UA-49499200-1

Το Μονεμβασιώτικο Πάσχα: μια εμπειρία ζωής

Του Κωσταντή Δωροβίνη, τελειόφοιτου της Νομικής ΑΠΘ
 kostasdorovinis@gmail.com

Συχνά αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εκ των κορυφαίων προορισμών για τις διακοπές του Πάσχα η καστροπολιτεία της Μονεμβασίας. Φέτος, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά του λόγου το αληθές. Και όχι μόνο.

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Μονεμβασία χαρακτηρίζεται από την έντονη λειτουργική και λατρευτική της ζωή. Αξιοσημείωτο είναι ότι εφέτος τελέσθηκαν ακολουθίες σε σχεδόν όλους τους ιερούς ναούς, τόσο μέσα στο Κάστρο όσο και στην έξω πόλη όπως στον Όσιο Λεόντιο, στην Αγία Κυριακή και στον Άη Γιώργη -το γραφικό εκκλησάκι με την υπέροχη θέα στο βράχο- ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι Μονεμβασιώτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα να κοινωνήσουν και αυτοί του Θείου δράματος.

Ειδικά, τη Μεγάλη Πέμπτη με κατάνυξη και ευλάβεια οι πιστοί παρακολουθήσαμε τα πάθη του Κυρίου μας στον προσφάτως ανακαινισμένο Ναό του Αγίου Νικολάου. Όπως και την αποκαθήλωση στο πέρας της οποίας το Άγιο σώμα του Χριστού μας μεταφέρθηκε από τον Άγιο Νικόλαο στην Παναγία Χρυσαφίτισσα, στην μητέρα Του που Τον υποδέχθηκε «στην αγκαλιά της». Εκεί τελέστηκε και ο Επιτάφιος θρήνος. Ένας καλλιτεχνικά στολισμένος επιτάφιος, τον οποίον προσκύνησε πλήθος πιστών, κοσμούσε την εκκλησία. Η περιφορά του και εφέτος έλαβε χώρα και ήταν μεγάλη: διανύθηκε μια διαδρομή από τα νότια τείχη προς το κεντρικό καλντερίμι και από εκεί έξω, στον Όσιο Λεόντιο υπό την συνοδεία της καλλίφωνης χορωδίας και των ψαλτών μας.

Στην κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας, το βράδυ της Αναστάσεως, όλοι μαζί με τις λαμπάδες τους, ντόπιοι και επισκέπτες, γιόρτασαν το χαρμόσυνο μήνυμα της στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας με την υπέροχη θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Η λειτουργική ζωή όμως της Μονεμβασίας δεν τελειώνει εδώ. Την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος, οι κάτοικοι και φυσικά οι υπάλληλοι της εκκλησίας εργάστηκαν εντατικά από κοινού για να τιμήσουν με λαμπρότητα την Κυριακή του Θωμά και την επομένη την πολιούχο της ιστορικής αυτής πόλης, την Παναγία Χρυσαφίτισσα. Όμορφοι σημαιοστολισμοί, χρωματιστά λουλούδια στα καλντερίμια, περίτεχνες ανθοδέσμες μέχρι και drone το οποίο έριχνε τριαντάφυλλα και μύρο συνθέτουν το τοπίο της μεγάλης αυτής πανηγύρεως. Μάλιστα, την Παναγία μας ήρθαν να εορτάσουν κατόπιν πρόσκλησης του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου οι Μητροπολίτες Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά κ. Πλάτων.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν πραγματικότητα χάρις την ακούραστη προσπάθεια του αγαπητού μας πατέρα Κωνσταντίνου και φυσικά υπό την σκέπη και την ευλογία του πατρός και ποιμενάρχου μας, του Παναγιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Συγκινητική δε ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε από την κα. Νίκη Πετράκου, υπάλληλο του Δήμου μας, για την υπέροχη οργάνωση όλων αυτών και έτσι την προβολή του τόπου μας στην Ελλάδα και όχι μόνο. Σε όλους τους παραπάνω αξίζει η απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας για το ακάματο έργο που έχουν προσφέρει στην Μονεμβασία και είναι έτοιμοι να ξανά προσφέρουν ώστε ο τόπος μας συνεχώς να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται.

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76