UA-49499200-1

Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας

24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_13

Οι Μονεμβασιώτες απέναντι στον Σουλτάνο και στην αυτοκρατορία που αυτός αντιπροσώπευε, απάντησαν τα εξής στους απεσταλμένους του:

« είπατε ταύτα τω Αμηρά, ότι παν άστυ και φρούριον κτισθέν μετά μηχανής και τέχνης ανθρωπίνης και διοθρωθέν και ασφαλισθέν, πάλιν μεν οι άνθρωποι οι εντός αυτού αξουσίαν έχουσιν. Η δε ημετέρα πατρίς και χώρα ουχ ούτως υπάρχει, αλλ’ η φύσις αυτή εφιλοδώρησε και εκ του Θεού και της του τόπου κρημνότητος την ασφάλειαν έχει. Και όταν θέλησις και βουλή έστι τω Κυρίω, άνωθεν, το θέλημα αυτού γίνεται και ου δυνάμεθα αντιλέγειν, ότι και οις βούλεται χαρίσεται.  ημείς δε ουδεμίαν εξουσίαν έχομεν τα παρά του Θεού κτισθέντα ορίζειν και χαρίζειν»

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας  και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας γιόρτασε την  επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους στις 23 Ιουλίου 1821. Η Μονεμβασία εόρτασε διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος κρατώντας ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τις αξίες και τα ιδεώδη της Ελληνικής φυλής.

24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_7 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_6 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_5 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_4

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Άσσου Κορινθίας «Η ΡΕΑ» και τον Χορευτικό Σύλλογο Αργολίδας, Δήμου Επιδαύρου.

Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και χοροί της Μικράς Ασίας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.

24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_8 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_10 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_9 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_11 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_12

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης. Ακολούθησε στην πλατεία του Ελκομένου επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δώδεκα χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «το Λαλούδι».

24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_1 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_3 24.7.2015_Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας_2

Η βραδυά συνεχίστηκε με συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα της φιλαρμονικής Δ.Ε. Μολάων.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση του εθελοντικού οργανισμού το «Χαμόγελο του παιδιού», ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της περιοχής των Βατίκων.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, η Ταξίαρχος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου κυρία Κωνσταντίνα Κορώνη, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Χαράλαμπος Συναδινός, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του ΚΕΕΜ, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων και του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, του Λιμενικού Σταθμού Μονεμβασίας και του Ν/Γ.

 «Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» όπως λέει ο Ελύτης για τον ελληνισμό, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: « Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης».

Η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελέσει το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.

Φώτο: Κώστας Ζουμπουλάκης, Μιχάλης Καρούνης, Δημήτρης Σιάχος

Check Also

Το monemvasianews.gr επισκέφθηκαν μαθητές του Λυκείου Μονεμβασίας

Επίσκεψη γνωριμίας και ενημέρωσης στο monemvasianews.gr πραγματοποίησαν μαθητές της Β’ Λυκείου Μονεμβασίας, συνοδευόμενοι από τους …

G-EZ117CQG76