UA-49499200-1
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Στη «Μεγάλη χίμαιρα» του έρωτα

13.7.2014_Στη μεγάλη χίμαιρα  του έρωταΈνα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, η «Μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη, σε διασκευή του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, στην Πειραιώς 260, από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση παρουσιάζεται από το θέατρο Πορεία, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Σε μια μοιραία δίνη πάθους
Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα, παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Όμως, ερχόμενη σε επαφή με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της χίμαιρες. Το δραματικό τοπίο, τραχύ και αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους με τον αδερφό του άντρα της. Τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα πυροδοτούνται και την οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

Παρανάλωμα σε μια στιγμή
Ο Καραγάτσης, σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετά ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Στο τέλος, όλα καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

«Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος τού σκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο».

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά  – κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας, βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη – Δήμητρα Κουτσοκώστα, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Όμηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Τάρλοου.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 – Κτήριο Η: Πειραιώς 260 – Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, μειωμένο: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 – εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

 

Πηγή: naftemporiki.gr