UA-49499200-1

Ελαφόνησος, ο παράδεισος στα… λακωνικά

3.6.2015_Ελαφόνησος_2

Η ομορφιά της Ελαφονήσου δύσκολα περιγράφεται με λόγια, οι θάλασσές της δύσκολα βρίσκουν αλλού το όμοιό τους, ενώ οι άνθρωποί της συνδυάζουν υπέροχα τη λακωνική με τη νησιώτικη κουλτούρα.

Η Ελαφόνησος δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Τόσο απλά. Φημισμένη μέχρι τώρα για τις μοναδικές παραλίες της, μας αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που αξίζει να τον γνωρίσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή.

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου με τους αμμόλοφους και τα θαλασσόκεδρα, συνθέτουν το σκηνικό μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς που εύκολα αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου. Από τη μια είναι η ξακουστή παραλία του Σίμου, το Φράγκο και το Σαρακίνικο στην περιοχή της Λεύκης, και από την άλλη η μυστηριώδης παραλία της Παναγίας, υπό το βλέμμα του ομώνυμου ναού στο Κάτω Νησί.

Το σκηνικό συμπληρώνεται με σημαντικά μνημεία φύσης και πολιτισμού στην ακτή της Πούντας, όπως τη λιμνοθάλασσα Στρογγύλη και την πασίγνωστη πλέον βυθισμένη πολιτεία Παυλοπέτρι, στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου. Τα δεμένα ψαροκάικα στο παλιό λιμάνι προσθέτουν τη δική τους πινελιά στον καμβά της φιλόξενης Ελαφονήσου. Τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια σκαριά.

Στην άκρη του λιμανιού προβάλει ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης του νησιού. Την εικόνα ολοκληρώνει το γραφικό γεφύρι, σύμβολο της περιοχής που συνδέει το ναό με το λιμάνι και τον οικισμό.

3.6.2015_Ελαφόνησος_3

Οι τοπικές γεύσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα, τα μυστικά μονοπάτια και οι μικρές, θαλασσινές εναλλακτικές εμπειρίες, όπως οι καταδύσεις, το snorkeling και το kite surf, ενισχύουν τη γοητεία της Ελαφονήσου, του απόλυτου θαλασσινού προορισμού. Έναν τόπο, όμως, τον κάνουν οι άνθρωποί του. Μοναδικό κράμα Λάκωνα και νησιώτη, οι Ελαφονησιώτες διακρίνονται για το πηγαίο χιούμορ, την ιδιαίτερη κουλτούρα τους, αλλά και τη σπουδαία ναυτική τους παράδοση που διατηρείται χάρη στον αλιευτικό της στόλο, τον μεγαλύτερο σ’ ολόκληρη τη Λακωνία.

3.6.2015_Ελαφόνησος_1

Η Ελαφόνησος νεομανιάτικη αποικία, είναι μέρος σπάνιο. Αρχαιολογικός χώρος και περιοχή Natura 2000, είναι ο λόγος για να διανύσει κανείς τη Λακωνία και να φτάσει στο νοτιότερο άκρο της. Περιοχή 23τ.χλμ που σε συνδυασμό με το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο της ανταγωνίζεται φημισμένους προορισμούς της Μεσογείου. Αβίαστα, και χάρη στην πραγματική φυσική ομορφιά της, καθιερώθηκε ως ο απόλυτος προορισμός του ήλιου και της θάλασσας. Αβίαστα και φυσικά, εξελίσσεται σε προορισμό θαλάσσιων δραστηριοτήτων, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν τη βάση της κουλτούρας των ντόπιων.

Παρά τις προσπάθειες γηγενών και ξένων να οικειοποιηθούν την ομορφιά της Ελαφονήσου, αυτή αντιστέκεται. Χάρη στη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η περιοχή παραμένει ένας τόπος ανεπιτήδευτης ομορφιάς, ο τόπος των ελαφονησιωτών.

*Μικρός δίαυλος 500μ. συνδέει τη νήσο με την απέναντι λαφονησιώτικη ακτή της Πούντας. Τακτικά δρομολόγια εξυπηρετούν τους επισκέπτες της νήσου.

Πληροφορίες: Δήμος Ελαφονήσου, τηλ. 27340 61238.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Check Also

Το μονοπάτι του Στραβόρεμα

Το Στραβόρεμα ήταν το ρέμα που η κοίτη του είχε σχηματιστεί ανάμεσα στα βουνά Λαχανιά …

G-EZ117CQG76