UA-49499200-1

Χειρόγραφο ποίημα της Άννας Φρανκ προς πώληση

7-11-2016_anna-frank

Ένα μικρό ποίημα το οποίο έγραψε η Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ το 1942 και φέρει την υπογραφή της πρόκειται να μπει σε πλειστηριασμό.

Το ποιήμα είχε γραφτεί σε ένα λεύκωμα λίγους μήνες προτού η Άννα Φρανκ αρχίσει να γράφει το ημερολόγιο της.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο δημοπρασιών Bubb Kuyper, το ποίημα είχε γραφεί σε ένα λεύκωμα που διατηρούσε η μεγάλη αδερφή της συμμαθήτριας και καλύτερης φίλης της Άννα, Ζακλίν βαν Μάαρσεν. Οι τέσσερις πρώτες στροφές του ποιήματος υπάρχουν και σε ένα περιοδικό από το 1939, αλλά οι επόμενες τέσσερις φαίνεται να είναι πρωτότυπες.

Όπως εξηγεί η Βαν Μάαρσεν σε ένα σημείωμα που συνοδεύει το ποίημα, η αδερφή της έσκισε το ποίημα από το λεύκωμα και της το έδωσε γύρω στο 1970. «Ξέρω ότι η αδελφή μου δεν ήταν τόσο δεμένη  με τους στίχους που της έγραψε η Άννα, όσο δεμένη είμαι εγώ με το στίχο που απηύθυνε εκείνη σε μένα, και αυτός είναι ο λόγος που το θέτει προς πώληση». Το ποίημα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών, είναι τυπικό παράδειγμα των αφιερώσεων σε λευκώματα της εποχής, προτρέποντας τον ιδιοκτήτη να κάνει το καλύτερο που μπορεί στην δουλειά του.

Το ποίημα φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1942. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 1942, η οικογένεια Φρανκ αναγκάστηκαν να κρυφτεί και η Άννα άρχισε να γράφει το ημερολόγιό της. Η οικογένεια κατάφερε να παραμείνει κρυμμένη μέχρι το 1944, όταν και συνελήφθησαν τα μέλη της και στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Φεβρουάριο του 1945, σε ηλικία 15 ετών.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76