UA-49499200-1

Φιλόδημος Ι: Άλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ

Ο «Φιλόδημος»… εκτοξεύεται! Στο 1,575 δισ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για έργα υποδομών, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, θα εκδώσει νέα Πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές (ομώνυμος άξονας του προγράμματος «Φιλόδημος Ι»), η οποία θα απευθύνεται σε Περιφέρειες και Δήμους.

Ο Υπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τονίζοντας ότι στόχος της Πρόσκλησης είναι «η ένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατά προτεραιότητα, σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) των Υδατικών Διαμερισμάτων της Χώρας».

Η Πρόσκληση του «Φιλόδημου» επικεντρώνεται στην προστασία από κινδύνους πλημμύρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί δυνατότητα χρηματοδότησης κυρίως για έργα:

– Οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων.
–  Διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους, την προστασία της κοίτης (επένδυση και αντιστήριξη πρανών και πυθμένα) και τη ρύθμιση της ροής (κατασκευή αναβαθμών για τη μείωση της κατά μήκος κλίσης, λεκάνες καταστροφής ενέργειας για την εκτόνωση της ροής κλπ).
–  Κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων για την ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών ροών.
–  Κατασκευής λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών.
– Πλημμυρικής εκτόνωσης-αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τη μείωση του πλημμυρικού κινδύνου.
–  Έργα κατασκευής-βελτίωσης ορεινών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις (έργα ορεινής υδρονομίας).
–  Συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει τη συνεργασία των ΟΤΑ ώστε τα κρίσιμα έργα που θα ενταχθούν στη νέα Πρόσκληση να χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη αναγκαιότητα, από γεωγραφική διασπορά και από ωριμότητα δημοπράτησης. Στόχος είναι αφενός μεν η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, αφετέρου η εξασφάλιση του μέγιστου πολλαπλασιαστικού οφέλους.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι Αιρετοί είναι:

– Κάθε Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα, με μέγιστο αιτούμενο προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ (προ ΦΠΑ). Η αίτηση αυτή δύναται να αποτελείται από περισσότερα του ενός υπο-έργα, με ελάχιστο προϋπολογισμό τα 2.000.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).
–  Το πλαφόν του ανώτατου προϋπολογισμού θα ξεπερνιέται ανά περιπτώσεις (π.χ. παρεμβάσεις διαπεριφερειακής εμβέλειας) που έχουν αμοιβαία αποφασιστεί και συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους δικαιούχους και εξυπηρετούν αντιπλημμυρικές ανάγκες σε συμβατότητα με τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
–  Σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ και έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ, ο μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ (προ ΦΠΑ).

«Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν είναι έργα βιτρίνας αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χαρίτσης. «Είναι βασικές υποδομές οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Με τον «Φιλόδημο» η Αυτοδιοίκηση διαθέτει πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο που της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα», συμπληρώνει ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα, έτοιμη είναι να ενεργοποιηθεί ακόμη μία Πρόσκληση του «Φιλόδημου», προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ. Αφορά:

α) Την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανακατασκευή και αναστύλωσή τους, ώστε να καθίστανται λειτουργικά και να αποδίδονται σε χρήση οι χώροι τους (προϋπολογισμός 150.000.000 ευρώ).
β)Την κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή/και επέκταση υφιστάμενων (προϋπολογισμός 50.000.000 ευρώ).
γ) Την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και παιδικών σταθμών (προϋπολογισμός 120.000.000 ευρώ).

Οι δύο προαναφερθείσες Προσκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την «απογείωση» του συνολικού προϋπολογισμού του “Φιλόδημου” σε 1,575 δισ. ευρώ. Όταν δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που είχαν οι Αλ. Χαρίτσης και Π. Σκουρλέτης (από τις προηγούμενες θέσεις τους στα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών), ο αρχικός προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 500 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, λόγω μαζικών αιτημάτων από πλευράς ΟΤΑ, οι πόροι του προγράμματος αυξήθηκαν στα 740 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν νέες αυξήσεις, αρχικά στα 805 εκατ. και στη συνέχεια στο 1,055 δισ. ευρώ.

Ο «Φιλόδημος» αποτελεί ένα Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ, το οποίο εξασφαλίζει νέους πόρους για την υλοποίηση έργων υποδομής, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ουσιαστικά, πρόκειται για δωρεάν δανεισμό των δήμων, καθώς η αποπληρωμή του σχετικού δανείου γίνεται από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναδημοσίευση από: airetos.gr
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, Έντυπη Έκδοση, 20-21/10/2018

 

Check Also

15 βραβεύσεις στο Μόντρεαλ του Καναδά για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Με 15 διακρίσεις (4 Πλατινένια, 8 Χρυσά και 3 Ασημένια βραβεία) επέστρεψαν από το Μόντρεαλ …

G-EZ117CQG76