UA-49499200-1

Η ιστορία αποκαλύπτεται στα ερείπια της βυζαντινής Ανακτορόπολης

7.3.2015_Η ιστορία αποκαλύπτεται στα ερείπια της βυζαντινής Α

Τη συνδρομή του διακεκριμένου Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Τσόκα, που διενήργησε τη γεωσκόπηση στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, ζήτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας στο πλαίσιο των εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, που πραγματοποιεί στα ερείπια της αρχαίας Ανακτορόπολης, στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου.

Οι αρχαιολόγοι έχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο υπέδαφος και το σημαντικότερο όλων φαίνεται πως είναι ο επισκοπικός ναός του οικισμού του κάστρου, καθώς και κατοικίες, διάφορα κτήρια και οι στρατώνες.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στη δυτική άκρη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που χρονολογείται από τον 7ο  π.Χ. αιώνα και αναφέρεται στον Όμηρο και μετέπειτα στο Θουκυδίδη. Η αποκατάσταση του κάστρου εντάχθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, που αναμένεται να αλλάξει τη συνολική εικόνα του μνημείου, που για αιώνες δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του Βρασίδα στον παραθαλάσσιο οικισμό της Νέας Περάμου.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάδη, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι η σχετική σύμβαση με τον Καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα θα υπογραφεί μέσα στον Μάρτιο ενώ τα αποτελέσματα της γεωσκόπησης θα παρουσιαστούν κοντά στο Πάσχα.

Αναφερόμενη στις εργασίες που γίνονται στο μνημείο, η κ. Δαδάκη υπογράμμισε ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχει ολοκληρωθεί η δυτική και βόρεια πλευρά του κάστρου. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στην ανατολική πλευρά και μέσα στον επόμενο μήνα θα περάσουμε στη νότια πλευρά, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστύλωσης του οχυρωματικού περιβόλου. Έπειτα, θα απομένουν οι εργασίες διαμόρφωσης στο εσωτερικό του κάστρου» σημείωσε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

7.3.2015_Η ιστορία αποκαλύπτεται στα ερείπια της βυζαντινής Ανακτορόπολης_1

Έργο αποκατάστασης με προϋπολογισμό στα 1.800.000 ευρώ
Το έργο της αποκατάστασης της Ανακτορόπολης έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης περίπου πέντε χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ, ενώ συνολικά απασχολούνται για τον σκοπό αυτό 14 άτομα.
Στον σχεδιασμό των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας προβλέπεται να αναστηλωθούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της οχύρωσης και να διαμορφωθεί μια διαδρομή, από την είσοδο του κάστρου μέχρι ένα σημείο.

Φιλοδοξία των αρχαιολόγων είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο εσωτερικό της Ανακτορόπολης και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος έξω από το κάστρο για τη φιλοξενία ποικίλλων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες που υπήρχαν για ανοιχτούς χώρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω τον Δήμο Παγγαίου, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του οποίου ανήκει η Νέα Πέραμος.

Γενέτειρα της ωραίας Καστιανείρας

Η βυζαντινή Ανακτορόπολη διαδέχθηκε την αρχαία πόλη Οισύμη βορειοανατολικά του βυζαντινού φρουρίου, που στον Όμηρο αναφέρεται ως η γενέτειρα της ωραίας Καστιανείρας, γυναίκας του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, από τον γάμο των οποίων γεννήθηκε ο Γαργυθίων, τον οποίο δολοφόνησε ο δεινός τοξότης Τείκρος,  αδελφός του Αίαντα.

Η ακρόπολη της Οισύμης περιβαλλόταν με τείχη κατασκευασμένα από τοπικό γρανίτη και στην κορυφή της υψωνόταν ναός αφιερωμένος, πιθανώς, στη λατρεία της θεάς Αθηνάς. Η ύπαρξη του ιερού αυτού χρονολογείται ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια (8ο-6ο π.Χ. αι.). Ο αρχαϊκός ναός καταστράφηκε στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα και στη θέση του κτίστηκε νεότερος που διατηρήθηκε ως το 2ο π.Χ. αιώνα. Τα λείψανα των τειχών και του ναού της πόλης διακρίνονται έως σήμερα.

Ανακτορόπολη
Στα μεσαιωνικά χρόνια και στον χαμηλό λόφο βορειοανατολικά της Οισύμης, αναπτύχθηκε μια νέα πόλη με το όνομα Ανακτορόπολη.
Τα τείχη της Ανακτορόπολης ανεγέρθηκαν ανάμεσα στα 1167 και 1170 από τον διοικητή του βυζαντινού στόλου Μεγάλο Δούκα, Ανδρόνικο Κοντοστέφανο, όπως μαρτυρεί μια επιγραφή που σώζεται στο νότιο τείχος. Το φρούριο της Ανακτορόπολης προφανώς αποτελούσε ναυτική βάση, επιφορτισμένη με την προστασία των ακτών του βορείου Αιγαίου από τους πειρατές και τους επιδρομείς.

Χερσόνησος Βρασίδα

7.3.2015_Η ιστορία αποκαλύπτεται στα ερείπια της βυζαντινής Ανακτορόπολης_2

Η περιοχή της αρχαίας Οισύμης και αργότερα βυζαντινής Ανακτορόπολης συνδέθηκε άρρηκτα και με το όνομα του μεγάλου στρατηγού της αρχαίας Σπάρτης, του Βρασίδα, που έδρασε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και διακρίθηκε για τις στρατηγικές του ικανότητες. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, τον Απρίλιο του 422 π.Χ., η ανακωχή Αθήνας και Σπάρτης τερματίστηκε και το επόμενο καλοκαίρι οι Αθηναίοι ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Αμφίπολη. Ο Βρασίδας αντιλήφθηκε αμέσως τις προθέσεις τους, και τους αιφνιδίασε με ξαφνική έφοδο. Οι Αθηναίοι υπέστησαν πανωλεθρία, από τους Σπαρτιάτες όμως σκοτώθηκαν μόνο επτά άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν ο Βρασίδας, ο οποίος και τάφηκε στην Αμφίπολη με τιμές.

Η τοποθεσία που σκοτώθηκε ο Βρασίδας είναι μια κατάφυτη χερσόνησος, που γειτνιάζει με τα ερείπια της αρχαίας Οισύμης, στην οποία οι κάτοικοι, τα νεότερα χρόνια, έδωσαν το όνομα του Σπαρτιάτη στρατηγού: «χερσόνησος Βρασίδα». Έτσι, κράτησαν ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου που διαδραματίστηκε στη βόρεια Ελλάδα. Σήμερα, η «χερσόνησος του Βρασίδα» είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική περιοχή, που διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και υπέροχες καταγάλανες παραλίες.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ένα μουσικό ταξίδι 99 χρόνων με τη Φιλαρμονική Κροκεών

«Θα βρεθούμε ξανά» μας είπαν και έτσι έγινε, για όσους βρέθηκαν, χθες (8/8/2024) βράδυ, σε έναν …

G-EZ117CQG76