UA-49499200-1

Θετικό <=> αρνητικό / πρόταγμα ζωής

7-11-2016_thetiko-arnitiko-protagma-zois

Ο Κωστής ετοίμασε ένα καινούριο ενεργειακό πεδίο κεραυνών στον χώρο της Depôt art gallery, τον οποίο θα μεταβάλλει σε ηχητικό περιβάλλον.

το θετικό είναι μέσα στο αρνητικό
και το αρνητικό στο θετικό
βλέποντας την πάλλευκη λάμψη της αστραπής
αρκεί να ανοιγοκλείσεις τα μάτια
και θα δεις το ανάλογο αρνητικό ίχνος του.

Κωστής

Πρόσφατα έργα που αναδεικνύουν τον κεραυνό αλλά και έργα που είναι δηλωτικά της έκρηξης και συμπληρώνουν το συνολικό πρόταγμα της συγκρότησης της έκθεσης θετικό <=> αρνητικό του Κωστή. Ο υπότιτλος είναι χαρακτηριστικός της άποψης που υποστηρίζει μέσα κι έξω από την ιστορία της τέχνης: πρόταγμα ζωής. Σχέδιο ζωής παρουσιασμένο σαν +ολικό πρόταγμα έτσι που οι κεραυνοί των έργων του να ορίζουν το επόμενο βήμα, το αύριο και τις κεραυνοβολήσεις του. Στο ενεργειακό πεδίο που δημιουργεί ο Κωστής, γίνεται αισθητή η αλληλεπίδραση των θεατών με τα ηλεκτρικά φορτισμένα έργα του.

Μέσα στον αέρα των ρήξεων και των εκρήξεων το θετικό και το αρνητικό.Ηλεκτρικό φορτίο, σκέψεις, αισθήσεις… Η τυχαία ξαφνική εμφάνιση κι εξαφάνιση του κεραυνού. Όλα ξεκινάνε από το θετικό Ι αρνητικό. Η αστραπή δεν είναι μια ενιαία γραμμή όπως εμείς την διακρίνουμε. Αποτελείται από χιλιάδες μικρά αγώγιμα σημεία υγρασίας, όπου πάνω τους βρίσκει τον βηματισμός της, για να τα ενώσει έτσι η αστραπή στην εκρηκτική πορεία της.

Όλα ξεκίνησαν με μια μεγάλη έκρηξη, έτσι ξεκίνησε ο πλανήτης κι η ζωή πάνω του.  Δεν νομιμοποιείται λοιπόν να συνεχιστεί η ζωή κι ο πλανήτης μας με άλλες μικρότερες;  Αν η έκρηξη είναι η αρχή γιατί να μην είναι κι η συνέχεια; Αν έκρηξη είναι το όνομα της συνέχειας της ζωής; Αν λοιπόν η ζωή οφείλεται σε μια «έκρηξη», σε μια ριζική διαφοροποίηση, όπως η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος, από την υδάτινη ανάπτυξή μας, την περίοδο της κυοφορίας μας, στην ατμόσφαιρα γιατί όχι και η συντήρηση αυτής της ζωής να μην γίνεται μεεκρηκτικές διαφοροποιήσεις; Ο χώρος που οργανώνει ο Κωστής μεταβάλλεται σε έναν ηλεκτρισμένο τόπο -παρατηρητήριο κεραυνών και άλλων ποιητικών φαινομένων. Οι εκρήξεις μέσα στην τέχνη κι έξω από αυτήν μέσα στη ζωή κι όλα μαζί σε μια +ολική παρουσίαση.

Κεραυνοί στις καταιγίδες, στις εκρήξεις ηφαιστείων, στους σεισμούς, στους ανεμοστρόβιλους και σε τόσα άλλα φαινόμενα που ασκούν την δυναμική παρέμβασή τους έτσι που να αναζωογονούν, να καταστρέφουν ή ναεπουλώνουν τα τραύματα της φύσης.  Για να συνεχιστεί η ζωή;

Ο Εμμανουήλ Μαυρομάτης με κείμενό του μας εισάγει στην σκέψη που ενυπάρχει στην έκθεση αυτή και τελειώνοντας το κείμενό του λέει:

Σε αντίθεση προς την καλλιτεχνική αντίληψη κατά την οποία η σταθερότητα της οπτικής υλοποίησης του καλλιτέχνη, -το κύρος του- εξασφαλίζεται από την τελική της αποτύπωση σε μια οριστική καλλιτεχνική κατάληξη, στην εργασία του Κωστή, το ολικό είναι εκείνο το οποίο ήδη έχει τελειώσει όχι πλέον ως η κατάληξη-, αλλά ως το επεκτεινόμενο προοπτικά, αναγγελλόμενο και προβλεπόμενο μέλλον του. Αυτή είναι μια ιδιόμορφη αντίληψη της καλλιτεχνικής εργασίας κατά την οποία ο καλλιτέχνης σκέπτεται τα υλικά, τις τεχνικές και τους χειρισμούς της εργασίας του ως τις λέξεις και ως τις φράσεις ενός συλλογισμού. Για την καθημερινή πρακτική ο συλλογισμός χρησιμοποιείται ως η έννοια μιας δράσης και ως η υπόδειξη της λειτουργίας της και για την αναλυτική πρακτική ως η συνδεσμολογία των φράσεων και της λέξης. Η συνδεσμολογία είναι η μέθοδος και η λειτουργία είναι η προσαρμογή στις συνθήκες. Ο Κωστής μεταφέρει την αναλυτική πρακτική στις εικόνες του, την ποίηση της συνδεσμολογίας στη λειτουργία των εικόνων. 

7-11-2016_thetiko-arnitiko-protagma-zois3

O Κωστής (Τριανταφύλλου) ή Costis
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει κάνει πάνω από 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε Μουσεία (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,Θεσσαλονίκη,Espace Electra,Paris,Electropolis, Mulhouse και αλλού ) και Αίθουσες Τέχνης. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100  διεθνείς εκθέσεις όπως και σε πολλά συνέδρια/συμπόσια Τέχνης Τεχνολογίας και Ποίησης και Νέων Τεχνολογιών. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Κύπρο, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και αλλού.

Ιnfo
Εγκαίνια:  Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ώρες 19:30 έως 23:30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30

Σάββατο 12:00 –16:00

Κυριακή  & Δευτέρα κλειστά

Dépôt Art Gallery 
Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ 210 36 48 174
Ε-mail: info@depotgallery.gr

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76