UA-49499200-1

Οι διατροφικές… υποσχέσεις της νέας χρονιάς

5.1.2016_Οι διατροφικές… υποσχέσεις της νέας χρονιάς

Εκτός από υποσχέσεις τύπου «φέτος θα καθαρίζω πιο συχνά το σπίτι», «θα θυμώνω λιγότερο» και «θα αρχίσω επιτέλους μαθήματα χορού», ήρθε η ώρα να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε και καλύτερες διατροφικές επιλογές με αφορμή τη νέα χρονιά.

Μπορεί να ακούγεται κλισέ να βάζουμε στόχους με το που μπει η νέα χρονιά, ειδικά όταν τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δείξει ότι τους ξεχνάμε πριν βγει ο Ιανουάριος, πότε, όμως, δεν είναι αργά να πάρουμε τα πράγματα σοβαρά. Εκτός από το να πασχίσετε για λιγότερο άγχος, περισσότερη αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, βάλτε και μερικούς διατροφικούς στόχους, που θα φροντίσουν τόσο το μέσα, όσο και το έξω σας. Επιλέξτε έναν, δύο ή και όλους τους παρακάτω, φροντίστε τον εαυτό σας και θα δείτε ότι η καλύτερη υγεία θα σας βοηθήσει να φτάσετε και τους υπόλοιπους στόχους σας.

Χάστε το βάρος που χρειάζεται –αν χρειάζεται

Αν το βάρος σας βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, διατηρήστε το. Αν όχι, προσπαθήστε να χάσετε αυτά τα δύο, τρία, πέντε κιλά που πρέπει, έτσι ώστε η σιλουέτα σας και ο οργανισμός σας να έρθει και πάλι σε ισορροπία. Μην τα παρατάτε στο πρώτο εμπόδιο και χωρίς να κάνετε υπερβολές, θέστε ορισμένους περιορισμούς στον εαυτό σας, επιβραβεύοντάς τον κάθε τόσο. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την μέτρηση της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών. Για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα), π.χ. για ύψος 1,70 και κιλά 55, θα υπολογίσετε 1,70×1,70=2,89 και στη συνέχεια 55/2,89=19,03. Κανονικό βάρος θεωρείται κάθε αποτέλεσμα 19,5 έως 24,9 (άνδρες) και 18,5 έως 23,5 (γυναίκες). Κάτω από 19,5 και 18,5 αντίστοιχα υπάρχει λιποσαρκία, ενώ αν ξεπερνάμε τα ανώτατα όρια μιλάμε για 1ο, 2ο και 3ο βαθμό παχυσαρκίας, αναλόγως με το αποτέλεσμα. Κάντε κλικ εδώ για να βρείτε το διατροφικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ελεγχόμενες ποσότητες αλκοόλ (κρασί ή μπίρα) μπορεί να έχουν μικρά οφέλη, όταν, όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν, οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η υπερβολή στο αλκοόλ επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, απώλειας μνήμης και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων, ενώ η χρόνια, αλόγιστη κατανάλωση στέλνει στα ύψη τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων στο συκώτι και την καρδιά, υπέρτασης, εγκεφαλικού, αποπροσανατολισμού και καρκίνου. Δώστε μια υπόσχεση στον εαυτό σας, αν βλέπετε ότι το καταναλώνετε σε ποσότητες που ξεφεύγουν συχνά, να το περιορίσετε.

Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά

Αν είστε από αυτούς που για να φάνε φρούτο, πρέπει να έρθει ξανά το καρπούζι στην εποχή του, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο έντερο και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενυδατώνουν τον οργανισμό και αποτελούν το ιδανικό σνακ. Φέτος βάλτε στόχο να καταναλώνετε αυτές τις 5 μερίδες που συστήνουν οι ειδικοί καθημερινά, συνοδεύοντας πάντα το γεύμα σας με σαλάτα –στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και φρούτα εποχής- και βάζοντας τα φρούτα στα σνακ σας, είτε σκέτα, είτε συνδυάζοντάς τα με κάτι άλλο π.χ. με γιαούρτι ή με μέλι και κανέλα κ.ο.κ.

Μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές

Τα τρανς λιπαρά που συναντάμε στις βιομηχανοποιημένες τροφές, όπως πατατάκια, γαριδάκια, επεξεργασμένα κρέατα, συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα, κατεψυγμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα, junk food κ.ο.κ., αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μας. Ο λόγος είναι ότι οδηγούν σε αύξηση της ολικής και «κακής» χοληστερίνης και σε μείωση της «καλής», οδηγώντας σε προβλήματα της καρδιάς και των αγγείων. Θα κάνατε μεγάλο καλό στον εαυτό σας και κυρίως στην καρδιά σας αν, ξεκινώντας από φέτος, μειώνατε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επεξεργασμένες τροφές, φτάνοντας κάποτε σε σημείο η κατανάλωσή τους να είναι σχεδόν μηδενική.

Διορθώστε τις μερίδες σας

Απομακρυνθείτε από την υπερβολή, όταν γεμίζετε το πιάτο σας, και αποφύγετε να κάνετε τεράστιες εκπτώσεις στο φαγητό σας για να χάσετε βάρος. Τα άκρα κάνουν πάντα κακό, γι’ αυτό εξασφαλίστε την υγεία σας, την ισορροπία του οργανισμού σας και τον κορεσμό, με τις σωστές μερίδες. Για κάθε άνθρωπο, το μέγεθος της μερίδας διαφέρει και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το αν ασκείται ή όχι, το είδος του φαγητού κ.ο.κ.

Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας

Χρειάζεστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία καθημερινά και καμία τροφή δεν μπορεί να σας τα παράσχει όλα από μόνη της. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ποικιλία στη διατροφή σας και ισορροπία στα γεύματά σας. Χρειάζεστε πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λίπος καθημερινά, απλώς πρέπει να κάνετε τις σωστές επιλογές τροφών. Ακόμη, πρέπει να εναλλάσσετε τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε καθημερινά, προκειμένου να παίρνετε διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Αν φάτε πολύ το μεσημέρι, φροντίστε να φάτε λιγότερο το βράδυ κι αν φάτε πολύ κρέας τη μία μέρα, προτιμήστε ψάρι την επόμενη κ.ο.κ.

Με τέτοια μικρά κόλπα, η διατροφή σας θα αποκτήσει ποικιλία και ισορροπία κι εσείς καλύτερη υγεία που με τον καιρό θα φαίνεται σε κάθε στιγμή της ημέρας σας.

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76