UA-49499200-1

Με επιστολή του ο Στ. Αραχωβίτης ζητά να επιστρέψει στη Λακωνική γη η εικόνα των Αγίων Νικολάου και Σπυρίδωνος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιστολή  παρέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την εικόνα των Αγίων Νικολάου και Σπυρίδωνος που είχε κλαπεί από τους Ναζί και επεστράφη στον Πρωθυπουργό από τον Ρώσο Πρόεδρο  Βλαντιμίρ  Πούτιν, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στη Μόσχα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

« κ. Πρωθυπουργέ,
Ερμηνεύοντας τα αισθήματα του Λακωνικού λαού όπως τα εισέπραξα τις ημέρες αυτές, μετά την επιστροφή σας από το ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι σας στην Ρωσία, σας εκφράζω τις βαθύτερες ευχαριστίες όλων των συντοπιτών μου και τις δικές μου προσωπικά. Ευχαριστίες τόσο για τις συμφωνίες σχετικά με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο μας, τη Λακωνική γη, όσο και για τον επαναπατρισμό της εικόνας του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Σπυρίδωνος, την οποία έκλεψαν οι Ναζί στη διάρκεια της Κατοχής από Μονή της περιοχής της Σπάρτης.
Την 29η Νοεμβρίου 1943, ημέρα Δευτέρα, Γερμανικός στρατός και στρατιώτες του Τάγματος Ασφαλείας Σπάρτης εισέβαλαν στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, λίγο έξω από την Σπάρτη, και «…
ς λύκοι βαρες ρπασαν ,τι ραον, πολύτιμον, καινούργιο, ναγκαο καί εκολο πρός μεταφοράν των πρχε», όπως  περιγράφει σε αναφορά του ο τότε Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης  Διονύσιος Μινόπετρας.
Στη συνέχεια «…
θεσαν πρ ες λα τά σημεα τς Μονς…». Στη Μονή επέδραμαν ακόμα δύο φορές (συνολικά τρεις!) και κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο νερόμυλος. Το μένος των κατακτητών προκλήθηκε από πληροφορίες που είχαν ότι στους χώρους της Μονής στεγαζόταν και λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο των Ανταρτών.
Στην αναφορά του Ηγούμενου περιγράφονται επίσης επί λέξει ότι άρπαξαν «ό,τι ωραίο, πολύτιμο, καινούργιο, αναγκαίο και εύκολο προς μεταφορά υπήρχε στην Μονή». Σε άλλο σημείο της αναφοράς υπογραμμίζεται ότι: «Διά νά
ριθμήσω νομαστικς τά εδη, κειμήλια, βιβλιοθήκας πιπλώσεις κλινοσκεπάσματα, κλίνας, καναπέδες, αλικά, σερβίτσια, εδι κουζίνας, φαρμακεον, καί τόσα λλα, εναι δύνατον νά περιγράψω».
Συνάγεται λοιπόν πως το πιθανότερο είναι, η εικόνα του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Σπυρίδωνος την οποία σας παρέδωσε ο Πρόεδρος Πούτιν, να περιλαμβάνεται στα κλεμμένα κειμήλια της Μονής.
Προς τεκμηρίωση των ανωτέρω, σας επισυνάπτω την αναφορά του τότε Ηγούμενου Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μινόπετρα προς τον τότε Σεβασμιότατο Μονεμβασίας.
Παράκληση, λοιπόν,  αλλά και τιμή για όλους τους Λάκωνες θα ήταν να επανατοποθετήσετε εσείς την εικόνα στην θέση της μετά από 70 και πλέον χρόνια που βρίσκεται μακριά από το «σπίτι» της». 

 

Check Also

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας συμμετείχε η Σοφία Ζερβάκου

Με ένα λιτό και συμβολικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2024, στο βωμό που υπάρχει …

G-EZ117CQG76