθούν να πάρω τα στοιχεία εκείνα που με οδηγούν στη μελέτη της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής. Τέτοια ίχνη στο τοπίο ήταν οι οχυρώσεις, το οδικό δίκτυο, τα μεταλλεία, τα λατομεία… Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να καταστρέφονται  γιατί μαζί με αυτά χάνεται και ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, ο οποίος είχε την ευλογία να κατοικηθεί από πολύ παλιά.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι πετύχατε τους στόχους σας όλα αυτά τα χρόνια;

Ως επιστήμονας θεωρώ ότι έκανα γνωστή τη Λακωνία, όχι μόνο τη Σπάρτη που ήταν γνωστή, στην επιστημονική κοινότητα μέσα από τα ίδια τα στοιχεία του κράτους των Λακεδαιμονίων και πολλές επιστημονικές παρεξηγήσεις διασαφηνίζονται. Σήμερα το έργο μου είναι σημείο αναφοράς σ’ όποιον μελετά τη Σπάρτη. Όμως για να το πετύχω αυτό θυσίασα την καριέρα μου πηγαίνοντας κάθε καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια σ’ όλα τα σημεία του αρχαίου κράτους των Λακεδαιμονίων για να δω η ίδια, να φωτογραφίσω, να καταλάβω. Αυτή ήταν η χαρά της έρευνας και η ελευθερία που είχα να είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη, η χαρά της ζωής.

Μαρία Μυλωνά

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76