UA-49499200-1

Στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Δαβάκης και Κρητικός για θέματα της Λακωνίας

Διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για έργα πολιτισμού της Λακωνίας είχαν οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός και Αθανάσιος Δαβάκης.

Ο Βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός συναντήθηκε με την κ. Μενδώνη, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, με την οποία είχε μια εξαιρετικά χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση και συνεργασία. Η Υπουργός Πολιτισμού, τον ενημέρωσε για μια σειρά πολύ σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2023 ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση της μελέτης για το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έτσι, σηματοδοτείται μια σημαντική πρόοδος του εν λόγω έργου, το οποίο εισέρχεται σε μια φάση υψηλής ωρίμανσης. Μάλιστα, η Υπουργός κα. Μενδώνη ενημέρωσε πως σημαντικά έργα, παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο παλαιό Μουσείο, θα τύχουν γενναίας χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακόμα, η Υπουργός επανέλαβε στη συζήτησή της με το Βουλευτή, πως είναι δέσμευση τόσο της ιδίας, όσο και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Μάλιστα, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και σε κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο, εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να εκπληρωθεί η ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης για ένταξη του έργου σε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, και με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές.

Ο κ. Κρητικός έθεσε στην Υπουργό και άλλα καίρια ζητήματα, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού στη Σπάρτη, καθώς και τα σχετικά ζητήματα του συστήματος αποχετεύσεως που εξυπηρετούν τόσο το Μυστρά, όσο και άλλους οικισμούς. Η Υπουργός διάκειται θετικά προς αυτό το αίτημα, και μάλιστα η συζήτηση του εν λόγω θέματος ολοκληρώθηκε με άμεση ενημέρωση και του αρμοδίου προσωπικού του Υπουργείου, το οποίο θα εξετάσει και αξιολογήσει τα εν λόγω αιτήματα.

«Επιπρόσθετα προχωρούν σημαντικά έργα Πολιτισμού στο Νομό μας και αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί», τόνισε ο κ. Κρητικός. Πιο συγκεκριμένα: η έγκριση της μελέτης φωτισμού ανάδειξης του κεντρικού λιθόστρωτου οδικού άξονα κυκλοφορίας του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά, καθώς και της επικαιροποιημένης μελέτης φωτισμού ανάδειξης όψεων και άμεσου περιβάλλοντος χώρου συγκροτήματος Παλατιών και της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του γραπτού διακόσμου του Ναού της Περιβλέπτου στον ίδιο Χώρο. Επιπλέον, εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης της Μονής της Αγίας Κυριακής στη Βαμβακού και η οριστική μελέτη σχεδιασμού, προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων για τον φωτισμό του βράχου Μονεμβασίας.

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συζήτησε ζητήματα πολιτιστικής πολιτικής που αφορούν στη Λακωνία.

Ειδικότερα:

  1. Σχετικά με το παλαιό Μουσείο της Σπάρτης, του οποίου η ανακαίνιση και επέκταση  γίνεται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις 2 Νοεμβρίου 2023 θα συζητηθούν οι εγκρίσεις των μελετών της επέκτασής του, «έν υπογείω» και της επισκευής του υπάρχοντος. Θα αφαιρεθούν επίσης με την οικονομική συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας οι υπάρχουσες εξωτερικές αποθήκες (πίσω από το κυρίως κτήριο), ενώ ολοκληρώνονται η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης. Παράλληλα θα είναι έτοιμες μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Μουσείου. Επίσης ολοκληρώνεται η διαδικασία ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
  2. Όσον αφορά το ΝΑΜΣ (Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης), συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και έως το τέλος Νοεμβρίου 2023 θα κατατεθούν για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός μου επανέλαβε την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ασφαλή χρηματοδότηση του έργου του Νέου Μουσείου.
  3. ΠΕΛΛΑΝΑ: Ολοκληρώθηκαν από την ΕΦΑΛΑΚ και θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο για έγκριση, οι αναγκαίες μελέτες για την προστασία και ανάδειξη του Μυκηναϊκού νεκροταφείου: η Αρχιτεκτονική, η Υδραυλική, η Στατική και η Ηλεκτρομηχανική (ΗΜ). Προβλέπεται επίσης σε αυτήν, η τοποθέτηση στεγάστρου σε όλο τον λόφο.
  4. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΓΓΑΝΙΚΟΥ: Για αυτό το εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο του 14ου αιώνα, ζήτησα από την υπουργό να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης. Μου ανέφερε ότι ενώ ΔΕΝ υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στο ότι η ΕΦΑΛΑΚ δεν δύναται εκ του νόμου να προβεί σε εργολαβία που να αφορά στην ενίσχυση της υποθεμελίωσης του ναού και για αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης. Ζήτησα από την υπουργό να επισπευσθεί η διαδικασία και υπεσχέθη ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

Τέλος, ο κ. Δαβάκης συζήτησε επίσης το ζήτημα της φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου και τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τη Μάνη, στον οποίο περιλαμβάνονται η σύνταξη μελετών που προχωρούν για τρία εμβληματικά μνημεία της: Την Παναγία Αγήτρια στο Σταυρί, τους Αγίους Θεοδώρους στη Βάμβακα και τον Άγιο Γεώργιο της παλαιάς Επισκοπής Καρυουπόλεως, στη Δροσοπηγή.

Check Also

Διακρίσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στον 9ο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον 9ο …

G-EZ117CQG76