UA-49499200-1

Όλα τα βλέμματα στο ελληνικό σουβενίρ

4.4.2015_Όλα τα βλέμματα στο ελληνικό σουβενίρ

Μέχρι τις 10 Μαΐου, το Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς επικεντρώνεται στο ελληνικό σουβενίρ, μέσα από την έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3!».

Η έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me! Vol.3!» στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παρουσιάζει νέες, μοναδικές ιδέες, νέες συμμετοχές και νέα, ευφάνταστα και απρόβλεπτα σουβενίρ.

Η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση της γνωστής έκθεσης προσδιορίζει εκ νέου το ενθύμιο, ως αντικείμενο υψηλής αισθητικής, ανατρέποντας τα φολκλόρ στερεότυπα και εισάγοντας μια νέα ελληνική ταυτότητα.

Η ιδέα της έκθεσης ξεκίνησε το 2013 με το ερώτημα «Πώς θα ήταν η Ελλάδα εάν ήταν σουβενίρ;» Οι σχεδιαστές που το απάντησαν χρησιμοποίησαν ο καθένας τη δική του σχεδιαστική «γλώσσα», τα δικά του μέσα έκφρασης και ελληνικά υλικά, με στόχο τη δημιουργία ενός αναμνηστικού δώρου που ο κάθε δημιουργός θα επέλεγε να αγοράσει για τον εαυτό του.

Το αποτέλεσμα περιελάμβανε φρέσκιες και μοντέρνες δημιουργίες, που συνδύαζαν τη χρηστικότητα με την καινοτομία, το εννοιολογικό design με την ποιότητα, επαναπροσδιόρισαν και εκσυγχρόνισαν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και αδιάφορα αντικείμενα, το ελληνικό σουβενίρ.

Αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, visual artists, κεραμίστες, graphic designers, κ.ά. έδωσαν δεκάδες ευφάνταστες, πρωτότυπες, ευρηματικές, αστείες απαντήσεις. Εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα και καταπιάστηκαν με πολλά διαφορετικά κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά θέματα που θεωρούν ότι ορίζουν σήμερα την ελληνική εικόνα και ταυτότητα.

Τώρα, περισσότεροι από 50 Έλληνες σχεδιαστές παρουσιάζουν νέα αντικείμενα εμπνευσμένα είτε από την προσωπική τους «μυθολογία» είτε από τα μοναδικά εκθέματα των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη. Το αποτέλεσμα φιλοδοξεί να αλλάξει τελείως την εικόνα που μας έρχεται στο νου όταν ακούμε την λέξη «σουβενίρ».

Πληροφορίες: Πωλητήριο, Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111, διάρκεια μέχρι τις 10 Μαΐου.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76