UA-49499200-1

Κινδυνεύουν ελιά, εσπεριδοειδή και αμπέλια από το βακτήριο Xyllela fastidiosa

21.5.2015_Επικίνδυνη εξάπλωση του βακτηρίου ταχείας ξήρανσης της ελιάς

Η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την επικαιροποίηση της  Κοινοτικής Νομοθεσίας που αφορά το παθογόνο  Xyllela fastidiosa , προβλέπονται  εκστρατείες  ευαισθητοποίησης, με στόχο να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα συμπτώματα σε φυτά ξενιστές του συγκεκριμένου παθογόνου, καθώς και την απειλή που αυτό αποτελεί  για πολλές  καλλιέργειες .

Στα πλαίσια εφαρμογής των προαναφερομένων, ενημερώνει ότι τo παθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa προσβάλει διάφορα καλλιεργούμενα φυτά (μεγάλης καλλιέργειας, καρποφόρα δένδρα, αμπέλι, καλλωπιστικά), αυτοφυή  και δασικά δένδρα .

Το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων μονοκοτυλήδονων και δικοτυλήδονων, ποωδών και δενδρωδών, καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών. Εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου. Επισημαίνεται ότι πολλά φυτά, μπορεί να προσβληθούν αλλά να παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Ενδεικτικοί  ξενιστές  που παράλληλα αποτελούν και βασικές καλλιέργειες για την ΠΕ Λακωνίας είναι  η ελιά, τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια. Επίσης πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως η  πικροδάφνη , δευτερεύουσες καλλιέργειες για την ΠΕ Λακωνίας όπως η αμυγδαλιά, η βερυκοκιά, η ροδακινιά, η δαμασκηνιά, η κορομηλιά, είδη βελανιδιάς, είδη κέρκις, είδη πτελέας, το πεκάν, ο πλάτανος, ο ηλίανθος και πολλά άλλα τα οποία καταγράφονται σε λίστες  που επικαιροποιούνται ανάλογα με τα ευρήματα των ερευνών για τα φυτά ξενιστές.

Όσο αφορά την γεωγραφική του εξάπλωση η πλέον σοβαρή  για την χώρα μας είναι η πρώτη καταγραφή του παθογόνου στην Ευρώπη (Ιταλία Apullia), όπου αναφέρονται προσβολές σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά (Quercus spp.).

Περιγραφή των κυριοτέρων συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Τρόπος μετάδοσης

Οι κυριότεροι τρόποι να εισαχθεί το παθογόνο σε μία περιοχή είναι :

  1. Με τα φυτά προς φύτευση –πολλαπλασιαστικό υλικό.
  2. Με τα έντομα-φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων-φορέων που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω στα φυτά. Στη φύση, το παθογόνο εξαπλώνεται με έντομα τα οποία τρέφονται από τις αγγειώδεις δεσμίδες ξύλου των φυτών: πολλά μυζητικά είδη εντόμων των οικογενειών Cicadellidae (κοινώς τζιτζικάκια) και Cercopidae (τάξη: Hemiptera).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παθογόνο δεν μεταδίδεται μηχανικά με το φυτικό χυμό από ασθενή φυτά.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση του παθογόνου βασίζεται στην  ΠΡΟΛΗΨΗ  εισαγωγής και εξάπλωσης του στην χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με  χρήση  υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού  υλικού και μακροσκοπικό έλεγχο των φυτών με  συμπτώματα, καθώς και με άμεση ενημέρωση σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό   στην  ΔΑΟΚ Λακωνίας, στα τηλέφωνα  2731363330 και 2731363333 .

Check Also

Συνεχίζει τις δράσεις του για το καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων

Μαρούλη Κατζιλιέρη Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, συνεχίζει και φέτος το καλοκαίρι μέσα από μια σειρά …

G-EZ117CQG76