UA-49499200-1

Ενημερωτική εκδήλωση στη Νεάπολη

onions

Το Σάββατο 8 Mαρτίου στο ξενοδοχείο Limira Mare στη Νεάπολη Βοιών πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ενημερωτική εκδήλωση για την νέα ΚΑΠ 2014 – 2020, τις Πιστοποιήσεις Αγροτικών Προϊόντων και την πιστοποίηση του «Βατικιώτικου κρεμμυδιού», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μονεμβασίας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος κ. Τριχείλης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τα δύο βασικά προϊόντα της περιοχής, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Ο τρόπος εφαρμογής των νέων καθεστώτων ενίσχυσης εξαρτάται από τις αποφάσεις του κάθε κράτους μέλους και γι’ αυτό το σκοπό τα περισσότερα μέτρα έχουν χρονικό περιθώριο για τη λήψη αποφάσεων μέχρι την 1η Αυγούστου του 2014.

Στο τομέα των άμεσων ενισχύσεων θα διατεθεί κατά μέγιστο μόνο το 10% σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, το υπόλοιπο σε στρεμματικές και οικολογικές ενισχύσεις. Είναι πιθανή ανισοκατανομή ενισχύσεων στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αφού το 50% περίπου των εκτάσεων αντιστοιχεί στο 10% του αγροτικού πληθυσμού.

Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπως τόνισε ο κ. καθηγητής, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Καινοτομία η οποία φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη για τη μεταφορά της γνώσης από το εργαστήριο στο χωράφι (Αγρότης – Γεωπόνος Σύμβουλος Καινοτομίας – Επιχειρήσεις – Αγροτικά Κέντρα).

Επίσης ο κ. καθηγητής έδωσε έμφαση στις σημερινές προκλήσεις για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, που εκτός από τα παραδοσιακά αποδεκτά χαρακτηριστικά ποιότητας (οργανοληπτικά, διατροφικά, εμπορικά), σήμερα έχουν υπεισέλθει νέοι παράγοντες που χαρακτηρίζουν ένα προϊόν ως ποιοτικό όπως είναι η ασφάλεια (προαπαιτούμενο) και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες (επιθυμητό).

Επίσης τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ ενθαρρύνει τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και ενισχύει τις δράσεις τους, κυρίως στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Στη συνέχεια η κ. Βρέλλη Αλεξάνδρα παρουσίασε τη μελέτη, με σημαντικά στοιχεία, για την πιστοποίηση του Βατικιώτικου κρεμμυδιού ως ΠΟΠ.

Το «Βατικιώτικο κρεμμύδι»

είναι τοπικός πληθυσμός του φυτού Allium cepa L., μικρής ημέρας, το οποίο έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στις φυσικές συνθήκες των Βατίκων και καλλιεργείται αιώνες στην περιοχή. Τόνοι του φημισμένου «Βατικιώτικου κρεμμυδιού», με τους ερυθροϊώδεις σαν σβούρα βολβούς, την λευκή, τραγανή, αρωματική και καυτερή σάρκα, έφθαναν στις αγορές μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, ακόμη και σε χώρες της Ευρώπης.

Το κρεμμύδι στην περιοχή των Βατίκων χρησιμοποιήθηκε και σαν θεραπευτικό μέσον με πολλές εφαρμογές, όπως σε διαστρέμματα, μώλωπες, φλεγμονές, πονόλαιμο, κοιλιακούς πόνους, ως απομεθυστικό καθώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση οι κρεμμυδοπαραγωγοί να στρέφονται στην καλλιέργεια των υβριδίων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, θα ήταν όμως κρίμα για τον τόπο μας να χαθεί ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό προϊόν, με πολύ καλά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία των Βατίκων. Αποτελεί λοιπόν μονόδρομο ο χαρακτηρισμός του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η σύνταξη του φακέλου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, απομένει να συσταθεί  «Ομάδα παραγωγών» η οποία θα υποβάλει το φάκελο στο ΥΠΑΑΤ.

Θα πρέπει όλοι μαζί, η τοπική κοινωνία και οι παραγωγοί που αγαπούν το «Βατικιώτικο κρεμμύδι», να πιστέψουν σ’ αυτό, να δουλέψουν με μεράκι και να βοηθήσουν στη διάσωσή του και την προώθησή του, ώστε να παραμείνει ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής με μεγάλη οικονομική συμβολή στην τοπική κοινωνία.

 Μαρία Δρίβα, Γεωπόνος Π.Ε.

 

 

Check Also

Η Μονεμβασία και η γύρω περιοχή σε χάρτη του 1808

Γράφει ο Νικόλαος Αργείτης Παρουσιάζουμε ένα χάρτη που απεικονίζει τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή …

G-EZ117CQG76