UA-49499200-1

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος βραβεύτηκε από τη Ρωσία

26.6.2016_Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, γνωστός και αγαπητός καλλιτέχνης στη Ρωσία, με μεγάλες εκθέσεις στα σημαντικότερα Μουσεία της, ο οποίος προάγει διαμέσου της τέχνης του την πολιτιστική διπλωματία ανά τον κόσμο, βραβεύτηκε από τη Ρωσία για την προσφορά του στην τέχνη και τη σύσφιξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων.

Στις 8 Ιουνίου, ο Νίκος Φλώρος παρουσίασε την έκθεση «Imperial Russia» («Αυτοκρατορική Ρωσία»), στο Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο οποίος, καθημερινά, υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και είναι η δεύτερη φορά, που ανοίγει τις πύλες του στον Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση αυτή, που εντυπωσίασε και συγκίνησε με την εκφραστικότητα και την πρωτοτυπία των έργων το ρωσικό και το παγκόσμιο κοινό, θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Ο Νίκος Φλώρος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ρωσικού κράτους να βάλει την υπογραφή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016. Με τη χαρακτηριστική του τέχνη, αυτή του μεταλλικού μωσαϊκού, δημιούργησε τα πορτρέτα του Νικόλαου Β’, της Τσαρίνας Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα και των πέντε παιδιών τους: Όλγας, Τατιάνας, Αναστασίας, Μαρίας και  Αλεξέι. Επτά γλυπτά, εμπνευσμένα από τα περίφημα αυγά Φαμπερζέ, δίπλα στα πορτρέτα, παρουσιάζουν την εξέλιξη της τέχνης του Νίκου Φλώρου, μέσα από τη σύμπραξη αλουμινίου και γυαλιού.

Στην τελετή των εγκαινίων, απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον Έλληνα καλλιτέχνη για τη συμβολή του στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, από τον διευθυντή του συγκροτήματος του Κρατικού Μουσείου του Αγίου Ισαάκ, Νικολάι Μπούροφ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση και χαιρέτησε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια, λέγοντας: «Είναι η δεύτερη φορά, που συνεργάζεται το Μουσείο με τον Νίκο Φλώρο, και η συνεργασία αυτή μάς κάνει περήφανους για το έργο που πραγματοποιούμε».

Εμφανώς συγκινημένος, αμέσως μετά τη βράβευση του, ο καλλιτέχνης ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Είναι τεράστια η τιμή, που μου κάνει το Ρωσικό κράτος να με προσκαλεί να εκθέσω για 4η φορά και να δημιουργήσω έργα για την αυτοκρατορική οικογένεια Ρομανόφ».

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αριστοτέλης Καραντής, δήλωσε: «Η σύνθετη διάσταση της παρουσίασης αποτελεί από μόνης της μία πρόκληση, καθώς ενώνει το σύγχρονο με το κλασικό, το αλουμίνιο με το γυαλί, σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου,  όπου συμπορεύονται Ιστορία, Θρησκεία και Τέχνη».

26.6.2016_Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος_1

Η διευθύντρια των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου, Julia Sysalova, ανέφερε: «Το ρωσικό κοινό περίμενε με ανυπομονησία αυτήν την έκθεση του Νίκου Φλώρου για το Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, αγκαλιάζοντας για ακόμα μία φορά το μοναδικό του έργο με ενθουσιασμό, συγκίνηση και θαυμασμό».

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της Κωνσταντίνας Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συγκίνησε το κοινό, λέγοντας: «Αποτελεί μεγάλη χαρά και συγκίνηση να εγκαινιάσω την έκθεση του Αρκά διεθνή αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου, όπου, με τη λάμψη και την υψηλή αισθητική των έργων του, μας τιμά όλους σαν Έλληνες και ιδιαίτερα τη γενέτειρα του, την Πελοπόννησο».

Το «παρών» έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, Πάνος Μπεγλίτης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη, Δημήτρης Δημητρίου, ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ στη Ρωσία, Ηλίας Τσόνας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, η βουλευτής (Βουλή της Αγ. Πετρούπολης) Tatiana Zakharenkova, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Euroservice και μέλος της επιτροπής του Πανρωσικού επιχειρηματικού οργανισμού Delovaya Rossia, Sergey Malofeykin, η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αγ. Πετρούπολης, Ekaterina Lebedeva, και πολλοί επιφανείς εκπρόσωποι του πολιτικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Ρωσίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνορωσικού Έτους, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, του γραφείου ΕΟΤ στη Ρωσία, UNESCO – Hellas, της Κυβέρνησης της Αγ. Πετρούπολης, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ιδρύματος George Best Costacos, της ελληνικής εταιρείας Eurotrans ως χορηγού μεταφοράς και της Ambotis Holidays.

Η 4η ατομική στη Ρωσία και η 3η κατά σειρά στην Αγία Πετρούπολη έκθεση του Νίκου Φλώρου καλύφθηκε από τα σημαντικότερα ομοσπονδιακά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, καθώς και του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της Ελλάδας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Χανιά: Για έβδομη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Chania International Photo Festival, που συνδιοργανώνεται από τη Blank Wall …

G-EZ117CQG76