UA-49499200-1

Αμφίπολη: Αισιοδοξία για την αποκατάσταση του εντυπωσιακού ψηφιδωτού

17.10.2014_Αμφίπολη αισιοδοξία για την αποκατάσταση του εντυπωσιακού ψηφιδωτούΗ Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη θα αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν βρεθεί τμήματα τα οποία είχαν αποκοπεί.
Συγκεκριμένα, η κα Μενδώνη δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά».
Επεσήμανε, δε, ότι από τις έως τώρα έρευνες, έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα τα οποία αποκόπηκαν από το ψηφιδωτό, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μήκος έως και 20 εκατοστά, αλλά και μεμονωμένες ψηφίδες. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η εικόνα του ψηφιδωτού που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης, δεν είναι σπάνια στην τέχνη των αρχαίων χρόνων, καθώς έχει βρεθεί σε πολλές αγγειογραφίες. «Τώρα την έχουμε και σε ψηφιδωτή μορφή», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του ψηφιδωτού, η κα Μενδώνη, είχε αναφέρει: «Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής  της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη  απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται  με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία –  κάθοδος στον Άδη – καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  ήταν η μάσκα την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του “ενοίκου” του τάφου με τον μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές».

Η αποκάλυψη του εκπληκτικού ψηφιδωτού στο ταφικό κτίσμα της Αμφίπολης  τράβηξε για ακόμα μια φορά τα βλέμματα των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή.

«Σε αρχαίο ελληνικό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε η αρπαγή της βασίλισσας του κάτω κόσμου», έγραψε το «Livescience», ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο είχε τίτλο:« Το ελληνικό μωσαϊκό που αποκαλύφθηκε σε τάφο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεικονίζει την αρπαγή της θεάς του κάτω κόσμου, Περσεφόνης». «Το  μωσαϊκό της Αμφίπολης δείχνει μία θεά να πηγαίνει στον Άδη» έγραψε το «NBC news», ενώ το Discovery είχε τίτλο: «Τοιχογραφία ελληνικού τάφου απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης».

Το μοναδικό ψηφιδωτό καθαρίστηκε και πλύθηκε με ειδική μέθοδο, φωτογραφήθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες προστασίας του, ώστε να προετοιμαστεί το επόμενο βήμα, που είναι η τελική φάση αποχωμάτωσης στον τρίτο, ταφικό θάλαμο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76