UA-49499200-1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Σπάρτη ημερίδα με θέμα: «Όταν μεγαλώσω… θα γίνω…»

6.5.2015_Όταν μεγαλώσω θα γίνωΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 και ώρα 6 μ.μ.,  στην Αίθουσα Ευάγγελου Φιλιππόπουλου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης), ημερίδα με θέμα: «Όταν μεγαλώσω… θα γίνω…».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  της Ερευνητικής Εργασίας των μαθητών της Β’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης με θέμα την «Αγωγή Σταδιοδρομίας» και υλοποιήθηκε  υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Λακωνίας, κυρίας Βασιλικής Βαφάκου.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωση αυτής (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ΚΕ.ΣΥ.Π Λακωνίας, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης 3ου ΓΕΛ Σπάρτης, Δήμος Σπάρτης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου ΓΕΛ Σπάρτης και φυσικά η

Ομάδα Ερευνητικής Εργασίας της Β΄ Λυκείου του3ου ΓΕΛ Σπάρτης) προσπάθησαν μαζί με το κοινό, μαθητές εκπαιδευτικούς, γονείς και ομιλητές, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη μεγάλη «Μετάβαση» από το Λύκειο στις Σπουδές και τα  Επαγγέλματα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Εξαιρετική υπήρξε η συμβολή νέων επιστημόνων από διάφορα Επαγγελματικά και Επιστημονικά Πεδία που παρουσίασαν με γλαφυρό και ρεαλιστικό τρόπο την εμπειρία σπουδών τους, τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τα εμπόδια που συνάντησαν και συναντούν, ο καθένας στο δικό του χώρο.

Έτσι, λοιπόν, νέοι άνθρωποι παρουσίασαν επαγγέλματα όπως εκείνα του Γιατρού, του Πολιτικού Μηχανικού, του Διατροφολόγου, του Αρχιτέκτονα, του εκπαιδευτικού, του Νέου Αγρότη, του Μάνατζερ, του Οικονομολόγου, του Στυλίστα, του Μεταφραστή, του Αισθητικού- Κοσμετολόγου, του Δικηγόρου, του Ειδικού  Πληροφορικής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Οδοντίατρου, του Τεχνολόγου/Διαχειριστή Πληροφορικής Ναυτιλιακών Συστημάτων.

Παρουσίασαν και περιέγραψαν θετικά και Αρνητικά Σημεία των επιλογών που έκαναν και των συνθηκών που συνάντησαν και συναντούν στη μέχρι τώρα πορεία τους. Ωστόσο, περιέγραψαν και τρόπους, ιδέες και εναλλακτικούς χειρισμούς με τους οποίους ο καθένας από αυτούς προσπάθησε ή προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί τις δυσκολίες και τις αρνητικές συνθήκες που του δημιούργησαν η Οικονομική Κρίση και τα γενικότερα προβλήματα της χώρας.

Κυρίαρχη σκέψη και το τελικό μήνυμα που εισέπραξαν και κατέγραψαν οι τελικοί αποδέκτες αυτής της όμορφης εκδήλωσης, που έσφυζε από νιάτα και δύναμη ψυχής, ήταν η πρόταση των νέων ανθρώπων προς τους μαθητές που είχε ως κοινή κεντρική ιδέα τις παρακάτω σκέψεις: «Παιδιά, μην κάνετε εκπτώσεις στα όνειρά σας. Βάλτε τους στόχους σας και προσπαθήστε, εργαστείτε και παλέψτε να τους πραγματοποιήσετε. Μην αφήσετε άλλους να καθορίσουν τις επιλογές σας αλλά κάνετε αυτό που σας υπαγορεύει η δική σας προσωπικότητα, η δική σας ψυχή, το δικό σας όνειρο.

Όλα τα επαγγέλματα είναι καλά, γιατί όλα είναι πολύτιμα και αναγκαία για τη ζωή μας. Το κύρος του κάθε επαγγέλματος θα το προσδώσετε εσείς με τον τρόπο και την αξιοπρέπεια που θα το υπηρετήσετε.

Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη! Ναι, τα πράγματα έχουν πολύ αλλάξει! Ναι, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από παλιά και πολύπλοκες! Όμως, οι αξίες και οι ιδέες παραμένουν εδώ, να μας οδηγούν. Η Εργατικότητα, η Δημιουργικότητα, η ανάγκη του ανθρώπου να προχωράει μπροστά, η Εφευρετικότητα, η Ευελιξία και η διάθεση για αντιμετώπιση των προκλήσεων, μέσα από ρίσκα και δοκιμές, ας είναι τα όπλα με τα οποία θα γεμίσετε τη φαρέτρα σας, για να  απαντήσετε στις δυσκολίες που θα συναντήσετε στα χρόνια που έχετε μπροστά σας. Όμως για κανένα λόγο μην εγκαταλείψετε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας. Όσες φορές κι αν πέσετε, τόσες να σηκωθείτε και να δοκιμάσετε πάλι και πάλι, γιατί μόνον τότε θα έχετε κάνει για τους εαυτούς σας αυτό που σας αξίζει».

Αυτές ακριβώς τις σκέψεις, που τόσο όμορφα μας παρουσίασαν νέοι άνθρωποι οι οποίοι, πριν λίγα χρόνια, βρισκόντουσαν στο κατώφλι της δύσκολης διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα θέλαμε να μεταφέρουμε, ως Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στους μαθητές μας, της Γ΄ Λυκείου που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να αναμετρηθούν με το Εκπαιδευτικό Σύστημα και τις απαιτήσεις του.

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76