UA-49499200-1

Ώρα για κάστανα

Είτε ψητά, είτε βραστά, τα κάστανα μοσχοβολούν χειμώνα, ταιριάζουν πολύ στα σνακ της ημέρας αυτής της εποχής, θυμίζουν Χριστούγεννα που πλησιάζουν κι έχουν πλήθος οφελών, εκτός από νοστιμιά.

Ο πιο χειμερινός από όλους τους καρπούς, τα κάστανα μας παρέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, μέταλλα, καλά λιπαρά, βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας τη διατροφή και την υγεία μας. Συγκεκριμένα, στα 100 γραμμάρια αποδίδουν 131 θερμίδες, σχεδόν τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τι οφέλη έχουμε, όμως, από όλα αυτά;

Προλαμβάνουν το διαβήτη
Ο λόγος είναι οι φυτικές τους ίνες, χάρη στις οποίες ο γλυκαιμικός δείκτης θεωρείται χαμηλός, που σημαίνει ότι με την κατανάλωσή τους το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται αργά κι όχι απότομα. Αυτό προλαμβάνει τις απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα διαβητικά άτομα και αποτελούν προάγγελο του διαβήτη για όσους δεν έχουν εμφανίσει ακόμα.

Τονώνουν το ανοσοποιητικό
Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών στα κάστανα, τα καθιστά ιδανικά για το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη αυτή όχι μόνο πυροδοτεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά ταυτόχρονα δρα σαν αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις εξεδωτερώνει, προτού προκαλέσουν μετάλλαξη σε υγιή κύτταρα ή οξειδωτικό στρες κοντά σε ζωτικά όργανα. Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό να επικεντρωθεί στην πρόληψη ασθενειών ώστε να είστε πιο υγιής και ασφαλής.

Αυξάνουν την πυκνότητα των οστών
Ο χαλκός και το μαγνήσιο δεν είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την υγεία των οστών, αλλά στην πραγματικότητα ο χαλκός είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαδικασία απορρόφησης σιδήρου, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Το μαγνήσιο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στην αύξηση της πυκνότητας και το καλύτερο είναι ότι και τα δύο βρίσκονται στα κάστανα και μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη και επιβράδυνση της οστεοπόρωσης.

Ανακουφίζουν τα πεπτικά προβλήματα
Τα κάστανα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών στον κόσμο των «καρπών» που σημαίνει ότι είναι σύμμαχοί μας ενάντια σε κάθε γαστρεντερική «μάχη». Οι φυτικές τους ίνες ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου και ταυτόχρονα αποτρέπουν τη φλεγμονή και τη δυσφορία, ενώ παίζουν ρόλο και στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη κ.ά.), οι οποίες συνδέονται με τη σωστή νευρολογική ανάπτυξη και λειτουργία. Εκτός αυτού, το κάλιό τους αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προωθεί την υγεία του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Αποτρέπουν τις χρόνιες ασθένειες
Οι χρόνιες ασθένειες κάθε είδους προκαλούνται από την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών, τα φυσικά υποπροϊόντα της κυτταρικής αναπνοής. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν μετάλλαξη στα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σεκαρκίνο, οξειδωτικό στρες και πολλές ακόμη χρόνιες ασθένειες. Χωρίς αντιοξειδωτικά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα κάστανα, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται περισσότερο να τις αντιμετωπίσει, γι’ αυτό αυξήστε την κατανάλωσή τους.

Βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και την καρδιά
Εδώ αναλαμβάνει και πάλι το κάλιο, το οποίο ελέγχει τη μετακίνηση του νερού στον οργανισμό και λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και απελευθερώνοντας ένταση σε συμπιεσμένα αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες. Αυτή η μείωση στην αρτηριακή πίεση αυξάνει συνολικά την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών. Τακαλά λιπαρά τους βοηθούν, επίσης, στην υγεία της καρδιάς, εξισορροπώντας τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλά και την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης και θρόμβων.

Πώς να τα καταναλώσετε: Ψήστε τα στο φούρνο σε ένα ταψάκι με νερό για περίπου μισή ώρα αφού τα χαράξετε, ψήστε τα στο τζάκι, βράστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 30 λεπτά αφού το νερό πάρει βράση και αξιοποιήστε τα στη σαλάτα σας, στη γέμιση της γαλοπούλας, κάντε τα πουρέ, βάλτε τα στο κέικ σας ή απολαύστε τα σκέτα!

Προσοχή: Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργίες σε διάφορα είδη καρπών, με τα συμπτώματα να ποικίλλουν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι τα κάστανα δεν σας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις προτού τα καταναλώσετε, αν δεν τα έχετε καταναλώσει ποτέ ξανά. Μιλήστε πρώτα με το γιατρό ή τον αλλεργιολόγο, προκειμένου να είστε ασφαλείς.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Στο Περιφερ. Συμβούλιο η λειτουργία της Παθολογικής του Νοσοκομείου Σπάρτης

Με εισήγηση της Ελένης Κιούση, εκπροσώπου στην Π.Ε. Λακωνίας της παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», …

G-EZ117CQG76