UA-49499200-1

Aλκαλική διατροφή

11.6.2015_Αλκαλική διατροφή

Μας αδυνατίζει, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και προλαμβάνει ασθένειες. Ο λόγος για την «αλκαλική δίαιτα» ή «δίαιτα του pH».

«Το βάρος μου είχε σκαμπανεβάσματα για πολλά χρόνια, γι’ αυτό και δοκίμασα πολλές δίαιτες. Το 2009, εξαιτίας ενός τραυματισμού στη μέση, επισκέφτηκα έναν βελονιστή και θεραπευτή της αγιουρβέδα, ο οποίος με κοίταξε και είπε: “Είσαι εντελώς όξινη”. Στη συνέχεια, με ρώτησε αν προσπαθώ να χάσω βάρος, αν νιώθω φουσκωμένη, βαριά και κουρασμένη, αν έχω στρες, αν δυσκολεύομαι να ξυπνήσω το πρωί και να συγκεντρωθώ μέσα στη μέρα. Μου πρότεινε την αλκαλική δίαιτα. Ξεκίνησα αμέσως και την κράτησα για διάστημα 3 εβδομάδων. Μέσα σε λίγες μέρες ένιωθα υπέροχα. Όταν τη σταμάτησα, είχα πέσει 4 νούμερα στα ρούχα μου». Αυτή είναι η προσωπική μαρτυρία της σεφ Natasha Corrett, η οποία σε συνεργασία με τη διαιτολόγο Vicki Edgson έγραψαν το βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Honestly Healthy», το οποίο περιλαμβάνει 106 συνταγές κομμένες και ραμμένες στα πρότυπα της αλκαλικής δίαιτας. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο όταν η Victoria Beckham δήλωσε ότι το ακολουθεί κατά γράμμα και η δίαιτα απογειώθηκε, κερδίζοντας φανατικούς οπαδούς. Ας μάθουμε και εμείς τι είναι αυτή η τόσο υποσχόμενη δίαιτα.

Μάθημα χημείας
Για να κατανοήσουμε την αλκαλική δίαιτα, χρειαζόμαστε ένα σύντομο μάθημα… χημείας. Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι να φέρει την ισορροπία του pH στο σώμα μας. Ανάλογα με το είδος των τροφών που καταναλώνουμε, τη συναισθηματική μας φόρτιση, το στρες, το πόσο τοξικό είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, το σώμα μας ισορροπεί ή χάνει την ισορροπία του pH. Το αίμα μας θα έπρεπε να έχει pH  7,35-7,45. Χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα συνεπάγονται αυξομειώσεις στο βάρος μας, καθώς και ποικίλα προβλήματα υγείας. Στις μέρες μας, όμως, συνήθως το pH των περισσοτέρων από εμάς είναι κάτω από 7,0, δηλαδή είμαστε πολύ όξινοι, ακριβώς επειδή καταναλώνουμε όξινες τροφές, υπερμαγειρεμένες, επεξεργασμένες, και όχι αρκετές ωμές αλκαλικές τροφές. Για να διατηρήσουμε το pH μας σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, να καταναλώνουμε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσουμε ένα μη ισορροπημένο pH τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%. Στις αλκαλικές τροφές ανήκουν τα περισσότερα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι καρποί και τα λαχανικά, ενώ όξινες θεωρούνται μεταξύ άλλων τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σιτηρά, το ψωμί και τα μακαρόνια.

Τι κερδίζουμε; 
Καταναλώνοντας αλκαλικές τροφές και μειώνοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα σάκχαρα, αποκτάμε μυϊκή μάζα και περιορίζουμε το λίπος του σώματός μας. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας, υιοθετώντας μια τέτοιου είδους διατροφή, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πλήθος ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς επίσης και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, να δυναμώσει τη μνήμη και να προλάβει πονοκεφάλους, φουσκώματα, καρδιαγγειακές νόσους, μυϊκούς πόνους και αϋπνία. Επιπλέον, είναι ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να διασπάσει τις αλκαλικές τροφές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να απορροφά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, τροφές πλούσιες σε καλό λίπος, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των αλκαλικών τροφών, συνδέονται με την υγεία της επιδερμίδας μας. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας. «Δεν έχουν διεξαχθεί μεγάλες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διατροφικών προγραμμάτων που βασίζονται στην κατανάλωση αλκαλικών τροφών», εξηγεί η Junee Sangani, από τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων. Εν αναμονή, λοιπόν…

Αλκαλικές VS όξινων τροφών 
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται στα όξινα ή στα αλκαλικά συστατικά τους. Ακόμα, όμως, και μέσα στην ίδια κατηγορία υπάρχουν διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, ο καφές, το junk food, το αλκοόλ και η ζάχαρη είναι εξαιρετικά όξινες τροφές, τις οποίες μπορούμε να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, σε αντίθεση π.χ. με το μέλι, το μαγειρεμένο σπανάκι ή το καστανό ρύζι, που έχουν χαμηλότερη οξύτητα και μπορούμε να τις καταναλώνουμε ελεγχόμενα. Πάρτε μια ιδέα σχετικά με τις αλκαλικές και τις όξινες τροφές:

Αλκαλικές τροφές
Μήλο
Βερίκοκο
Αβοκάντο
Μπανάνα
Μούρα
Βατόμουρα
Πεπόνι
Κεράσια
Σταφύλια
Καρύδα
Σταφίδες
Σύκα
Μπιζέλια
Πιπεριά
Κολοκύθα
Ραδίκια
Σπανάκι
Σπιρουλίνα
Γλυκές πατάτες
Ντομάτες
Κάρδαμο

Βασικές όξινες τροφές 
Σοκολάτα
Καρύδια
Αλεύρι
Γλυκά
Κρέας
Οστρακοειδή
Τυρί
Ομογενοποιημένο γάλα
Παγωτό
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Καφές
Μπίρα
Ποτά

Smoothies  
(Για 3-4 άτομα)
Πράσινο «τέρας» 
Χτυπήστε στο μπλέντερ τον χυμό από 5 πορτοκάλια, 1 χούφτα σπανάκι και 1 ξεφλουδισμένη μπανάνα Κρήτης (την οποία έχετε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη), μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
«Υπερήφανος» ανανάς 
Χτυπήστε στο μπλέντερ 2 φλιτζάνια καθαρισμένο ανανά (τον οποίο έχετε βάλει για λίγη ώρα στην κατάψυξη) μαζί με 1/2 καθαρισμένο αγγούρι, 1½ φλιτζάνι κρύο νερό, 1 κουταλιά σπιρουλίνα, 1 κουταλιά στέβια και 1 πρέζα αλάτι.

Τι λένε οι διάσημες για την αλκαλική δίαιτα; 
* Η αγαπημένη ηθοποιός του κοινού Jennifer Aniston, η οποία ακολουθεί τις βασικές αρχές της αλκαλικής δίαιτας, δηλώνει ότι πίνει καθημερινά ένα smoothie, το οποίο είναι υγιεινό, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.
* «Λατρεύω αυτό το βιβλίο μαγειρικής», έγραψε στον λογαριασμό του twitter της η Victoria Beckham, αναφερόμενη στο βιβλίο με τίτλο «Honestly Healthy» της διαιτολόγου Vicki Edgson και της σεφ Natasha Corrett, και κατάφερε να εκτοξεύσει την αλκαλική δίαιτα στα ύψη.
* Η γνωστή ηθοποιός Gwyneth Paltrow, η οποία έχει ακολουθήσει κατά καιρούς διάφορες αυστηρές δίαιτες, αλλά και παράδοξες αποτοξινώσεις, λέγεται ότι αυτό το διάστημα ανακαλύπτει και αυτή τα οφέλη της αλκαλικής δίαιτας, την οποία έχει βάλει στη ζωή της.

 

 

 

Πηγή: vita.gr

Check Also

Στο πλευρό των ιατρών στα Κέντρα Υγείας ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στηρίζει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και τον αγώνα που …

G-EZ117CQG76