UA-49499200-1

Χρησιμοποίηση βακτηρίων για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών

29.9.2014_Χρησιμοποίηση βακτηρίων για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειώνΤρεις μαθήτριες Λυκείου από το Κορκ της Ιρλανδίας κέρδισαν το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού GoogleScience Fair για το πείραμά τους που υποδεικνύει έναν καινοτόμο και πιο γρήγορο τρόπο βλάστησης σπόρων χρησιμοποιώντας βακτήρια. Με αυτή τη μέθοδο η Σόφι Χήλυ-Τόου, η Έμερ Χίκι και η Κιάρα Τζατζ σκοπεύουν να αυξήσουν στο μέλλον την αποδοτικότητα των καλλιεργειών σε χώρες με προβλήματα σίτισης.

Το Google Science Fair είναι ένας διαδικτυακός επιστημονικός διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2011 υπό την αιγίδα της Google και με τη συνεργασία των Lego, Virgin Galactic, National Geographic και Scientific American. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για εφήβους 13-18 ετών από όλο τον κόσμο, αρκεί η συμμετοχή να γίνει στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά ή γαλλικά. Το πρώτο βραβείο είναι μία υποτροφία 50 χιλιάδων δολαρίων, μία πρακτική σε μία από τις εταιρείες-χορηγούς και ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με το National Geographic.

Οι τρεις μαθήτριες παρατήρησαν ότι κάποιοι από τους σπόρους που φύτεψαν σε έναν οικογενειακό κήπο μεγάλωναν πιο γρήγορα, και αργότερα συνειδητοποίησαν ότι αυτό συνέβαινε λόγω της παρουσίας ορισμένων βακτηρίων στο χώμα. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία μορφή «αυτοάμυνας» των φυτών που φοβούνται την επίθεση των βακτηρίων.

Οι μαθήτριες στη συνέχεια πειραματίστηκαν με το να βουτάνε τους σπόρους σε διαλύματα με μικρόβια προτού καν φυτευτούν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι αναπτύσσονταν κατά μέσο όρο 50 τοις εκατό πιο γρήγορα σε σχέση με τους απλούς σπόρους, το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε σε αύξηση της ποσότητας συγκομιδής ακόμα και κατά 70 τοις εκατό, όπως για παράδειγμα σε κάποια είδη βρώμης.

Εξάλλου, η επιτάχυνση της βλάστησης σημαίνει πως τα έντομα και τα παράσιτα έχουν λιγότερο χρόνο για να επιτεθούν στα φυτά, γεγονός που εντέλει οδηγεί στην παραγωγή ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων.

Το επόμενο βήμα των μαθητριών είναι να αναπτύξουν τη μέθοδό τους μέσα από τη συμμετοχή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μιας και τους έχει γίνει ήδη προσφορά από υπευθύνους της Κομισιόν.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76