UA-49499200-1

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων

15.5.2015_Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 16 Μαΐου, και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του – με ελεύθερη είσοδο – στους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τη συγκεκριμένη αυτή βραδιά – σε όλες τις δραστηριότητες – απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Εξαιρείται η συμμετοχή στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και την παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, που δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι διαμορφωμένο για να εξυπηρετεί χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ψηφιακή Παράσταση: «Το περιβάλλον κι εγώ»
Ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30

H παράσταση αυτή αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, η οποία έχει κυριολεκτικά, «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και στην κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

Παρατήρηση του πλανήτη Δία με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης
Ώρες: 21:00 – 24:00

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό και τον πλανήτη Δία!

Διαδραστική  έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ώρες: 21:00 – 24:00

Η διαδραστική  έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με φαινόμενα και τεχνολογικές εφαρμογές.  Εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1200 τ.μ. και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος), «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος). Ειδικά για τη βραδιά αυτή, οι Επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης επιφυλάσσουν σύντομες αλλά περιεκτικές επιδείξεις πειραμάτων και μίνι διαδραστικές αφηγήσεις έκπληξη.

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

Το Σάββατο 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων,  το Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενήσει μία δράση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης. Από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 12 μ.μ. το κοινό θα μπορεί να δανειστεί «ανθρώπινα βιβλία» και να ακούσει τις αντιρατσιστικές ιστορίες τους. Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» αποτελείται από δεκατέσσερις (14) ανθρώπους που επιτελούν τη λειτουργία ενός βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης» οι αναγνώστες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, ώστε να αποκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το θέμα του βιβλίου.

Σκοπός της ανάγνωσης αυτών των βιβλίων είναι η συζήτηση να έχει ως αποτέλεσμα την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Η ανάγνωση διαρκεί έως είκοσι (20) λεπτά. Ο κατάλογος της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμος σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε γραφή Braille. Οι χειριστές/ίστριες σκύλων-οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τα σκυλιά τους.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76