UA-49499200-1

Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί της Ι. Μητροπόλεώς μας με την Ομογένεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023, η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης προς τιμήν των ομογενών, που έλαβε χώρα στον περίβολο του Ιδρύματος Περιθάλψεως χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και Α.Μ.Ε.Α. «Ο Άγιος Παντελεήμων» στη Μαγούλα.

Τους απόδημους και τους επισήμους προσκεκλημένους καλωσόρισε  ο Διευθυντής του Ιδρύματος π. Νικόλαος Τσέτσεκας, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για την παρουσία τους στην εκδήλωση, το αμέριστο ενδιαφέρον και τη διαχρονική στήριξή τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διοικητής του Ιδρύματος και τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Κοντός, ο οποίος καλωσόρισε τους ομογενείς εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την έμπρακτη υλική και ηθική υποστήριξή τους στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι ομογενείς μας, οι οποίοι βρέθηκαν σε όλα τα μέρη της Γης, αγωνίστηκαν να καταξιωθούν χωρίς εφόδια, αλλά πέτυχαν έχοντας δύο ιδανικά: την πίστη τους στο Χριστό και την αγάπη τους για την Πατρίδα. Δεν λησμόνησαν την Πατρίδα τους. Εντούτοις συνεχίζουν να προσφέρουν απρόσκοπτα την βοήθειά τους στους πάσχοντες συνανθρώπους μας». Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στο Ίδρυμα, τον αποκαλούμενο Ναό της Αγάπης, που με περίσσια αγάπη δημιούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος.

Εκ μέρους των ομογενών μίλησε ο κ. Θεόδωρος Περδικόγιαννης, ο οποίος κατάγεται από την Δαιμονιά. Αρχικά ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσωπικότητα και το πολυποίκιλο έργο του σεπτού Ποιμενάρχη μας, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση. Ολοκληρώνοντας ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο να προσεύχεται για την εκ Θεού ενδυνάμωση και την πρόοδο των ξενιτεμένων Λακώνων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τη χαρά του επειδή, ύστερα από την τριετή δοκιμασία της πανδημίας, επέτρεψε ο Πανάγαθος Θεός να πραγματοποιηθεί το όμορφο αυτό αντάμωμα, το οποίο φέρνει ακόμα πιο κοντά την τοπική Εκκλησία με τους απόδημους αδελφούς μας. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στη συνέχεια απηύθυνε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς όλους τους ομογενείς, για την έμπρακτη και συνεπή αγάπη και στήριξη την οποία επιδεικνύουν προς τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα  τις υπηρεσίες τους προς τους ηλικιωμένους και τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας. Παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι η διαχείριση της πολύτιμης προσφοράς τους γίνεται με προσοχή και σύνεση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιες μεγάλες δωρεές που έλαβαν χώρα το τελευταίο έτος. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι οι ομογενείς μας δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά και γεύματα, αλλά αξίζουν την αγάπη και την αναγνώριση για όλα όσα προσφέρουν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τιμητικά διπλώματα και την ύψιστη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Σταυρό της Χιλιετηρίδας του Οσίου Νίκωνος στους παρακάτω:

– Στην Παλλακωνική ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά εκ μέρους της οποίας παρέλαβε την τιμητική διάκριση ο πρώην Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Παυλάκος,
– Στον κ. Γεώργιο Μαραφάτσο για την έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητά του, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον,
– Σε εκπρόσωπο των ομογενών του Καναδά οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή σε όλα τα θεάρεστα έργα και
– Στον κ. Θεόδωρο Περδικόγιαννη, ο οποίος είναι ένα από τα παλαιοτέρα μέλη της Ομογένειας με συμμετοχή σε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.

Ακολούθησε απόδοση ύμνων αφιερωμένων στην Υπεραγία Θεοτόκο από την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό την διεύθυνση του Διευθυντής της Σχολής κ. Παναγιώτη Χρόνη.

Η όμορφη βραδιά συνεχίστηκε με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, ύστερα από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτη μας. Ο κ. Μυλωνάς από το 1969 είναι υπεύθυνος της Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής στην ΕΡΤ, ενώ έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών τηλεοπτικών εκπομπών.

Το αντάμωμα επισφραγίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια από το τοπικό σχήμα των αδελφών Σπύρου και Ηλία Καππάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ομογενείς χόρεψαν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευαρέσκειά τους για την όμορφη βραδιά.

Στον επίλογο του ανταμώματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πρόσφερε, ως ευλογία, σε κάθε ομογενή αναμνηστικά δώρα. Σημειώνεται ότι στον περιβάλλοντα χώρο εκτέθηκαν χειροτεχνίες των τροφίμων του Ιδρύματος καθώς και τιμητικές διακρίσεις τους σε αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

Στις «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά συμμετείχε η Επαγγελματική Ένωση Βατίκων

Μαρούλη Κατζιλιέρη Τις «Ημέρες Θάλασσας 2024» διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, το διήμερο 1 και 2 …

G-EZ117CQG76