UA-49499200-1

Ν. Ξυδάκης: «Ο πολιτισμός είναι πυξίδα ζωής και ατμομηχανή ανάπτυξης»

10.2.2015_Ν. Ξυδάκης  «Ο πολιτισμός είναι πυξίδα ζωής και ατμομηχανή ανάπτυξης»

«Ο πολιτισμός είναι πυξίδα ζωής και ατμομηχανή ανάπτυξης» τόνισε ο αν. υπουργός Πολιτισμού  Νίκος Ξυδάκης κατά την εκφώνηση των προγραμματικών του δηλώσεων, σήμερα, στη Βουλή.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα πολιτιστική άνοιξη στην Ελλάδα με χαρά και ευθύνη και να γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας», ανήγγειλε ο κ. Ξυδάκης κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεών του. «Βασικές αρχές μας», πρόσθεσε, «η διαφάνεια και η αξιοκρατία, ο σεβασμός της ελεύθερης έκφρασης των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας».

Ως βασικές παραδοχές, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε το «δημόσιο χαρακτήρα τής πολιτιστικής κληρονομιάς χωρίς τους μνημονιακούς καταναγκασμούς για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», καθώς και τη σύνδεση του πολιτισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης αποτελεί πυξίδα ζωής, αλλά και ατμομηχανή ανάπτυξης», είπε ο αν. υπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναζήτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης, στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχει το ΕΣΠΑ, στην τόνωση της πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και στην έμφαση στην απασχόληση και την εκπαίδευση με σχετικά προγράμματα, καθώς και με συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς.

«Ο πολιτισμός δεν κατοικεί μόνο στα όρια των Μουσείων και των βιβλιοθηκών», είπε ο κ. Ξυδάκης. Τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπηρετήσει  «τον αρχαίο και σύγχρονο, το λόγιο και λαϊκό πολιτισμό» και θα συμβάλει στη συγκρότηση μιας «πολιτιστικής ταυτότητας με διαχρονικότητα και αυθεντικότητα». Αναφερόμενος ειδικά στο σύγχρονο πολιτισμό, είπε ότι θα υποστηριχθούν θεσμοί όπως το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Εθνική Λυρική Σκηνή, «με παράλληλη ένταξή τους στην ευρωπαϊκή πολιτιστική παραγωγή», ενώ ανήγγειλε τη θεσμοθέτηση συμβουλίου σύγχρονου πολιτισμού.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76