UA-49499200-1

Το γέλιο «ανοίγει» τους ανθρώπους

18.3.2015_Το γέλιο «ανοίγει» τους ανθρώπους

Ένα καλό γέλιο κάμπτει τις αντιστάσεις και αποτελεί σημαντικό καταλύτη για τη δημιουργία νέων σχέσεων.

Εάν θέλετε κάποιος να ανοιχτεί απέναντί σας, απλά κάντε τον να γελάσει. Οι άνθρωποι που μοιράζονται στιγμές γέλιου και χαράς είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν πιο προσωπικές πληροφορίες στους άλλους, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όταν το πράττουν.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από σχετικά πειράματα με 112 φοιτητές οι ερευνητές του University College London.

Για να διερευνήσουν τον ρόλο του γέλιου στη διαμόρφωση συνθηκών εγγύτητας μεταξύ των ανθρώπων και προσωπικών αποκαλύψεων οι ερευνητές χώρισαν 112 άγνωστους μεταξύ τους φοιτητές σε ομάδες των τεσσάρων και τους έβαλαν να παρακολουθήσουν δεκάλεπτα βίντεο. Τα τελευταία δεν ήταν πάντα κωμικά και διέφεραν στον βαθμό γέλιου που προκαλούσαν στους θεατές.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να επικοινωνήσουν και να γράψουν ένα μήνυμα προς τους άλλους που να παρέχει ορισμένες πληροφορίες για τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν γελάσει μαζί και επί μακρόν μοιράστηκαν σημαντικά πιο προσωπικές πληροφορίες μεταξύ τους συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στις ομάδες που δεν είχαν παρακολουθήσει κωμωδίες.

Η συμπεριφορά τους αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι  με το γέλιο απελευθερώνονται περισσότερες ενδορφίνες – ορμόνες της χαράς.

Επίσης ήταν ενδιαφέρον ότι τα άτομα που αποκάλυπταν πιο προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους σπάνια το αντιλαμβάνονταν. Μόνο ο ακροατής συνειδητοποιούσε τι είχε συμβεί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Human Nature.

 

 

Πηγή: vita.gr

 

 

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76