UA-49499200-1

Τι αλλάζει με το παράλληλο πρόγραμμα στην Αυτοδιοίκηση

3.3.2015_Προκήρυξη 32.433 πεντάμηνων συμβάσεων στους Δήμους

Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων που αφορούν και στους δήμους. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στην προωθούμενη μεταρρύθμιση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Οι σχετικές αλλαγές προβλέπονται στο άρθρο 5, που αφορά τη νέα προσπάθεια για την αποκέντρωση.

Ο Π. Κουρουμπλής έκανε γνωστό ότι συστήνεται μια επιτροπή εικοσιπενταμελή όπου θα συμμετέχουν και η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ. Στόχος είναι «να δημιουργηθεί μια αποκέντρωση με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, πραγματική δημοκρατία, με απελευθέρωση δυνάμεων, με ένα επιτελικό κράτος, απελευθερωμένο από τη λογική της διαχειριστικής εξουσίας και με πολυεπίπεδη εξουσία, με αρμοδιότητες όμως και με πόρους στην αυτοδιοίκηση του α΄ και του β΄ βαθμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι και οι εξής:

Ξεπάγωμα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ
Με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι αίρεται η αναστολή των προσλήψεων για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού στους δήμους, αν και οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των ΝΠΙΔ αυτών αναστέλλονται έως 31/12/2016.
Συγκεκριμένα εξαιρούνται της αναστολής προσλήψεων και διορισμών και επιτρέπονται οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα καθώς και οι διορισμοί σε θέσεις κλάδου ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου.
Επίσης εξαιρούνται της απαγόρευσης επιτρέπονται οι διορισμοί και οι προσλήψεις σε νησιωτικούς δήμους.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους – Κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
Στο άρθρο 19 προβλέπεται ότι εφεξής με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια αέργους.
Επίσης το ΔΣ των ΔΕΥΑ μπορεί να θεσπίσει ειδικό τιμολόγιο, μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ή πλήρη απαλλαγή από αυτά για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία αντικειμενικά κριτήρια.

Θέματα εργαζομένων στους ΟΤΑ – Ωράριο βρεφονηπιακών σταθμών
– Με το άρθρο 14 επιτρέπεται η αύξηση του ωραρίου σε συμβασιούχους δήμων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, με ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους. Η τροποποίηση γίνεται με απόφαση των Δημοτικών ή Διοικητικών Συμβουλίων.Επίσης ενώ μειώνεται το ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς
– Με το άρθρο 15 ρυθμίζονται θέματα μετάταξης υπαλλήλων ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και του προσωπικού ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ Ανωνύμων Εταιρειών των ΟΤΑ στον οικείο ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ σε περίπτωση λύσης τους
– Με το άρθρο 17, επανενεργοποιούνται αποφάσεις στο πλαίσιο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας που είχαν συνταχθεί έως 31.12.14.
– Με τα άρθρα 20-21 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να λειτουργούν αποτεφρωτήρια νεκρών όχι μόνο σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, αλλά και σε εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί, ενώ κέντρα αποτέφρωσης μπορεί να λειτουργεί και ο ΕΔΣΝΑ. Επίσης, κάθε πρόσωπο θα μπορεί με δήλωσή του σε συμβολαιογράφο να ορίσει τον τόπο και τη μέθοδο ταφής του.
-Με το άρθρο 30 εντάσσονται και οι τρίτεκνες οικογένειες στις ευεγερτικές διατάξεις του ν 2643/88 για την πρόσληψη στο Δημόσιο
– Με τα άρθρο18 παρατείνεται για άλλα 8 χρόνια η προθεσμία που έχουν άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι δημότες να ανεγείρουν κατοικία σε δημοτικά οικόπεδα που τους παραχωρήθηκαν με τον νόμο 3463/2006.
– Με το άρθρο 36 χορηγείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που ορίζεται σε 150 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους εργαζόμενους στη διαχείριση απορριμμάτων.
– Με το άρθρο 10 συστήνεται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ειδική επιτροπή που θα προτείνει τη ριζική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης (“Καλλικράτη”) καθώς και πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης ληξιαρχείων – δημοτολογίων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα πατάξει τη γραφειοκρατία και τη συνακόλουθη ταλαιπωρία των πολιτών.

Θέση αιρετών σε αργία
Τροποποιείται η διάταξη του Ν. 3852/2010 και εφεξής τίθενται σε αργία οι αιρετοί που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ποινικό Δικαστήριο συγκεκριμένα πλημμελήματα ή σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Τυχόν μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δεν κωλύει τη θέσε σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Σε αυτήν την περίπτωση καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από το χρόνο εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης.

Αναδημοσίευση από: airetos.gr

Πηγή: localit.gr

 

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76