UA-49499200-1

Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο

17.8.2014_Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του ΤορόντοΤρεις ελληνικές συμπαραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Contemporary World Cinema», στη φετινή διοργάνωση του  διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις ταινίες «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το  «Modris» του Γιούρις Κουσιέρτις και το «Red Rose» της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί.
Τέσσερα χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας αναζητά στη νέα του ταινία την ταυτότητα δύο παιδιών και μιας ολόκληρης χώρας. Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Στο εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης

Ο Ντάνυ είναι 16 ετών και ο Οδυσσέας θα γίνει 18 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κινδυνεύοντας με απέλαση. Ξένοι σε μια ξένη χώρα, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα συναντήσουν ανθρώπους – κλειδιά που θα τους βοηθήσουν στο στόχο τους και θα ενηλικιωθούν κυνηγώντας το όνειρο. Μια από τις στάσεις, ίσως η πιο σημαντική, των δύο αδερφών είναι το εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης, ένας τόπος – καταφύγιο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός, μνήμη μιας Ελλάδας άλλων εποχών και αφετηρία για το μεγάλο τέλος της διαδρομής τους. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.
Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, έχει ήδη βγει στις γαλλικές αίθουσες αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema,  Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία είναι υποψήφια και για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux.

Στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος

H ταινία «Modris» του Κουσιέρτις, μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Μόντρις, ο οποίος δεν είναι ούτε χειρότερος, ούτε καλύτερος από  τα παιδιά της ηλικίας του. Πηγαίνει σχολείο, ζωγραφίζει γκράφιτι και βγαίνει με την κοπέλα του, τη Λίντα. Μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο. Όταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ.

Από τη Λετονία την παραγωγή έχει αναλάβει η Red Dot Media, από την Ελλάδα η Boo Productions των Ηρακλή Μαυροειδή και Άγγελου Βενέτη, με εντολοδόχο παραγωγό τη Βίκυ Μίχα και για τις δύο χώρες. Από την Ελλάδα, επίσης, συμμετέχει στην παραγωγή η 2/35, ενώ από τη Γερμανίασυμμετέχει η εταιρεία Sutor Kolonko. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κέντρα Κινηματογράφου της Λετονίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ενώ ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία της Λετονίας που έλαβε υποστήριξη από τον οργανισμό χρηματοδότησης συμπαραγωγών Eurimages. Από ελληνικής πλευράς, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης υπογράφει το μοντάζ της ταινίας, ο Λέανδρος Ντούνης την ηχοληψία και τον σχεδιασμό ήχου. H ταινία συμμετέχει, επίσης, και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα στο 62ο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Με φόντο τις  μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009

Η δραματική ταινία «Red Rose», μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Ιράν, έχει πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα πολιτικά εφησυχασμένο και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για  το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις  μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009. Οι εταιρείες παραγωγής είναι οι Ciné-Sud Promotion και Rèves d’Eau Productions από τη Γαλλία  και η  Pan Entertainment S.A. από την Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, του οποίου η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το  1976,  έχει ως στόχο να οδηγήσει τον κόσμο σε πολιτιστικές και δημιουργικές ανακαλύψεις  μέσω της κινούμενης εικόνας και να προωθήσει τον καναδικό  κινηματογράφο  διεθνώς. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ παγκοσμίως, προβάλλοντας κάθε Σεπτέμβριο πάνω από 300 ταινίες κάθε είδους από περισσότερες από 60 χώρες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Χανιά: Για έβδομη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Chania International Photo Festival, που συνδιοργανώνεται από τη Blank Wall …

G-EZ117CQG76