UA-49499200-1

Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας

3.11.2015_Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας_Λεκανίδα

Το χρονικό διάστημα 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή Χιλιομόδι Κορινθίας.

Φέτος η έρευνα επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς, έναν στη θέση «Φανερωμένη- Καμαρέτα» και έναν στην θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα.

Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου αποκαλύφθηκε η συνέχειά του προς βορειοανατολικά. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε αποθέτης που περιέκλειε αγγεία του πρώιμου 5ου αι. π.Χ. αλλά και ταφή πλούσια κτερισμένη με σημαντικά ευρήματα ανάμεσά τους και τέσσερα χάλκινα νομίσματα κοπής Πτολεμαίου Γ΄.

3.11.2015_Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας_Νόμισμα Πτολεμαίου

Τα νομίσματα χρονολογούνται στο 230-221π.Χ. Η νομισματική αυτή ανακάλυψη στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάζει πλέον την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της ΒΑ Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί ελάχιστα τέτοια νομίσματα. Η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ΄ στον Άρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

3.11.2015_Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας_Δρόμος

Στη θέση «Θέατρο –Λίμνη-Νταμάρια» αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική χρήση του. Πιθανότατα πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας.

3.11.2015_Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας_Κυλίκα

Στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της ΥΕΙΙΙΒ2 (1125-1180π.Χ.). Ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτιρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.

Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα νομίσματα κοπής Σικυώνας του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την καταστροφή της Κορίνθου το 146π.Χ., περίοδος κατά την οποία φαίνεται να περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία νομισμάτων κοπής Κορίνθου. Στον αντίποδα η Τενέα συνέχιζε να ακμάζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

3.11.2015_Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας_Νόμισμα Σαμόσατα

Ξεχωριστό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός ασημοχάλκινου νομίσματος κοπής Σαμόσατα, αρχαία πόλη στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το νόμισμα χρονολογείται στο 259 μ.Χ. και καταδεικνύει τις σχέσεις της Τενέας με την ανατολή, πέρα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Αίγυπτο.

Το πρόγραμμα διεξήχθη με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρωγή του Δήμου Κορινθίων. Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Π. Καλλίρη, στους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Α. Παπαφωτίου και κ. Γ. Πετρίτση, στα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης κ.κ. Α. Παπαγγελόπουλο και  Α. Γκίκα, στον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Χασικίδη, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος Χιλιομοδίου κ. Δ. Μπίτζιο. Ταυτόχρονα στους Βουλευτές Κορινθίας αλλά και σε όλους εκείνους που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως στο έργο μας.

Δρ. Έλενα Κόρκα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

 

Check Also

Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη έρχονται στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Πιστά στο πολιτιστικό ραντεβού τους και φέτος τα «Υακίνθεια» παρουσιάζουν στο φιλότεχνο λακωνικό κοινό, το …

G-EZ117CQG76