UA-49499200-1

Τι ετοιμάζει η Στέγη για τον Οκτώβριο;

Εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική, χορός και θέατρο εγκαινιάζουν τη σεζόν, προμηνύοντας μια ακόμα δυνατή καλλιτεχνική χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με μια μεταμόρφωση για τη Στέγη σε ένα πρότζεκτ ωδή στη δημοκρατία, όπως αυτή αναδύθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση. Στη Συγγρού συντελείται μια αναβίωση, με τη Στέγη να γίνεται Κοινοβούλιο και στα έδρανά της δεκάδες προσωπικότητες να συναντώνται μεταξύ τους και μαζί μας. Από εκεί, ο πρώτος -ουσιαστικά- μήνας του φθινοπώρου μάς πηγαίνει ένα ταξίδι στο άγνωστο. Αφήνουμε πίσω μας την ιστορία και, διαφωτισμένοι, μεταφερόμαστε στο μέλλον μέσα από μια έκθεση ολιστική, όπως εκείνες που συνήθως φέρνει η Στέγη, για να ψηλαφίσουμε το μέλλον και να διαπιστώσουμε ότι τελικά δεν είναι τόσο ανοίκειο. Φθινόπωρο χωρίς κινηματογράφο δεν νοείται, γι αυτό και η συνέχεια του Οκτωβρίου προμηνύεται κινηματογραφική, χάρη σε ένα αφιέρωμα που μας συστήνει την Ιαπωνία μέσα από έναν κορυφαίο δημιουργό της.

Συνεχίζουμε με μια… Ουτοπία που μας θέτει το ερώτημα «Τι είναι Ευρώπη;» και, όσο συνομιλούμε επ’ αυτού με τον Ουγκώ, στην παρέα καταφτάνουν οι δαιμόνιοι Jo Nesbo και Χάρι Χόλε και το αστυνομικό σασπένς καταλαμβάνει το κτίριο της Στέγης. Την ένταση διασκεδάζουν οι Marc Ribot & The Young Philadelphians με ένα live πολυποίκιλο που θα προετοιμάσει το έδαφος για την χορογράφο Μέντη Μέγα, που έρχεται να μας εξηγήσει γιατί «η ποίηση είναι ένα extreme sport». Τη σκυτάλη λαμβάνει ο Robert Lepage με… multimedia δύναμη από τον Καναδά που παραδίδει στον Serge Aimé Coulibaly, τον άνθρωπο που αξιοποιεί τη δύναμη του χορού για να βάλει την Αφρική στο μάτι του κυκλώνα της παγκοσμιοποίησης. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά:

Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου (Ça ira (1) / Fin de Luis)
του Joël Pommerat

Η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Η Γαλλική Επανάσταση συμβαίνει εδώ και τώρα, ολόγυρά μας, και ο Ζοέλ Πομμερά, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν στη δίνη της Ιστορίας, αποδεικνύοντάς μας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η πιο πολυσυζητημένη παράσταση της Γαλλίας (βραβεία Μολιέρου, 2016) με ένα πλήθος ηθοποιών να ερμηνεύει δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, ενσαρκώνουν τις ιδέες τους. Ο ιστορικός διάλογος που «γέννησε» την ευρωπαϊκή δημοκρατία αναβιώνει, ενώ η Μασσαλιώτιδα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ συναντιούνται με το «εδώ και τώρα». Γιατί, ίσως, το 1789 να μην είναι τελικά τόσο μακριά.

Εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν παίζεται, το Ca Ira είναι ένα θεατρικό γεγονός-εμπειρία, βίαιο και τρυφερό, αστείο και καίριο, δαιμόνια διασκεδαστικό και πολλαπλώς διαφωτιστικό. Ένα επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία.

Info
4-8.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 19:30

Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο

Από τον Ιούλιο Βερν και τον Τζόναθαν Σουίφτ στο Star Wars και το Ex Machina. Η Στέγη συνεργάζεται ξανά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου, σε μια έκθεση που αναδεικνύει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Ένα είδος που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Ταξιδέψτε –μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμικ, ταινίες και μουσικές που μας έχουν «στοιχειώσει»– σε μια έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείο…

Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts  – Museum of Art  & Visual Culture και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Info
9.10.2017-14.1.2018 | ΕΚΘΕΣΗ | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Flix it στη Στέγη 2017-2018

Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους, για δεύτερη χρονιά, για μια σειρά μηνιαίων προβολών που, με όχημα τις εικόνες και οδηγό τις ταινίες, αγνοούν κάθε στερεότυπο και προτείνουν μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Το Flix it στη Στέγη επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.

Φέτος, ξεκινά τις προβολές του καλωσορίζοντας το φθινόπωρο και ξορκίζοντας τη μελαγχολία του. Δίνουμε ραντεβού στις 13 Οκτωβρίου για «Το Φθινόπωρο του Yasujirō Ozu», ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους auteurs της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου και έναν σπουδαίο φιλμικό φιλόσοφο. Θα προβληθούν δύο αριστουργήματά του, (An Autumn Afternoon και Late Autumn), σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες από τα ιαπωνικά Schochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI. Θα προηγηθεί παρουσίαση για το έργο του σκηνοθέτη.

Info
13.10.2017 | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | Κεντρική Σκηνή

Ουγκώ: Μια Ουτοπία
της Σοφία Μαραθάκη / Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ
Πρεμιέρα

«Αυτό που ορθώνεται ετούτη τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη των λαών. Είναι η Ευρώπη των βασιλέων» γράφει ο σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης, Βικτόρ Ουγκώ, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η σκηνοθέτης Σοφία Μαραθάκη βασίζεται στον Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη του Ουγκώ για να φτιάξει μια παράσταση για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ανθρωπισμού.

«Τι είναι η Ευρώπη;» αλλά και «Τι θα μπορούσε να είναι η Ευρώπη;», αν οι επαναστάσεις είχαν πετύχει το στόχο τους;

Παράλληλη δράση
Κυριακή 15 Οκτωβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Info
13-22.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Μικρή Σκηνή | 21:00

Ο Jo Nesbo συνομιλεί με το αθηναϊκό κοινό

Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Νορβηγός Γιο Νέσμπο, με φανατικούς αναγνώστες σε περισσότερες από πενήντα χώρες και δημιουργός του πιο διάσημου λογοτεχνικού αντιήρωα των καιρών μας (Χάρι Χόλε), έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματά του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχουν αναδείξει τον Νέσμπο σε έναν από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Λίγες μέρες πριν ο Γιο Νέσμπο συναντήσει το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου -και πάλι στη Στέγη- η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας της Universal Ο Χιονάνθρωπος, βασισμένης στο ανατριχιαστικό ομώνυμο μυθιστόρημά του, με τον Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο του επιθεωρητή Χάρι Χόλε και σε σκηνοθεσία του Τόμας Άλφρεντσον. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου από την UIP.

Info
17.10.2017 | ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ | Κεντρική Σκηνή | 19:00

Marc Ribot & The Young Philadelphians

Κιθαρίστας με ρίζες στην εναλλακτική αβανγκάρντ, το σκληροπυρηνικό post-rock και το πειραματικό no-wave /punk/noise, o Μαρκ Ρίμπο άλλαξε την πορεία του όταν άκουσε τον δίσκο Of Human Feelings του Ornette Coleman, μια «free-jazz αποδόμηση που δεν χρειάζεται να ακούγεται σαν bebop ή swing». Συνδυάζοντας τον Κόουλμαν με την disco-soul των ’70s, επινόησε τον νέο ήχο των Young Philadelphians, μια μουσική ακατάτακτη, επιθετική, αυτοσχεδιαστική, συχνά χορευτική και δυναμικά πολυσύνθετη.

Info
20.10.2017 | ΜΟΥΣΙΚΗ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Τρίπλες και τριπλέτες
της Μέντη Μέγα
Πρεμιέρα

Η Στέγη πηγαίνει στα… στάδια! Συγκεκριμένα, στα γήπεδα μπάσκετ και τα κλειστά γυμναστήρια δήμων και σχολείων της Αθήνας και της περιφέρειας. Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα μυεί τους εφήβους, με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό, στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την «αντιμέτωπη» με το συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. Το Τρίπλες και Τριπλέτες αξιοποιεί τη συνθήκη των δημοφιλών reality shows επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων, για να την ανατρέψει ολοκληρωτικά και πολύ χιουμοριστικά.

Ξεχάστε τους νικητές και τους ηττημένους, τον οπαδισμό και την εμπορευματοποίηση της δεξιότητας, τα στερεότυπα ομορφιάς και σωματικής ευεξίας. Στην τέχνη, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ, αντί για τα καλάθια, άλλα πράγματα μετρούν. Ή, όπως έλεγε ένα γκραφίτι, «η ποίηση είναι ένα extreme σπορ».

Info
30.10.2017 – 15.5.2018 | ΧΟΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Εκτός Στέγης

 887
του Robert Lepage / σε παραγωγή Ex Machina

Ο Ρομπέρ Λεπάζ, «ο αλχημιστής του βλέμματος» και «σκηνοθέτης της χίμαιρας», όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ πολλών άλλων, ο σπουδαίος Καναδός multimedia δημιουργός, επιστρέφει στη Στέγη, η οποία και τον πρωτοσύστησε στην Αθήνα. Τώρα, όμως, καταφτάνει αυτοπροσώπως, με το πιο αυτοβιογραφικό one-man-show της ζωής του.

Ο μέγας παραμυθάς-στοχαστής και μοναδικός περφόρμερ-αφηγητής αναρωτιέται: πώς λειτουργούν η μνήμη και η λήθη – ατομική και συλλογική; Πώς συγκροτείται και πώς αποδομείται η ταυτότητα – προσωπική και εθνική; Κυρίαρχο σκηνικό στο λυρικό, καυστικό, παιγνιώδες και μελαγχολικό 887 είναι ένα πολυμορφικό κουκλόσπιτο, ομοίωμα της πολυκατοικίας στην οποία μεγάλωσε ο Λεπάζ, στον αριθμό 887 της Murray Avenue της πόλης του Κεμπέκ.

«Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος Roland Barthes και το 887 μοιάζει με έναν ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στη διάσημη αυτή ρήση.

Παράλληλη δράση
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Info
24-27.10.2017 | ΘΕΑΤΡΟ | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Kalakuta Republik
του Serge Aimé Coulibaly

Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Ο χαρισματικός Νιγηριανός μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής Fela Kuti είναι η πηγή της έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο. Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και της Αφρικής μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο.

Παράλληλη δράση
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Info
25-27.10.2017 | ΧΟΡΟΣ | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76