UA-49499200-1

Αδελφική αγάπη ιερού αισθήματος

29.6.2015_Αδελφική αγάπη ιερού αισθήματος

Η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και, αλήθεια, ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι  νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

Ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα διαχρονικό τραγικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται από την 5η Εποχή Τέχνης, σε συνεργασία με το ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, θα περιοδεύσει σε 20 επιλεγμένα θέατρα της Ελλάδας, ξεκινώντας από το Θέατρο Παπάγου, στις 28 και 29 Ιουνίου, και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεών της στο Ηρώδειο, τον Σεπτέμβριο.

Η βαθύτατα πολιτική τραγωδία του Σοφοκλή, ανεβαίνει σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, επιχειρώντας μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

Αψηφώντας ακόμα και τον θάνατο

Η ιστορία της «Αντιγόνης» εξελίσσεται στη Θήβα, όπου βασιλεύει η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης, λόγω της εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα, που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος, για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται στη μάχη. Στη ζωή, απομένουν πλέον οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή, μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει  αναλάβει την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, η οποία καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους, που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και, αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της.

Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται, από τον Κρέοντα, σε θάνατο. Όμως, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος, που οδηγεί στην καταστροφή του.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ερμηνεύουν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.

Πρόγραμμα περιοδείας

Ιούνιος

28 και 29: Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

30: Κάστρο – Τρίκαλα

Ιούλιος

1: Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη

2: Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

7: Δημοτικό Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης

9: Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα

10: Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» – Βόλος

15: Θέατρο Πέτρας «Πήτερ Μπρουκ» – Πετρούπολη

16: Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» – Βύρωνας

23: Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς

27: Θέατρο Ερωφίλη – Ρέθυμνο

28: Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά

29: Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» – Ηράκλειο

30: 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας – Ιεράπετρα

Αύγουστος

8: Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία

12: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα

15: Αρχαίο Θέατρο Δίου – Κατερίνη

28: Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου, Ιωάννινα

30: Δημοτικός Κινηματογράφος Ελληνίς – Αγρίνιο

31: Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα

Σεπτέμβριος 

5: Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα

Πληροφορίες
Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Χανιά: Για έβδομη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το Chania International Photo Festival, που συνδιοργανώνεται από τη Blank Wall …

G-EZ117CQG76