UA-49499200-1

Ζωγραφική κατάσβεση από τον Μίμη Πλέσσα

12.3.2015_Ζωγραφική κατάσβεση από τον Μίμη Πλέσσα

Μια άλλη καλλιτεχνική πτυχή του σπουδαίου μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, μέσα από την έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Απεικόνιση», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Έρση, σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου και πλαισιώνεται από τη ζωγραφική δουλειά της κόρης του συνθέτη, Ελεάνας, που προσθέτει τη δική της «Απεικόνιση», περιλαμβάνει έργα, που ο Μίμης Πλέσσας δημιούργησε μέσα σε μια εικοσαετία. Έργα, εμπνευσμένα από την περιοχή της Πεντέλης, που τον φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια και η οποία άντεξε από τις αλλεπάλληλες καταστροφές των εμπρηστών.

«Μάζευα τα αποκαΐδια και τα έκανα καράβια…»

«Την ονειρεμένη πόλη των καλλιτεχνών που, με αγάπη, ίδρυσα, υπεράσπισα και εξακολουθώ να τη φροντίζω, δοκίμασαν επανειλημμένα να μου την κάψουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μίμης Πλέσσας, μιλώντας για αυτήν την έκθεση. «Κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με την ένταση των ανέμων, οι ίδιοι ιταμοί συμφεροντολόγοι ξεκινούσαν μία φωτιά. Μάζευα τα αποκαΐδια και τα έκανα καράβια, για να μπορώ να ταξιδεύω με τον νου. Η αληθινή μου βάσανος ήταν, όταν έπρεπε να συνηθίζω τον ηχητικό περίγυρο, που ήταν διαφορετικός, μιας και καταστρεφόταν το πυκνό δάσος, που μας προστάτευε».

12.3.2015_Ζωγραφική κατάσβεση από τον Μίμη Πλέσσα_

Δυνατότητα για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και νέες σκέψεις

Για τη ζωγραφική δουλειά του Μίμη Πλέσσα, αλλά και για την έκθεση, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Ακαδημαϊκός, κος Χρύσανθος Α. Χρήστου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Όταν ένας μουσικός ασχολείται με τη ζωγραφική, καλυτέρα την πλαστικοζωγραφική, τότε η εργασία του αυτή έχει για τον μελετητή ιδιαίτερη σημασία. Και όχι για τίποτε άλλο, όσο γιατί δίνει τη δυνατότητα για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και, περισσότερο, νέες σκέψεις για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτό, που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στα έργα του νέου αυτού καλλιτέχνη, που, μετά τις ακουστικές αξίες που έχει καλλιεργήσει, περνά τώρα και στις οπτικές, είναι μέσα από την θεματογραφία του, η λιτότητα και η εσωτερικότητα της εκφραστικής του γλώσσας. Διαπιστώνεται, άλλωστε, εύκολα ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται να εντυπωσιάσει και να καταπλήξει τον θεατή, όσο να του διηγηθεί,  όσο μπορεί σαφέστερα, τις αναζητήσεις και τις εμπειρίες του σε μια νέα – τώρα, γι’ αυτόν – περιοχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Πληροφορίες
Γκαλερί Έρση: Κλεομένους 4 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 7220231. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 11.00 – 14.30 και 17.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00 – 14.30, Κυριακή: κλειστά.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76