UA-49499200-1

Η «Ιλιάδα» για πρώτη φορά σε περιοδεία

26.6.2014_Η «Ιλιάδα» για πρώτη φορά σε περιοδείαΟ σκηνικός μαραθώνιος του Στάθη Λιβαθινού, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο ολόκληρη την «Ιλιάδα» του Ομήρου, κάνει την πρώτη του περιοδεία στην Ελλάδα, στα διεθνή Φεστιβάλ Πάτρας, Φιλίππων και Θάσου, Ηρακλείου, Κυπρίων, καθώς και στο παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ της Μέριδα στην Ισπανία.

Έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δύναμης
Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τί σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Μεγάλα ερωτήματα από ένα μυθικό έπος, χωρίς νικητές και ηττημένους.

Αποτελώντας τη συνομιλία δύο γενεών – του αψύ και θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα και του σοφού πατέρα Πριάμου, μέσα από την οποία διερευνάται το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν, έστω και για λίγο, καταλήγοντας στο ότι η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης, καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση -, το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού Κύκλου είναι ένα έργο ασύγκριτης λογοτεχνικής δυναμικής. Είναι η  απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Σαν σημερινοί ραψωδοί

Αυτή η δύναμη και η αισθητική του ωριμότητα μαγνητίζει εδώ και χρόνια τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα, πάνω στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, για να παρουσιάσει τις 24 ραψωδίες της συγκλονιστικής «Ιλιάδας» σε αυτήν την παράσταση, από την οποία αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.
Με μία απόλυτα σύγχρονη θεματική προσέγγιση, 15 ηθοποιοί ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή, για να αφηγηθούν σαν σημερινοί ραψωδοί την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών, μετατρέποντας το συνταρακτικό ομηρικό κείμενο σε σκληρές, αλλά και τρυφερές ποιητικές εικόνες.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, σκηνική διασκευή και επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Αδριανού, µε τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης, σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική σύνθεση – σχεδιασμός ήχου: Λάµπρος Πηγούνης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, κινησιολογική προετοιμασία και πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε (μάχιμος μοναχός Σαολίν), επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα. Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήµελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου. Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.

Πρόγραμμα περιοδείας
Πέμπτη 26 Ιουνίου (21.30): Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα
Σάββατο 5 Ιουλίου (21:00): Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα
18 και 19 Ιουλίου (22:45): Διεθνές Φεστιβάλ Μέριδα – Ισπανία
1 και 2 Σεπτεμβρίου (21:00): Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» –  Ηράκλειο Κρήτης
Σεπτέμβριος: Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Πληροφορίες
Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός και στα συμβεβλημένα σημεία πώλησης κάθε φεστιβάλ, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr. Πληροφορίες στα τηλ.: 210 3632764 και 6981 802544.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Check Also

Διαγωνισμοί μικρού Ντοκιμαντέρ για επαγγελματίες και μαθητές από το Φεστιβάλ Πελοποννήσου

Δύο πρωτότυπους διαγωνισμούς, ένα για επαγγελματίες σκηνοθέτες (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Faito doc Festival …

G-EZ117CQG76