UA-49499200-1

Ο θυμός σκοτώνει

27.8.2014_Λύπη, θυμός και δύσκολα συναισθήματα πώς να τα χειρίζεσαι

Οι νευρικοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 70 τους χρόνια, λέει έρευνα.

Την επόμενη φορά που θα σας εκνευρίσει ένας άλλος οδηγός στον δρόμο προσπαθήστε αντί να του επιτεθείτε λεκτικά ή μη, να χαλαρώσετε και να αποφασίσετε ότι δεν έχει σημασία κι ότι η ψυχική σας ηρεμία είναι η προτεραιότητά σας και όχι ένας καυγάς με έναν άγνωστο στον δρόμο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν ότι όσοι θυμώνουν εύκολα ζουν λιγότερο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι άνδρες που είχαν παραδεχτεί ότι θυμώνουν εύκολα στα 35 τους είναι πιο πιθανό να έχουν πεθάνει μετά από 35 χρόνια. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι υπόλοιπες συνήθειες ή παράγοντες της ζωής τους δεν έπαιζαν κανένα ρόλο. Δεν είχε σημασία δηλαδή αν κάπνιζαν, ήταν παντρεμένοι ή όχι και πόσα λεφτά έβγαζαν. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα χαρακτηριστικό δείγμα 1307 ανδρών που τους παρακολούθησαν από το 1968 ως το 2007. Μεταξύ του 1968 και του 1972 οι ειδικοί ρωτούσαν τους άνδρες αυτούς σχετικά με το πόσο θυμωμένοι ήταν, αν θύμωναν εύκολα ή αν χρειαζόντουσαν πολλά για να τους εκνευρίσουν. Οι άνδρες αυτοί ήταν μεταξύ 20 και 40 ετών το 1968.

Όσοι ανήκαν στο 25% των ανδρών που θύμωναν πολύ εύκολα ήταν 1,57 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ότι όσοι ανήκαν στο 25% που θύμωναν λιγότερο εύκολα.

Ο θυμός είναι ένα είδος στρες και το στρες γνωρίζουμε όλοι ότι αυξάνει την ορμόνηκορτιζόλη στο αίμα. Όταν αυτό διαρκεί για πολύ καιρό μπορεί να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όπως για παράδειγμα προβλήματα με το έντερο και καρδαγγειακά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί; Όταν θυμώσουμε – για παράδειγμα επειδή έχουμε μπλέξει στην  κίνηση – να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας ώστε να ηρεμήσουμε. Γενικά οι ψυχολόγοι συστήνουν κάποιες τεχνικές για να μειωθεί ο θυμός μας και τα ξεσπάσματα μας όπως:

*Να σκεφτούμε όλα όσα έχουμε και μας κάνουν χαρούμενους, να τα καταγράψουμε σε μία λίστα και να τα φέρνουμε στο μυαλό μας κάθε πρωί που ξυπνάμε.

*Να επιλέξουμε ένα δημιουργικό χόμπι, που όπως έχει βρεθεί σε έρευνες βοηθά να ηρεμήσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε το γράψιμο, τη ζωγραφική, τα μαθήματα μουσικής, το πλέξιμο κ.α.

*Να φροντίσουμε τη διατροφή μας και τη φυσική μας κατάσταση γιατί έχει βρεθεί ότι όσοι άνθρωποι έχουν χειρότερης ποιότητας διατροφή και δεν γυμνάζονται είναι πιο εύκολο να θυμώνουν.

 

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Στο πλευρό των ιατρών στα Κέντρα Υγείας ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στηρίζει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, αλλά και τον αγώνα που …

G-EZ117CQG76