UA-49499200-1

Προσπάθειες απόκτησης της κατοικίας του Ν. Καζαντζάκη στην Αντίπ

15.10.2014_Προσπάθειες απόκτησης της κατοικίας του Ν. Καζαντζάκη
Ο Νίκος Καζαντζάκης με την σύζυγό του Ελένη στο σπίτι τους στην Αντίμπ (1957).

Στην προοπτική της απόκτησης και αξιοποίησης της κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη, στην Αντίπ της Γαλλίας, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια, της επονομαζόμενης ως «κουκούλι» από τον ίδιο τον λογοτέχνη, στρέφουν τις προσπάθειές τους, το Μουσείο Καζαντζάκη, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και οι εκδόσεις Καζαντζάκη, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση πώλησης της συγκεκριμένης κατοικίας του Κρητικού δημιουργού.

Τον Νοέμβριο, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και την τοπική δημοτική Αρχή.
Σε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν οι φορείς, που φροντίζουν για τη διάδοση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη, καλούνται «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και φορείς, που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (info@kazantzaki.gr).

Αναφερόμενοι στο ιστορικό της συγκεκριμένης κατοικίας, οι φορείς περί τον Ν. Καζαντζάκη, σημειώνουν:
«Τον Μάιο του 1948, ο Νίκος Καζαντζάκης παραιτείται από την Unesco και εγκαθίσταται στην Αντίμπ (στη Νότια Γαλλία, κοντά στις Κάννες). Στην αρχή κατοικεί σε σπίτια που ενοικιάζει, στη Βίλα Ρόζα (από το Μάιο του 1948 έως τον Απρίλιο του 1949) και στη Βίλα Μανολίτα (από τον Απρίλιο του 1949 έως τον Ιούνιο 1954). Ακολούθως, αγοράζει ένα μικρό σπίτι στην οδό Bas Castelet (Παλιά Πόλη) και κατοικεί εκεί από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιούνιο του 1957.

Η τελευταία αυτή κατοικία, το “κουκούλι”, όπως την ονόμαζε ο μεγάλος Κρητικός, πωλείται σήμερα. Μετά τον θάνατο του Καζαντζάκη, η σύζυγός του, Ελένη, το πούλησε και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. Το σπίτι άλλαξε άλλες δύο φορές ιδιοκτήτες. Το 2011, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκε ότι το σπίτι πωλείται ξανά. Η Εταιρεία απευθύνθηκε στον δήμο της Αντίμπ, στον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του νομού Alpes Maritimes, καθώς και στον πρόεδρο της περιφέρειας Provence – Alpes – Côte d’Azur, για να ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να αγοραστεί το “Κουκούλι” και να γίνει “Οίκος Συγγραφέων”, με δεδομένο ότι στην Αντίμπ είχαν ζήσει και άλλοι γνωστοί συγγραφείς εκτός από τον Καζαντζάκη, όπως ο Audiberti. Η προσπάθεια αυτή όμως δεν ευοδώθηκε τότε λόγω πολύ μεγάλης τιμής πώλησης του σπιτιού αυτού».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο δικηγόρος Αθηνών κ. Στέλιος Ξηρουχάκης, μας ειδοποίησε και θερμά τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, ότι είδε, περνώντας από την Αντίμπ, αγγελία για την πώληση του σπιτιού αυτού, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχική. Πήρε πληροφορίες και έγραψε σε πολλούς φορείς στην Ελλάδα προτείνοντας την αγορά του σπιτιού από κάποιον ελληνικό φορέα».

Το μαγικό σημείο της Γαλλικής Ριβιέρας
Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εγκατασταθεί με την σύζυγό του Ελένη από το 1948 και για αρκετά χρόνια στην μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αντίμπ. Σε αυτό το μαγικό σημείο της Γαλλικής Ριβιέρας, εντός της παλιάς πόλης, η οποία περικλείεται περιμετρικά από τείχη, ο Νίκος Καζαντζάκης είχε εμπνευστεί και γράψει μερικά από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, όπως το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το «Αλέξης Ζορμπάς» και το «Ο Καπετάν Μιχάλης».

Η Μελίνα Μερκούρη, η οποία είχε επισκεφθεί εκείνο το διάστημα παρέα με τον Ζυλ Ντασέν και τον Νίκο Καζαντζάκη, είχε περιγράψει έναν περίπατο που είχαν κάνει οι τρεις τους περιμετρικά των τειχών της Αντίμπ: «Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι ήταν τόσο άρρωστος (σημ. βρισκόταν σε προχωρημένη κατάσταση λευχαιμίας) ήταν ισάξιος πεζοπόρος του Ντασέν. Αγωνιζόμουν για να τους προλάβω. Έκαναν όλο το γύρο των οχυρών της Αντίμπ. Ο Καζαντζάκης μιλούσε για την Ελλάδα μ’ αγάπη και πάθος. Κατάλαβα πόσο δύσκολη έπρεπε να είναι η εξορία του, αλλά δεν μπορούσε ν’ ανεχθεί τους Έλληνες που παρέδωσαν τη χώρα τους στον ξένο έλεγχο, στο ξένο χρήμα και που αποκτούσαν ξενικούς τρόπους. Η ομιλία του ήταν γεμάτη εικόνες. Πολύ ποιητικές και πολύ κρητικές. Οι Κρητικοί είναι λίγο υπεράνθρωποι. Προκαλούν τους Θεούς κι ανεβαίνουν σε βουνοκορφές».
Στην Αντίμπ, εκτός από μια πλατεία με το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης», σχεδόν μπροστά στο σπίτι όπου διέμενε στην οδό Rue du Bas Castelet, υπάρχει ένα καταπράσινο σοκάκι με ένα παγκάκι, πάνω από το οποίο είναι αναρτημένη μια μαρμάρινη πλακέτα προς τιμήν του.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76