UA-49499200-1
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τι να βάλω στο καλάθι του Νοεμβρίου; Σπανάκι

1.11.2014_Τι να βάλω στο καλάθι του Νοεμβρίου; ΣπανάκιΤροφοδοτούν τον οργανισμό με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, ενώ η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους. Παράλληλα, για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι να επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!

Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του Ποπάυ, μπορεί να μην τόσο πλούσιο σε σίδηρο όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί, ωστόσο πρόκειται για τροφή εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Αυτό τον Νοέμβριο ας γεμίσουμε, λοιπόν, το καλάθι μας με σπανάκι.
Σπανάκι 
Τι μας προσφέρει: Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β6, C, Ε και Κ, αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τον οργανισμό με μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του). Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, το σπανάκι θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ οι επιστήμονες το συνδέουν και με προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Έρευνες συνδέουν επίσης την πρόσληψη λουτεΐνης (του αντιοξειδωτικού που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία) καθώς και βιταμίνης Ε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Χάρη στην περιεκτικότητά του στη βιταμίνη Κ θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ενώ σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.
Τεστ φρεσκάδας: Όταν επιλέγετε σπανάκι βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα του είναι πράσινα, λεία και γυαλιστερά και αποφύγετε όσα έχουν κιτρινισμένα φύλλα και σκληρά αφυδατωμένα κοτσάνια.
Στην κουζίνα: Απολαύστε το νωπό ή βραστό σαν σαλάτα, φτιάξτε σπανακόρυζο, σπανακόπιτα, σουπιές με σπανάκι, κρέπες γεμιστές ή πουρέ από σπανάκι.
Στο ψυγείο: Τυλίξτε το φρέσκο σπανάκι σε ένα υγρό πανί και φυλάξτε το στο ψυγείο για λίγες μέρες. Στην περίπτωση που το βράσετε πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα, γιατί η παραμονή του στο ψυγείο οδηγεί στην ανάπτυξη τοξικών ουσιών που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.
Tips: *Το σπανάκι συρρικνώνεται πολύ με το βράσιμο, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που αγοράζετε. Προμηθευτείτε περισσότερο από όσο υπολογίζετε με το μάτι.
*Ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή που απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Για να αυξήσετε την απορρόφησή του, συνοδεύστε το με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

 

Πηγή: vita.gr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*