UA-49499200-1

Παρατείνεται η έκθεση «Η Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη»

20.9.2015_Παρατείνεται η έκθεση «Η Ελλάδα του Μίκη Θεοδωράκη»
Αθηνά Χατζή.

Το μικρό αντίδωρο στην προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, στις 29 Ιουλίου, έκλεισε τα 90 του χρόνια, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, που πραγματοποιείται στον Ιανό της οδού Σταδίου, με έργα εμπνευσμένα «από την Ελλάδα του Μίκη», παρατείνεται έως τις 5 Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά, η εικαστική αυτή γιορτή για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μας συνθέτη θα ταξιδέψει στη Λάρισα, όπου θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη, και, αργότερα, θα μεταφερθεί στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση, συμμετέχουν είκοσι έξι καλλιτέχνες και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα εικαστικό περιβάλλον, που επιχειρεί να χωρέσει την πολυεπίπεδη και πληθωρική δημιουργικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Μια απόπειρα εικαστικής σύνθεσης εικόνων, βγαλμένων από τα τοπία και την καθημερινή ζωή που περιγράφουν οι μελοποιημένοι στίχοι χιλιοτραγουδισμένων τραγουδιών του, πορτρέτα του Μίκη Θεοδωράκη, σκηνές από την Ελλάδα του 1960 – 70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, αλλά και εμπνεύσεις από τις συνεργασίες του καλλιτέχνη για το θέατρο.

Τη θεματική αυτή έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού και συμμετέχουν οι Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Χαιρετισμός Μίκη Θεοδωράκη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με τα έργα σας, μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση, και σας ευχαριστώ. Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου, είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προπαντός, όμως, στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς.

Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό, κατά τη γνώμη  μου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναι  προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε, αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή, για μένα, σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.

Ευχαριστώ τον Ιανό, και ιδιαίτερα τον Νίκο Καρατζά, για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και εύχομαι σε όλους εσάς αλλά και … σε μένα, Καλή Επιτυχία!

Μίκης Θεοδωράκης

Πληροφορίες
Ιανός: Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ.: 210 3217917. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 22:00, Σάββατο: 10:00 – 18:00.

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76