UA-49499200-1

Τι να βάλω στο καλάθι του Σεπτεμβρίου; Σταφύλι

17.8.2014_Αυτή είναι η διατροφική αξία του σταφυλιού

Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, ενώ η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους. Παράλληλα, για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι να επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!

Έχει χαρακτηριστεί ως φρούτο «της μακροζωίας», «της απόλαυσης», αλλά και «της αποτοξίνωσης». Με πράσινες, κίτρινες, ροζ, κόκκινες ή μαύρες ρώγες, το σταφύλι χαρίζει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους μοναδική γεύση, ενώ παράλληλα αποτελεί ασπίδα προστασίας της υγείας μας. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του. Απολαύστε το! 

Σταφύλι 

Τι μας προσφέρει: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ευθύνονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Το σταφύλι θεωρείται επίσης εξαιρετικά αποτοξινωτική τροφή, η οποία καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και αυξάνει τη διούρηση, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδέει την κατανάλωση σταφυλιών (ελληνικές ποικιλίες) με την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερίνη και επομένως προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το σταφύλι χρησιμοποιείται επίσης και για εξωτερική χρήση, κυρίως σε αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Μάλιστα, αρκετά spa περιλαμβάνουν στο… μενού τους τη σταφυλοθεραπεία. Όσο για τις ποικιλίες του σταφυλιού, υπάρχουν χιλιάδες, με γνωστότερες τις εξής: Το «μοσχάτο», με μεγάλες σκούρες ρώγες που έχουν έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση, τη «ριμπιέρ», ποικιλία που μοιάζει με το μοσχάτο, τη «φράουλα», με ροζ ρώγες και ουδέτερη γεύση, το «ραζακί» σταφύλι που έχει κουκούτσια, έντονο άρωμα και όχι πολύ γλυκιά γεύση, τη «λευκή σταφίδα» ή «σουλτανίνα» χωρίς κουκούτσια, με μικρές κίτρινες ρώγες και γλυκιά γεύση.

Τεστ φρεσκάδας: Για να βεβαιωθείτε ότι το σταφύλι είναι ώριμο, τινάξτε ελαφρά το τσαμπί. Οι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αν πέφτουν, το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι υπερβολικά ώριμο.

Στην κουζίνα: Το σταφύλι είναι γευστικότατο σκέτο, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Φτιάξτε σορμπέ σταφυλιού, συνοδεύστε το κοτόπουλο στο φούρνο με ρώγες σταφυλιού, ελαφρά σωταρισμένες σε βούτυρο ή δοκιμάστε μια σάλτσα από σταφύλι, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και κρεμμύδι που ταιριάζει ιδανικά με γαλοπούλα.

Στο ψυγείο: Διατηρείται στο ψυγείο σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για λίγες μέρες.

Tip: Κόβετε μικρά τσαμπιά σταφύλι, γιατί όταν τσιμπολογάτε ένα μεγάλο τσαμπί και όσο περισσέψει το βάλετε πάλι στο ψυγείο, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρώγες που έχουν απομείνει.

 

Πηγή: vita.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76