UA-49499200-1

Δήμος Αθηναίων: Υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο θέατρο Ολύμπια την περίοδο 2-5/2022

Γράφει η Μαργαρίτα Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Olivier Descotes και με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού προγράμματος, το Ολύμπια ανοίγει τις πόρτες του, αυτή την περίοδο και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, θεσμοθετώντας ελληνικές και διεθνείς συνεργασίες, που εμπλουτίζουν τη μουσική ζωή της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων τον Οκτώβριο του 2021 επανένταξε δυναμικά το εμβληματικό Ολύμπια στον πολιτιστικό «χάρτη» της Αθήνας, στην «καρδιά» της πόλης, δίνοντας προτεραιότητα στη Λυρική Τέχνη με διευρυμένους καλλιτεχνικούς ορίζοντες και με απόλυτο σεβασμό στην πλούσια ποικιλομορφία της μουσικής έκφρασης.

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της νέας περιόδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Με την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια το περασμένο φθινόπωρο, βάλαμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα: Να κρατηθεί ζωντανός και να στηριχθεί ο κόσμος του Πολιτισμού στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Το εμβληματικό Θέατρο της Αθήνας αποτελεί τον βασικό πυλώνα του σχεδιασμού μας, ώστε όχι μόνο να μπορέσουν οι καλλιτέχνες να συναντήσουν και πάλι το κοινό τους με ασφάλεια, αλλά και το ίδιο το Θέατρο να ξαναγίνει το κέντρο του Πολιτισμού στην πόλη. Σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο, με το βαρύ ιστορικό παρελθόν, παρουσιάσαμε ένα υπερβατικό πρόγραμμα, άλλοτε με κλασικό και άλλοτε με σύγχρονο περιεχόμενο, που το κοινό της Αθήνας «αγκάλιασε» με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Εύχομαι η ανταπόκριση να είναι εξίσου μεγάλη και στο νέο μας πρόγραμμα, που διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός ξεχωριστού θεάματος υψηλής ποιότητας».

Το πρόγραμμα Φεβρουαρίου – Μαΐου 2022 σε θεματικούς κύκλους

W. A. Mozart: Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης

Κορωνίδα του δεύτερου μέρους της καλλιτεχνικής περιόδου 2021-2022 αποτελεί η μεγαλειώδης όπερα του Mozart «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», που θα ανεβεί στις 26, 28, 30 Μαρτίου και 1 Απριλίου. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή, η οποία εντάσσεται στον κύκλο παραστάσεων προς τιμήν της Κρήτης και θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου, με τη συνεργασία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Έλληνες καταξιωμένοι σολίστ συνθέτουν τη λαμπρή διανομή, ενώ τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Πολωνός τενόρος Krystian Adam.

Μουσικά Αφιερώματα

Ξεχωριστή θέση στον προγραμματισμό του δεύτερου μέρους της καλλιτεχνικής περιόδου 2021-2022 έχουν και οι συναυλίες, με αφιερώματα σε δημοφιλή μουσικά είδη και σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες.

Στις 7 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο μιούζικαλ, με τίτλο: «The sound of music», με τη Νάντια Κοντογεώργη, τον Γιάννη Καλύβα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και με δημοφιλείς συνθέσεις  των Gershwin, Bernstein, Lloyd Webber, Rodgers κ.ά.

Το έτος 2022 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Λογοτεχνικό έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης». Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη θα πραγματοποιηθεί το μουσικό αφιέρωμα «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα», στις 25 και 26 Φεβρουαρίου. Η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ηρώ Σαΐα και ο Θανάσης Βούτσας θα ερμηνεύσουν ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά του έργα που μελοποιήθηκαν από σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Στο πόντιουμ, ο Ραφαήλ Πυλαρινός διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε νέες ενορχηστρώσεις. Το αφιέρωμα αυτό υλοποιείται με τη σημαντική συμβολή της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις 4 Μαρτίου στη σκηνή του Ολύμπια παρουσιάζεται ένα Gala Οπερέτας αφιερωμένο στην ελληνική και βιεννέζικη οπερέτα, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με τους διακεκριμένους Έλληνες ερμηνευτές Χρύσα Μαλιαμάνη, Μάρθα Σωτηρίου, Δημήτρη Πακσόγλου και Χάρη Ανδριανό, σε μουσική διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη.

Ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα, στη ζωή και το έργο του μοναδικού Γρηγόρη Μπιθικώτση θα παρουσιαστεί στις 18 Φεβρουαρίου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, με τίτλο «100 χρόνια Μπιθικώτσης 1922 – 2022», υπό την επιμέλεια των παιδιών του, Γρηγόρη και Άννας Μπιθικώτση.

Ένα εκτενές αφιέρωμα σε μία επίσης μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού, τον Μάνο Λοΐζο, θα παρουσιαστεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό του, στις 4, 11, 22 και 26 Μαΐου. Σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Απόστολος Ρίζος, παίρνουν τα τραγούδια της «καρδιάς» και φτιάχνουν καινούρια μνήμη, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά σχεδόν ολόκληρο το έργο του κορυφαίου συνθέτη 9 από τους 12 κύκλους τραγουδιών του- σε τέσσερις μοναδικές συναυλίες.

Στις 14 Απριλίου την τιμητική του έχει ο Franz Schubert: Ένα ξεχωριστό μουσικό πανόραμα αφιερωμένο στον Αυστριακό μετρ της μελωδίας, με τη Ντόρα Μπακοπούλου, τη διάσημη Ελληνίδα πιανίστα, η οποία θα ανεβεί στη σκηνή του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια, πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων.

Καρπός της συνεργασίας με την ΕΡΤ αποτελεί η μοναδική συναυλία που θα δώσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στις 20 Μαΐου με έργα Brahms, Debussy, Puccini και Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Θεόδωρου Κερκέζου, σε μουσική διεύθυνση του νεαρού και ταλαντούχου Κωνσταντίνου-Ρωμανού Παπάζογλου.

Κύκλος: Μικρασιατική Καταστροφή

Το 2022 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί μία ακόμη σημαντική επέτειο: Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που η Σμύρνη τυλίχθηκε στις φλόγες, ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών έχασαν βίαια τη ζωή τους. Για την επέτειο μνήμη ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια δύο μεγάλα αφιερώματα:

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου το μουσικό αφιέρωμα «Τ’ αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης», με τη Νένα Βενετσάνου και τη Μαρία Σουλτάτου. Το αφιέρωμα θα περιέχει τραγούδια, αφηγήσεις και εικόνες από την Οδύσσεια των Μικρασιατών μουσικών και το μεγάλο προσφυγικό ταξίδι τους, από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τη Νησιωτική και Ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην ίδια θεματική, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει στις 19 Μαΐου τα «Ματωμένα Χώματα», μια συναυλία με συνθέσεις των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μιχάλη Σουγιούλ και Μίκη Θεοδωράκη, σε επιμέλεια Γιώργου Κωνστάντζου.

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής

To Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει το σημαντικό έργο της προβολής του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού μέσα από μία σειρά τριών σημαντικών αφιερωμάτων:

Ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, τον αξέχαστο συνθέτη του Νέου Κύματος, θα παρουσιαστεί στις 17 Φεβρουαρίου, με τους Ελένη Δήμου, Δώρο Δημοσθένους, Πένυ Ξενάκη και Κώστα Τζιαγκούλα να ενώνουν τις φωνές τους και να ερμηνεύουν διαχρονικές δημιουργίες του κορυφαίου συνθέτη.

«Τα λογοκριμένα», η μουσική παράσταση του Δημήτρη Χαλιώτη, επιστρέφει στις 5 Απριλίου στο Ολύμπια, δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της το 2020. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα συναντήσουν ξανά το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής σε ένα μουσικό «ταξίδι» σε αξέχαστα ρεμπέτικα, λαϊκά και αστικά τραγούδια, που σε χαλεπούς καιρούς διώχθηκαν και στιγματίστηκαν για τον στίχο ή το μουσικό τους ύφος. Μαζί τους δύο ηθοποιοί, ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση, σε ρόλο αφηγητών μάς «ταξιδεύουν» στα σκοτεινά χρόνια της μουσικής λογοκρισίας στην Ελλάδα.

Στις 24 Μαΐου, η συναυλία «Η παράδοση στο σήμερα», θα παρουσιάσει στο κοινό τα μελωδικά μονοπάτια, που χάραξαν Έλληνες δημιουργοί και συνθέτες εμπνευσμένοι από την παράδοση, με συνοδοιπόρους στη μουσική περιπλάνηση τους ταλαντούχους καλλιτέχνες Ζαχαρία Καρούνη και Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.

Κύκλος: Νέα Ταλέντα

Ένας από τους βασικούς προγραμματικούς στόχους του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» και του ΟΠΑΝΔΑ είναι η ανάδειξη νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζεται ένας ειδικός κύκλος συναυλιών με τίτλο «Νέα Ταλέντα». Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να συμπράξουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, σε μια σειρά έξι αφιερωμάτων σε σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η Τέταρτη Συμφωνία του Gustav Mahler, σε μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου, με σολίστ τη σοπράνο Άννυ Φασέα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, ενώ στις 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Συναυλία με έργα Beethoven και Brahms, με σολίστ τον πιανίστα Σταύρο Δρίτσα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Στις 7 Μαΐου θα παρουσιαστεί ένα Αφιέρωμα στον Αντίοχο Ευαγγελάτο, με σολίστ την πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Ludwig van Beethoven, με τον βιολονίστα Μάριο Ζυγούρη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Στις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Συναυλία με έργα Brahms, Sibelius και Dvorak, με σολίστ τον βιολονίστα Χριστόφορο Πετρίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, ενώ στις 28 Μαΐου θα παρουσιαστεί συναυλία με έργα Arnold και Dvorak, με σολίστ την κιθαρίστα Αντιγόνη Μπαξέ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

Πασχαλινές Συναυλίες

Σε αρμονία με το κατανυκτικό πνεύμα της περιόδου του Θείου Δράματος, η Χορωδία Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει στις 12 Απριλίου, σε Πρώτη Πανελλήνια Εκτέλεση, το σπάνιο έργο του Ρώσου συνθέτη Maximilian Steinberg, «Η Εβδομάδα των Παθών», ένα έργο θρησκευτικής μουσικής με σολίστ, πολύπειρα μέλη της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων, σε μουσική διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Στην καθιερωμένη τους πασχαλινή συναυλία, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν στις 18 Απριλίου το Requiem και τέσσερα Θρησκευτικά Μοτέτα για a cappella χορωδία του Anton Bruckner, με σολίστ τους Βικτώρια Χοροσουνόβα-Διακάκη, Μαρίτα Παπαρίζου, Γιάννη Καλύβα, Χάρη Ανδριανό, σε μουσική διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη.

Athens Big Band

Η Big Band Δήμου Αθηναίων θα συνεχίσει να μάς χαρίζει ανεπανάληπτες στιγμές με συναυλίες αφιερωμένες στη μουσική πανδαισία της τζαζ.

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Τσάκας, ο Φίλιππος Παππάς και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος θα συμπράξουν σε μια πρωτότυπη βραδιά υπό τον τίτλο «Jazz Time», με συνθέσεις των Sammy Nestico, Frank Mantooth, John LaBarbera και Michael Abene.

Στις 2 Μαρτίου η εκκεντρική Rosanna Mailan Sevila, η εκρηκτική ερμηνεύτρια που ακροβατεί με επιτυχία μεταξύ του jazz και του latin ρεπερτορίου, θα ταξιδέψει το κοινό στην εξωτική Λατινική Αμερική, σε μια συναρπαστική βραδιά, με τίτλο «Cuba e Brazil».

Η Veronica Mortensen, η Ελληνο-Δανή ερμηνεύτρια της jazz, θα συναντήσει για ακόμα μία φορά την Athens Big Band στις 6 Απριλίου, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες του βασικού ρεπερτορίου, αλλά και ενορχηστρώσεις που γράφτηκαν ειδικά για την ίδια.

Ο κύκλος των jazz συναυλιών θα ολοκληρωθεί με ένα τεράστιας σημασίας καλλιτεχνικό γεγονός για τη μουσική ζωή της Αθήνας. O σπουδαίος σαξοφωνίστας και συνεργάτης του θρυλικού Ray Charles, Craig Bailey, και ο μεγάλος ερμηνευτής Peter Salchev, θα συμπράξουν στις 17 Μαΐου και θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον Ray Charles και τις αξεπέραστες ερμηνείες του.

Εκθέσεις

Παράλληλα, το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια υποδέχεται στο φουαγιέ του δύο εκθέσεις που διοργανώνονται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου, με ελεύθερη είσοδο.

Από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Απριλίου, θα παρουσιαστεί ένα μέρος της θεματικής έκθεσης «Ρεμπέτικο», με έργα 50 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και ιστορικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το ρεμπέτικο: Τάσσος, Τσαρούχης, Σικελιώτης κ.ά.

Από τις 12 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου, θα φιλοξενηθεί η αναδρομική έκθεση της γλύπτριας Ντόρας Οικονόμου, με τον τίτλο Ρακόρ/Continuity, στην οποία παρουσιάζεται ένα απάνθισμα της δουλειάς της, με σημαντικά έργα των τελευταίων 15 ετών.

Πληροφορίες:
https://www.ticketservices.gr/el/theatro-olympia/
Εισιτήρια πωλούνται μέχρι και δύο ώρες πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

Covid-19:
Σε όλες τις εκδηλώσεις στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα κατά της πανδημίας.
Το θέατρο είναι covidfree: Η είσοδος στους χώρους του θεάτρου προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (όπως ορίζει η ισχύουσα ΚΥΑ), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Κατά την άφιξη των θεατών στο Θέατρο:
Προς αποφυγή συνωστισμού προτείνεται η είσοδος τουλάχιστον 60 λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης.
Κατά την είσοδο θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές, κάθονται στις αναγραφόμενες θέσεις τους και δεν αλλάζουν θέση.
Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κοινού στον χώρο της παράστασης, από την είσοδο μέχρικαι την ώρα της εξόδου.
Μετά το πέρας της παράστασης θα γίνεται σταδιακή αποχώρηση από το Θέατρο, υπό τις οδηγίες της ταξιθεσίας.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
210 3642540 | www.opanda.gr

Check Also

Μεταπτυχιακό Πανεπ. Πελ/νήσου συνδέει Μάνατζμεντ και Τεχνολογία με τον Πολιτισμό

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκηρύσσεται για την ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών …

G-EZ117CQG76