UA-49499200-1
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023

8α αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017: Δείτε τους μεγάλους νικητές

Το κατάστημα οπτικών στη Χαλκίδα που κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016 (314 Architecture Studio).

Κριτές από τρία σημεία του πλανήτη βράβευσαν την ελληνική αρχιτεκτονική δημιουργία.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποιήθηκαν τα 8α αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του αρχιτεκτονικού χώρου. Ο καθηγητής και επιμελητής των ΔΟΜΩΝ, κ. Πανέτσος καλωσόρισε το κοινό και ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές για τις τρεις κατηγορίες βραβείων, ενώ στη συνέχεια προσκάλεσε τους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν το έργο τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016: 
«C_29 / Οptimist». Κατάστημα οπτικών, Χαλκίδα, Εύβοια – Ελλάδα | 314 Architecture Studio

Το κατάστημα οπτικών “Optimist”, συνολικής επιφάνειας 90m2, βρίσκεται στο ισόγειο ενός διατηρητέου κτηρίου του μεσοπολέμου, στο κέντρο της Χαλκίδας. Ο βασικός άξονας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας διαβάθμισης της υφής, της στιλπνότητας των υλικών και του τρόπου που αυτά αντανακλούν ή απορροφούν το φως. Η διαβάθμιση αυτή επεκτείνεται και στην επιλογή των υλικών, ειδικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά τείνουν να υπάρχουν εμφατικά ή να σβήνουν στον χώρο. Κάποια χρηστικά αντικείμενα μετασχηματίζονται σε πρισματικά γλυπτά.

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2012-2016:
Θερινή κατοικία, Άγιος Νικόλαος, Σιθωνία, Χαλκιδική – Ελλάδα | Εύα Σοπέογλου

Η επιθυμία των πελατών για αυτή τη μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής αφορούσε ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, σε οικόπεδο με ελαιώνα και θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος. Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφρά μεταλλική επιφάνεια που τυλίγεται στην όψη και είναι κινητή, ώστε να προσφέρει μεταβλητότητα. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος με το διάτρητο σχέδιο, που θυμίζει ύφασμα, εμπνέεται από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιοδέντρων. Με την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις.

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερη μελέτη των ετών 2012-2016:
Μικρή παραθεριστική κατοικία, Λευκάδα, Επτάνησα – Ελλάδα | Ανδρέας Νικολοβγένης

Η μικρή παραθεριστική κατοικία συμπυκνώνει τις λειτουργίες μιας κανονικής κατοικίας κατά τρόπο που ανάγει τη διαμονή και, ειδικά, τον παραθερισμό στα θεμελιώδη συστατικά τους: μια σειρά από βοηθητικούς χώρους, γενικά κλειστούς, και τον χώρο διημέρευσης, ανταποκρινόμενο στο ελληνικό κλίμα, ημί-υπαίθριο. Οι βοηθητικοί χώροι της κατοικίας οργανώνονται σε μια επιμήκη τσιμεντένια ‘ντουλάπα’, και περιμετρικές σίτες, κουρτίνες και τέντες ορίζουν και, επίσης, προστατεύουν τον χώρο διημέρευσης από τον καιρό.

Στη φετινή διοργάνωση δόθηκαν ακόμα οκτώ έπαινοι, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αρχιτεκτονική δημιουργία. Συγκεκριμένα οι έπαινοι είναι:

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016

«Το σπίτι της Παγώνας». Κατοικία, Βάρη, Αθήνα – Ελλάδα | Νίκος Σμυρλής.

Κατοικία, Κέα, Κυκλάδες – Ελλάδα | Φαίδρα Ματζιαράκη, Victor Gonzalez Marti (Cometa Architects).

Τριώροφο κτήριο, Νέα Πεντέλη, Αθήνα – Ελλάδα | LL Associates.

Nυκτερινό κέντρο «Έναστρον», Ταύρος, Πειραιάς – Ελλάδα | Ανδρέας Ιωαννίδης, Νέλλη Μάρδα.

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2012-2016

Τεϊοποτείο «Το τσάι», Αθήνα – Ελλάδα | Γιώργος Μπάτζιος Αρχιτέκτονες.

«Χριστουγεννομηχανή», Θεσσαλονίκη – Ελλάδα | Χριστίνα Μαυροπαίδη.

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερη μελέτη των ετών 2012-2016

«Eco Cocoon». Green Academy, Μπολώνια, Emilia–Romagna – Ιταλία | sparch Σακελλαρίδου / Παπανικολάου Aρχιτέκτονες.

Ασπροκκλησιά, Στράτος, Αιτωλοακαρνανία – Ελλάδα | Γιάννης Γιαννούτσος.

Κριτές των φετινών Βραβείων ΔΟΜΕΣ 2017 ήταν οι: 

Max Dudler, αρχιτέκτων, διευθυντής του Γραφείου ‘Max Dudler, architekt’, Βερολίνο,
Sou Fujimoto, αρχιτέκτων, διευθυντής του Γραφείου ‘Sou Fujimoto Architects’, Τόκιο, και
Jorge Silvetti, αρχιτέκτων, καθηγητής, Graduate School of Design, Πανεπιστήμιο Harvard, και διευθυντής του Γραφείου ‘Machado Silvetti’, Bοστόνη, Μασαχουσέτη.

Οι κριτές αξιολόγησαν τα έργα χωρίς να συσκεφθούν σε πραγματικό χρόνο ή τόπο, εντελώς ανεπηρέαστοι ο ένας από τον άλλο. Η κριτική επιτροπή, από τα 154 έργα που κατατέθηκαν, επέλεξε 19 έργα ως επικρατέστερα για τα “Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2017”, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν 11 πραγματοποιημένα έργα, τρία έργα νέων αρχιτεκτόνων και πέντε μελέτες.

Τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ εγκαινιάστηκαν το 2009 με στόχο την προβολή της αντιπροσωπευτικής τρέχουσας αρχιτεκτονικής της χώρας και την εύκολη πρόσβαση σε μια κωδικοποίηση των σημαντικών πρόσφατων αρχιτεκτονικών έργων και των δημιουργών τους. Τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ είναι πλέον ένα εδραιωμένο ετήσιο γεγονός, θεσμός της Ελληνικής αρχιτεκτονικής σκηνής, διεθνούς εμβέλειας. 

 

Πηγή: clickatlife.gr