UA-49499200-1

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του ΠΕΣΠ για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 72 επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της δράσης «Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” εν μέσω πανδημίας COVID-19», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ).

Στην εκδήλωση από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού κ. Μιχάλης  Δρίτσας και ο CEO Mantis BI κ.  Χρήστος  Νικολούδης, οι οποίοι παρουσίασαν λεπτομερώς τη δράση στήριξης και το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΠ κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τον Υπουργό κ. Δήμα για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, αναφέροντας: «Το μητρώο αποτελεί μια καινοτομία που οργανώνει και καθορίζει τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μια νεοφυή επιχείρηση, προωθεί  τη δικτύωση μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, μέσω του μητρώου καταγράφεται η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους».

Στην παρουσίασή του κ. Δήμας αναφέρθηκε στο μεγάλο επίτευγμα του “Elevate Greece”, την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο ένα μητρώο που κάνει την καταγραφή και τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά η οργάνωση μιας ηλεκτρονικής πύλης εισόδου όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, ώστε να βγουν ωφελημένες οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας και το κράτος. Κλείνοντας την παρουσίαση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό των Τεχνοβλαστών (Spin-Off Εταιριών), ως την πλέον καινοτόμο μέθοδο συμβολής στην νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω της αξιοποίησης των ερευνών από τα Πανεπιστήμιά μας.

Στη  συνέχεια ο κ. Δρίτσας παρουσίασε τη δράση που στοχεύει στην ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων ενταγμένων στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece” με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Την παρουσίαση της δράσης έκλεισε ο κ. Νικολούδης, δημιουργός του ψηφιακού περιβάλλοντος της ψηφιακή πύλης για την νεοφυή επιχειρηματικότητα “Elevate Greece” .

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και  πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μέλη του ΠΕΣΠ.

Ο  κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και του Επιμελητηρίου Κορινθίας, τόνισε την πολύ μικρή συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, σε ποσοστό μόλις 0.5% και εξέφρασε την ελπίδα του ότι με τις κατάλληλες συνέργειες μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων και των Επιμελητηρίων, θα επιτευχθεί η δημιουργία θερμοκοιτίδων μέσω των Επιμελητήριων για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Φώτης Δαμούλος, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αργολίδας, τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας που θα συντονίζονται από τα Επιμελητήρια, καθώς και την δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων που θα ενισχύουν τους νεοφυείς επιχειρηματίες.

Ο κ. Ιωάννης Παναρίτης, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Λακωνίας, έθεσε το ζήτημα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου έχουν τον χαρακτήρα μικρών – πολύ μικρών και δεν διαθέτουν τους πόρους και το προσωπικό για να αξιοποιήσουν της δράσεις, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα της οριοθέτησης της έννοιας της καινοτομίας.

Ο κ. Γιάννης Τρουπής, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αρκαδίας συμφώνησε με την σημαντικότητα της δημιουργίας θερμοκοιτίδων σε επίπεδο περιφερειακών επιμελητήριων και πρόσθεσε, ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Μεσσηνίας, επισήμανε ότι η έλλειψη  εκπαίδευσης, οργανωμένων χώρων και mentoring- συμβουλευτικής για τους νεοφυείς επιχειρηματίες, αποτελεί ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγική  και όραμα.

Όλοι οι Πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον υπουργό κ. Χρίστο Δήμα για την παρουσία του, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων ‘Elevate Greece’ και του προγράμματος στήριξης και συμφώνησαν ότι οι ενέργειες αυτές θέτουν τις βάσεις για να αναπτυχθεί το οικοσύστημα καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η εισήγηση του πρώτου «ανθρωποειδούς ρομπότ», μία ευχάριστη έκπληξη για όλους τους παρευρισκόμενους, από μια νέα και καινοτόμο επιχείρηση του νομού Κορινθίας η οποία δραστηριοποιείται  ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά  ΑμεΑ, τον Εφυραίο ΑΘΛΟ.

Επίσης, σημαντική ήταν η παρέμβαση σχετικά με την δράση και την νεοφυή επιχειρηματικότητα από επιχειρηματίες στο κλάδο της παραγωγής ζυθοποιίας τον κ. Μουρούτσο –CANAL DIVE  και τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου-Λακωνική Ζυθοποιία όπου και συζήτησαν θέματα και προβληματισμούς  του κλάδου με τον κ. Δήμα και ανανέωσαν το ραντεβού για νέα συνάντηση για τα φορολογικά θέματα του κλάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση πατήστε εδώ

Το υλικό της εκδήλωσης θα το βρείτε στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κορινθίας στο YouTube

Πηγή: Επιμελητήριο Λακωνίας

Check Also

Διακρίσεις για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στον 9ο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας

Μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση από επαγγελματίες της γεύσης για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον 9ο …

G-EZ117CQG76